Η ηρωική πορεία του 9ου  συντάγματος πεζικού

Τον 19ο αιώνα, η Καλαμάτα ορίστηκε ως έδρα του 9ου συντάγματος πεζικού.  Εκκινώντας από τους παλιούς στρατώνες το 9ο Σύνταγμα έδωσε το παρόν στον Μακεδονικό Αγώνα, στους Βαλκανικούς Πολέμους, στην Μικρασιατική εκστρατεία, ενώ έγραψε την πιο λαμπρή του σελίδα στο έπος του ΄40, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η δράση του συντάγματος και οι θυσίες των μελών του ακολουθούν την ιστορική πορεία της χώρας. Ξεχωριστή θέση στο πάνθεον των ηρώων του μεγάλου αυτού ξεσηκωμού κατέχει η 6μελής ομάδα υπαξιωματικών του 9ου Σ.Π., που υπό την ηγεσία του ανθυπολοχαγού Ν. Τσοτάκου γνωστού ως Καπετάν-Γέρμα πολέμησαν ηρωικά και έπεσαν μέχρι ενός το 1907 στο Βογατσικό του Κιλκίς.

Ο εκπαιδευτικός Γιώργος Αργυροηλιόπουλος, ανέσυρε από τα στρατιωτικά αρχεία αθησαύριστο υλικό και κατέγραψε την ηρωική πορεία του Συντάγματος. Κάποια μέλη του, με την ζωή και τον θάνατό τους πέρασαν στην σφαίρα του μύθου μέσα από το μυθιστόρημα «Στα μυστικά του Βάλτου». Πάντα στην πρώτη γραμμή το Σύνταγμα πολέμησε ηρωικά σε όλες τις μάχες που έδωσε ο ελληνικός στρατός και άφησε στα πεδία των μαχών εκατοντάδες νεκρούς.

Το 9ο Σύνταγμα στο Αλβανικό Μέτωπο, είχε ενταχθεί στην 4η Μεραρχία και είχε διοικητή το Συνταγματάρχη Βενετσάνο Κετσέα. Απώθησε τους Ιταλούς και συνέλαβε 1.200 αιχμαλώτους, κατέσχεσε πολεμικό υλικό και συνέχισε την προέλασή του στην βόρειο Ήπειρο, καταβάλλοντας βαρύ φόρο αίματος. Το 9ο Σ.Π. είχε τις μεγαλύτερες απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες, ενώ ήταν το δεύτερο σε κρυοπαγήματα. Μετά την εισβολή και την κατάπαυση του πυρός οι άνδρες “τους ζυγούς έλυσαν”, αλλά μένουν πάντα εκεί να φυλάττουν Θερμοπύλες.

Η γνώση, που κληρονομείται με την μνήμη είναι η ζώσα ιστορία της νεότερης γενιάς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος