Η Γη εξεγείρεται: Εξερευνώντας τα ενεργά ηφαίστεια

Ο πλανήτης μας είναι γεμάτος γεωλογική δραστηριότητα, με ηφαίστεια που συνεχώς διαμορφώνουν το τοπίο και επηρεάζουν τις τοπικές κοινωνίες. Ακολουθεί η παρουσίαση τεσσάρων ηφαιστείων που είτε είναι ενεργά, είτε παρουσίασαν πρόσφατη ηφαιστειακή δραστηριότητα .


Fagradalsfjall [Φαγκράδαλσφιατ]

Το ηφαίστειο Φαγκράδαλσφιατ στην Ισλανδία, παρουσίασε την τελευταία του έκρηξη στις 10 Ιουλίου 2023, η οποία ολοκληρώθηκε στις 5 Αυγούστου 2023.Η τοποθεσία του ηφαιστείου είναι ασυνήθιστη όσον αφορά την κοντινή της απόσταση από το κύριο διεθνές αεροδρόμιο της Ισλανδίας και δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα όπως η Γαλάζια Λιμνοθάλασσα . Επίσης απέχει μόλις περίπου 60 χλμ από το Ρέικιαβικ .

Η πρόσβαση γίνεται σε μικρή απόσταση από το Γκρίνταβικ μέσω της οδού 427, με περιορισμένο χώρο στάθμευσης στην αρχή του μονοπατιού. Πολλά τμήματα της διαδρομής είναι εξαιρετικά απότομα με ανώμαλο βραχώδες έδαφος, ενώ είναι επίσης κακώς σηματοδοτημένα λόγω της πρόσφατης έκρηξης. Ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου, η ρύπανση από τοξικά αέρια μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο, καθώς και απρόβλεπτες ροές λάβας και άνοιγμα νέων ρωγμών.

Mount Etna  [Αίτνα]

Το ηφαίστειο της Αίτνας στην Ιταλία παρουσίασε εκρηκτική δραστηριότητα τον Ιούνιο του 2025. Στις 2 Ιουνίου 2025, σημειώθηκε έκρηξη από τον νοτιοανατολικό κρατήρα, με εκτόξευση τέφρας και λάβας, και εκπομπή αερίων έως 6.500 μέτρα ύψος. Η Αίτνα βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Σικελίας.

Η Αίτνα είναι το ψηλότερο νησιωτικό βουνό της Μεσογείου και το πιο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο. Η εκρηκτική ιστορία του ηφαιστείου μπορεί να εντοπιστεί 500.000 χρόνια πριν και έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 2.700 χρόνια αυτής της δραστηριότητας. Η σχεδόν συνεχής εκρηκτική δραστηριότητα της Αίτνας συνεχίζει να επηρεάζει την ηφαιστειολογία, τη γεωφυσική και άλλους κλάδους της επιστήμης της Γης.

Kīlauea  [Κιλαουέα]

Το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη παρουσίασε έκρηξη στην καλδέρα Halemaʻumaʻu στις 23 Δεκεμβρίου 2024. Η έκρηξη αυτή συνεχίστηκε με διακεκομμένα επεισόδια λάβας, με το τελευταίο επεισόδιο να ολοκληρώνεται στις 20 Ιουλίου 2025. Ακολούθησε νέα φάση με άνοδο του εδάφους και εκπομπή αερίων, με πιθανή έναρξη του επόμενου επεισοδίου στα τέλη Ιουλίου ή αργότερα .Το ηφαίστειο εκρήγνυται σχεδόν συνεχώς από το 1983, καθιστώντας το μια από τις πιο μακροχρόνιες εκρήξεις στην καταγεγραμμένη ιστορία.

Η ιστορία της Κιλαουέα εκτείνεται σε πάνω από 300,000 χρόνια, με τις πρώτες εκρήξεις να δημιουργούν τα θεμέλια για το Μεγάλο Νησί της Χαβάης. Σήμερα, η Κιλαουέα είναι ένας δημοφιλής προορισμός για τους επισκέπτες της Χαβάης, οι οποίοι έρχονται να δουν τη δύναμη και την ομορφιά ενός από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του κόσμου .Βρίσκεται μέσα το Εθνικό Πάρκο της Χαβάης , στη νοτιοανατολική πλευρά του Big Island . Το πάρκο βρίσκεται περίπου 30 μίλια νοτιοδυτικά του Hilo, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Χαβάης .

Krakatoa [Κρακατόα]

Το ηφαίστειο Ανάκ Κρακατόα στην Ινδονησία παρουσίασε σημαντική δραστηριότητα το 2018, με έκρηξη που προκάλεσε τσουνάμι και κατάρρευση τμήματος του ηφαιστείου. Ακολούθησαν εκρήξεις το 2020 και το 2022, με μικρότερη ένταση. Η Ινδονησία είναι η χώρα που κατέχει την πρώτη θέση σε αριθμό ηφαιστείων παγκοσμίως, καθώς αριθμεί πάνω από 130 ενεργά ηφαίστεια.

Το Krakatoa ή αλλιώς Krakatau, ένα μικρό νησιωτικό σύμπλεγμα τριών νησιών, του Verlaten, Lang και Rakata, στον πορθμό Sunda ανάμεσα στα νησιά Sumatra και Java της Ινδονησίας, είναι ένα από τα πιο διάσημα ηφαίστεια του κόσμου. Βρίσκεται στη σύγκλιση των τεκτονικών πλακών Ινδίας-Αυστραλίας και Ευρασίας, μια ζώνη με πολύ υψηλή σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Επιμέλεια: Δαμιανός Στεφανίτσης

Πηγές: Copernicus/BBC/ Deutche Welle

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος