Η Καρδίτσα κερδίζει το «Βραβείο Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2019»

Κορυφαία πόλη της Ευρώπης (στην κατηγορία «smaller municipalities») αναδείχθηκε η Καρδίτσα, στο πλαίσιο του θεσμού Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας για το 2019.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας – European Mobility Week (16 με 22 Σεπτεμβρίου) πραγματοποιείται  κάθε χρόνο, από το 2002, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς θεσμούς και έχει ως στόχο την αναζήτηση, προβολή και εφαρμογή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας στις πόλεις. Στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού αναδεικνύονται μικρές και μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, ικανές να προσφέρουν στους πολίτες τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης σε αυτές (χρήση ποδηλάτου, περπάτημα κλπ.) εξασφαλίζοντάς τους μια πιο ασφαλή και φιλικότερη προς το περιβάλλον καθημερινότητα.

Ο δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος -μιλώντας στο ert.gr για την ιδιαίτερη διάκριση που έλαβε η πόλη- εξηγεί πώς μια συλλογική προσπάθεια, πολιτών και αρμόδιων φορέων, ανταμείφθηκε με ένα τόσο σημαντικό βραβείο.


«Με την κατάκτηση του πρώτου βραβείου πετυχαίνουμε να κάνουμε την πόλη μας περισσότερο εξωστρεφή και να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα της στην Ευρώπη. Αυτή η διάκριση σημαίνει ότι δημιουργούνται περισσότερες ευκαιρίες για περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας ζωής στον τόπο μας. Θέλω μέσα από την καρδιά μου να συγχαρώ τους συνεργάτες μου, αιρετούς και υπαλλήλους, που έφεραν αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας κινητικότητας», επισημαίνει ο κύριος Τσιάκος, συμπληρώνοντας:

«Το βραβείο αυτό το αφιερώνω σε αυτούς, στους οποίους πραγματικά ανήκει: στους συνδημότες μου, που χρησιμοποιούν ποδήλατο, σε όλους όσοι κάνουν πράξη τη Βιώσιμη Κινητικότητα. Ακόμα η διάκριση αυτή ανήκει στους δεκάδες Συλλόγους, στα Σωματεία και στους εθελοντές, που τόσο κουράστηκαν για να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας».

Πόλη ιδανική για ποδήλατο και περιπάτους

Όπως αναφέρεται και σε σχετικό κείμενο των αρμόδιων του θεσμού που αιτιολογεί την «πρωτιά» της πόλης: «Η Καρδίτσα εντυπωσίασε την κριτική επιτροπή με τη χρήση διαφημιστικού υλικού και με συνεργασίες για την υποστήριξη της βιώσιμης κινητικότητας. Κατά τη διάρκεια του EUROPEAN MOBILITY WEEK 2019, η πόλη συνεργάστηκε με δεκάδες οργανισμούς, όπως σχολεία, μουσικές ακαδημίες, κυβερνητικές υπηρεσίες, την αστυνομία, την πυροσβεστική, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και επιχειρήσεις, οι οποίες κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε μια εορταστική εβδομάδα κινητικότητας. Άλλες πρωτοβουλίες περιελάμβαναν οικονομικά οφέλη για εταιρείες που εισήγαγαν μέτρα βιώσιμης κινητικότητας, καθώς και ημέρες αδείας για υπαλλήλους που μετακινήθηκαν με ποδήλατο ή με τα πόδια, προκειμένου να δείξουν ότι το ασφαλές περπάτημα και η ποδηλασία είναι ελκυστικοί τρόποι μετακίνησης και για λόγους πέρα από την υγεία και την ευεξία».

«Για τη συμμετοχή μας στον διαγωνισμό συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας, αποτελούμενη από αιρετούς και υπαλλήλους του Δήμου. Πάνω από 100 φορείς, σύλλογοι και ιδιώτες συνεργάστηκαν για το τελικό αποτέλεσμα», εξηγεί από την πλευρά του ο δήμαρχος.

Η Καρδίτσα κερδίζει το «Βραβείο Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2019»
Φωτό: Δήμος Καρδίτσας

Μόνιμα, ωφέλιμα μέτρα

Στο πλαίσιο υλοποίησης πρωτοβουλιών για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019, ο Δήμος έλαβε μια σειρά από μόνιμα μέτρα που αναμένεται να ωφελήσουν και να αναδείξουν την πόλη. Μερικά από αυτά αφορούν: την προμήθεια σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, την τοποθέτηση πρόσθετων πινακίδων σήμανσης για ποδήλατα και πεζούς, την ετήσια επιβράβευση των επιχειρήσεων της Καρδίτσας και τη μείωση των δημοτικών τελών στις επιχειρήσεις που προάγουν το μήνυμα της βιώσιμης κινητικότητας. Ακόμη, προβλέπεται η χορήγηση μιας επιπλέον ημέρας άδειας ως «επιβράβευση», για τους υπαλλήλους του Δήμου και της Δημοτικής Επιχείρησης που χρησιμοποιούν το ποδήλατό τους όταν μετακινούνται προς και από την εργασία τους.

Στην Καρδίτσα, την «πόλη του ποδηλάτου», υπάρχουν σήμερα περίπου 20.000 -25.000 ποδήλατα. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της πόλης και των γύρω χωριών (περίπου 50.000) χρησιμοποιούν καθημερινά ή περιστασιακά το ποδήλατο τους. Και βέβαια, ένα περιβάλλον φιλικό προς τους ποδηλάτες, δεν μπορεί παρά να ωφελεί και τους ανθρώπους με κινητικές αναπηρίες, που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο για τις μετακινήσεις τους.

Η Καρδίτσα κερδίζει το «Βραβείο Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2019»
Φωτό: Δήμος Καρδίτσας

Πέρα από την ηθική ικανοποίηση που φέρνει το EUROPEAN MOBILITY WEEK Award 2019– ιδιαίτερα σε εκείνους που εργάστηκαν σκληρά για την κατάκτηση του- η ανταμοιβή είναι σημαντική από πολλές απόψεις: «Χρηματικό έπαθλο δεν υπάρχει. Ωστόσο, η  προβολή για τον Δήμο μας είναι τεράστια, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έμμεσα οφέλη σίγουρα θα υπάρξουν. Η πρωτιά θα μάς βοηθήσει να ενταχθούμε μελλοντικά σε ευρωπαϊκά προγράμματα, δεδομένου ότι σκοπεύουμε να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης το Πράσινο Ταμείο θα μας επιδοτήσει με 15.000 €, από τα οποία τα 6.000 € θα δαπανηθούν για τις δράσεις της ΕΕΚ του 2020 και τα 9.000 € σε μόνιμα μέτρα που θα υλοποιήσει ο Δήμος. », λέει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Καρδίτσας, Β. Τσιάκος.

Νικητές και βραβεία

Παρακάτω παρουσιάζονται οι άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, που τιμήθηκαν επίσης με βραβεία στις διάφορες κατηγορίες του διαγωνισμού. (Ανάμεσα στις διακρίσεις και μία σημαντική για το Ρέθυμνο):

  • Το Κρούσεβατς (Kruševac) της Σερβίας τιμήθηκε με το EUROPEAN MOBILITY WEEK Award 2019, στην κατηγορία μεγαλύτερων δήμων («larger municipalities). Τη δεύτερη και τρίτη θέση, στο πλαίσιο της  διεκδίκησης του βραβείου, κατέλαβαν το Ρέθυμνο (Ελλάδα) και η πόλη Βρότσλαβ της Πολωνίας.
Η Καρδίτσα κερδίζει το «Βραβείο Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2019»
Φωτό: European Mobility Week
  • Στην κατηγορία του διαγωνισμού που αφορά τους μικρότερες δήμους («smaller municipalities»), μετά την Καρδίτσα, που κατέκτησε την πρωτιά λαμβάνοντας το πολυπόθητο βραβείο, ακολούθησαν το Αλφάντεγκα ντα Φε (Alfândega da Fé) στην Πορτογαλία και η πόλη Πάιντε (Paide) της Εσθονίας.
  • Η πόλη των Βρυξελλών (Βέλγιο) τιμήθηκε με το 8ο Sustainable Urban Mobility Planning Award. Πρόκειται για μια «συμπληρωματική» διάκριση που απονέμεται ξεχωριστά από το βραβείο Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, με σκοπό την ενθάρρυνση των νικητών, ως προς την υιοθέτηση βιώσιμων σχεδίων κινητικότητας εκ μέρους των τοπικών αρχών σε όλη την Ευρώπη. Οι πόλεις Κάουνας στη Λιθουανία και Βρότσλαβ στην Πολωνία κατέλαβαν τη δεύτερη και τρίτη θέση, διεκδικώντας το συγκεκριμένο βραβείο αντίστοιχα.
  • Με το πρώτο Ευρωπαϊκό Βραβείο για την ασφάλεια σε αστικούς δρόμους (EU Urban Road Safety Award) τιμήθηκε η πόλη Ποντεβέδρα της Ισπανίας. «Φιναλίστ» για τη διεκδίκηση του βραβείου ήταν επίσης οι πόλεις Γιαβόρσνο (Πολωνία) και Ορντού (Τουρκία).

Οι νικήτριες πόλεις του διαγωνισμού επιλέχθηκαν από αρμόδια επιτροπή του θεσμού, απαρτιζόμενη από ειδικούς σε θέματα κινητικότητας και μεταφορών.

Το 2019 περισσότερες από 3100 πόλεις έλαβαν μέρος στον καθιερωμένο ευρωπαϊκό θεσμό, αναδεικνύοντας τη συγκριμένη διοργάνωση ως την πιο επιτυχημένη ως τώρα. «Λιγότερα αυτοκίνητα, περισσότερο περπάτημα και βόλτες με ποδήλατα» θα μπορούσε να είναι το σύνθημα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας. Επόμενο προγραμματισμένο «ραντεβού» για του συμμετέχοντες, στις 16 Σεπτεμβρίου του 2020.


Φωτογραφίες και βίντεο: Δήμος Καρδίτσας /European Mobility Week

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος