Η Galleria degli Uffizi της Φλωρεντίας κινείται νομικά κατά του Pornhub για παράνομη απεικόνιση και χρήση έργων τέχνης

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Εντός ωρών η εταιρεία MindGeek Holding, κάτοχος του γνωστού ιστότοπου Pornhub με έδρα το Λουξεμβούργο, αναμένεται να λάβει πράξη κοινοποίησης από νομικό αντιπρόσωπο της πασίγνωστης Galleria degli Uffizi της Φλωρεντίας. 

Αφορμή για τούτη την πρωτοφανή κοινοποίηση είναι το πρόσφατο διαφημιστικό βίντεο του ιστότοπου, το οποίο απεικονίζει πασίγνωστα έργα τέχνης, ερμηνευμένα από εξίσου γνωστά πρόσωπα του κόσμου του πορνό.

Πρόκειται για project του Pornhub ονόματι Classic Nudes, το οποίο και παρουσιάστηκε πριν από λίγες μόλις ημέρες και που ‘ξαναζωντανεύει’ σημαντικά έργα τέχνης τα οποία βρίσκονται σε μουσεία όλου του κόσμου. Μια νέα ενότητα αφιερωμένη σε πορνογραφικά έργα τέχνης (όπως τα ορίζει η πολυεθνική εταιρεία) η οποία και τα δημοσίευσε στην πλατφόρμα.

Αξιοσημείωτο για τους Ιταλούς – και αφορμή της νομικής κίνησης της Galleria degli Uffizi κατά της holding του Pornhub – είναι το απόσπασμα του βίντεο που δείχνει την Αφροδίτη του Botticelli τον ρόλο της οποίας ερμηνεύει η Ilona Staller, γνωστή και ως Cicciolina.

Η ίδια, μάλιστα, μιλά για το project σε βίντεο λέγοντας: “Εδώ και χρόνια σου λένε να πας να επισκεφθείς μουσεία, για να απολαύσεις κάθε πινελιά. Αλλά δεν άκουσες ποτέ κανέναν που στο έλεγε, οπότε σήμερα θα σου πω ένα μικρό μυστικό: πολλά από τα καλύτερα πορνό όλων των εποχών δεν είναι στο Pornhub, αλλά μπορούν να βρεθούν σε ένα μουσείο!”.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Corriere della Sera, οι δημιουργοί αυτής της πρωτοβουλίας τονίζουν πως “είναι απολύτως απαραίτητο να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι τα μουσεία είναι θλιβερά και βαρετά μέρη, επειδή είναι γεμάτα ερωτισμό ή, μάλλον, πορνογραφία.”

Παρόλες τις ‘καλές προθέσεις’ των δημιουργών της πρωτοβουλίας, η διεύθυνση της Galleria degli Uffizi επικαλέστηκε τους νόμους και τους κανονισμούς για την αξιοποίηση των εκθεμάτων και έργων τέχνης και εντόπισε αμέσως μια σημαντική παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, εφόσον η Αφροδίτη του Botticelli βρίσκεται στο μουσείο της Φλωρεντίας. Έτσι λοιπόν η διεύθυνση ενημέρωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και την Κρατική Εισαγγελία για να αξιολογήσει την κατάσταση, η οποία φαίνεται να κατέληξε στην ως άνω αναφερόμενη νομική κίνηση.  

Πρέπει να τονίσουμε πως στο βίντεο της εταιρείας εμφανίζονται τουλάχιστον 12 έργα τέχνης, όπως το Τούρκικο Λουτρό του Jean-Auguste-Dominique Ingres, το La Maja desnuda του Francisco Goya και το The Origin of the World του Gustave Courbet.

Με την πρωτοβουλία να περιέχει αριστουργήματα που βρίσκονται στο Μουσείο Orsay, το Λούβρο στο Παρίσι, το Μητροπολιτικό Μουσείο στη Νέα Υόρκη, το Prado στη Μαδρίτη και την Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο, και με τον αριθμό των έργων τέχνης να προβλέπεται ως αυξανόμενο, δεν είναι απίθανο οι νομικές περιπέτειες του Pornhub στο σχετικό θέμα να έχουν συνέχεια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος