Η Γ.Γ. του υπ. Δικαιοσύνης Σ. Νικολάου ενημέρωσε τη Βουλή – Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ

Για την κατάσταση που επικρατεί στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας ενημέρωσε την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η Γενική Γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Σοφία Νικολάου.

Η κυρία Νικολάου περιέγραψε με λεπτομέρειες τις συνθήκες κράτησης, αλλά και την εικόνα που παρουσιάζουν οι ελληνικές φυλακές.

Αποκάλυψε ότι στις φυλακές Ναυπλίου βρέθηκαν χιλιάδες ποντίκια στα υπόγεια, στα φρεάτια, στα μηχανοστάσια, στους χώρους συγκέντρωσης απορριμάτων, τα οποία εντοπίστηκαν κατά την διάρκεια απολύμανσης. Ανάλογη, είπε, είναι και η κατάσταση και σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα διότι δεν έχουν γίνει απολυμάνσεις.

Σε ότι αφορά την εικόνα των φυλακών, ανέφερε ότι “το σωφρονιστικό σύστημα το οποίο παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση εξέπεμπε ένα και μόνο μήνυμα αυτό της απόλυτης ανομίας”

Μίλησε για άνδρο ανομίας αναφορικά τον Κορυδαλλό, λέγοντας ότι συμμορίες έδιναν ραντεβού για έκνομες ενέργειες. Ενημέρωσε ότι οι πόρτες των κελιών δεν έκλειναν, και οι κρατούμενοι οργάνωναν πάρτι.

Η κ. Νικολάου μίλησε για φυλακές «δύο ταχυτήτων» και έκανε ειδική αναφορά στην πρόσφατη έφοδο στις φυλακές Νιγρίτας, όπου διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ολόκληρη πτέρυγα πολυτελείας για την Γεωργιανή μαφία, την ώρα που οι φτωχοί κρατούμενοι διαβιούσαν κάτω από πολύ κακές συνθήκες.

Η γγ είπε ότι στις άμεσες ενέργειες του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η πρόσληψη 1.012 σωφρονιστικών υπαλλήλων για την ενίσχυση του προσωπικού των φυλακών, με το ίδιο πλαίσιο που έγιναν και οι προσλήψεις των 1.500 ειδικών φρουρών στην αστυνομία (εκτός ΑΣΕΠ), καθώς και οκτώ γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων.

Σε ότι αφορά τις κτιριακές υποδομές και τον εκσυγχρονισμό των σωφρονιστικών καταστημάτων, η κυρία Νικολάου ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες παραδίδεται το νέο κατάστημα κράτησης Δράμας, χωρητικότητας 600 κρατουμένων, ενώ έχουν ήδη τεθεί σε πλήρη λειτουργία δύο νέες πτέρυγες στο κατάστημα κράτησης Νιγρίτας δυναμικότητας συνολικά 120 θέσεων.

Προχωράει η δημιουργία Πειθαρχικής Φυλακής στον Δομοκό και ταυτόχρονα σχεδιάζεται η δημιουργία νέου Καταστήματος Κράτησης Χαλκίδας χωρητικότητας συνολικά 1.000 θέσεων κρατουμένων που θα λειτουργήσει ως Οικονομική Φυλακή, καθώς και η δημιουργία και άλλων Οικονομικών Φυλακών ή τμημάτων στα οποία θα κρατούνται κρατούμενοι καταδικασμένοι για οικονομικής φύσεως εγκλήματα.

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά και το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των φυλακών Κορυδαλλού στην περιοχή του Θριάσιου. Το νέο σωφρονιστικό κατάστημα θα έχει συνολική χωρητικότητα 2.000 κρατουμένων και εκτίμησε ότι θα είναι έτοιμο εντός του 2022.

Η κυρία Νικολάου είπε εξάλλου ότι έλεγχοι εντός των φυλακών είναι διαρκείς και εντατικοί. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο (Μάρτιος – Απρίλιος – Μάιος) έγιναν συνολικά 2.345 έρευνες, στις οποίες μεταξύ άλλων έχουν εντοπιστεί ποσότητες περίπου 1.000 γραμμαρίων ναρκωτικών ουσιών, 175 ναρκωτικά και ψυχιατρικά χάπια, 266 κινητά τηλέφωνα, 214 μαχαίρια, σιδερολοστοί, σουβλιά, σιδερολίμες και σιδερογροθιές, καθώς και 426 λίτρα αλκοολούχων παρασκευασμάτων.

Για το λόγο αυτό μελετάται η τοποθέτηση μηχανημάτων XRAY, καθώς και συσκευών Sniffers και Jammer-απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων και ορθή κατανομή των κρατουμένων με μεταγωγές σε όλη την επικράτεια. Συγκεκριμένα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.184 τακτικές μεταγωγές κρατουμένων, καθώς και 742 έκτακτες μεταγωγές κρατουμένων.

Κατά την ενημέρωση των βουλευτών έγινε συζήτηση και για την υπόθεση του Βασίλη Δημάκη. Η κυρία Νικολάου είπε ότι ο κρατούμενος λέει ψέματα ότι του απαγορεύθηκε η πρόσβαση στην εκπαίδευση, και έδωσε απαντήσεις και για την μεταφορά του στις φυλακές Γρεβενών

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα κρατούμενο να λέει ψέματα, να προσβάλλει τους κρατούμενους, να τους εκφοβίζει λέγοντας ότι θα πεθάνουν όλοι σαν τα ποντίκια. Δεν θα επιστρέψουμε σε κανένα κρατούμενο να επιλέγει την φυλακή του και να συνδιαχειρίζεται τις φυλακές μαζί μας. Οι φυλακές έχουν διοίκηση» υπογράμμισε. Καταλόγισε στον κρατούμενο ότι διέσπειρε ψευδείς ειδήσεις ότι υπήρχε κρούσμα κορονοϊού στις φυαλακές.

«Προκειμένου να προστατέψω όλα τα δικαιώματα των κρατουμένων αποφάσισα την μεταγωγή του στη φυλακή τον Γρεβενών. Και πήγε εκεί διότι έχει την πιο πλήρη υλικοτεχνική υποδομή για παρακολούθηση μαθημάτων ηλεκτρονικά», είπε η κ. Νικολάου και πρόσθεσε ότι δεν παραβιάστηκε κανένα δικαίωμα στην εκπαίδευση, ούτε του απαγορεύτηκε η πρόσβαση στην εκπαίδευση, όμως ο Βασίλης Δημάκης το μόνο που επιδίωκε ήταν ήταν να επιστρέψει στο κελί του στον Κορυδαλλό.

Το ίδιο συνέβη και στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού όπου μεταφέρθηκε μετά τα Γρεβενά καθώς και εκεί αρνήθηκε να παρακολουθήσει ηλεκτρονικά τα μαθήματα επαναλαμβάνοντας ότι θέλει να επιστρέψει στο κελί του στην δικαστική φυλακή Κορυδαλλού.

Η κυρία Νικολάου είχε αντιπαράθεση με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα και Γιώργο Ψυχογιό οι οποίοι και με την ιδιότητα των τομεαρχών Δικαιοσύνης και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία κατηγορούν την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει στις φυλακές “ωμό αυταρχισμό, αντί σωφρονιστική πολιτική”.

Σε ότι αφορά την υπόθεση Δημάκη οι βουλευτές εγκαλούν την κυρία Νικολάου ότι “φάνηκε αμετανόητη για την τραγική διαχείριση της υπόθεσης, παρά τη συντριπτική υποχώρησή της, και με περισσή αναίδεια εγκάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση τους. Πιπιλίζοντας τη γνωστή καραμέλα του νόμου Παρασκευόπουλου, που δήθεν αποφυλάκισε 14 χιλ. κρατουμένους (!), φάνηκε πια ότι η πολιτική της ΝΔ καθορίζεται από τα fake news. Φάνηκε όμως ταυτόχρονα η πλήρης άγνοια των φυλακών και των αναγκών τους: Μπροστά μάλιστα στην ανυπαρξία οποιουδήποτε έργου, επαναλάμβανε μονότονα τα ευρήματα των ελέγχων και τα ποντίκια που ανακάλυψε σε μια φυλακή (!) Καμία εξήγηση ωστόσο δεν έδωσε για τις απευθείας αναθέσεις σε «φίλους», ούτε για τις ακριβοπληρωμένες, και πάλι με απευθείας ανάθεση, δημόσιες σχέσεις της Γραμματείας. Τέλος, ενώ υπερασπίστηκε το δόγμα «νόμος και τάξη» για ασφάλεια στις φυλακές, δεν δικαιολόγησε τις δολοφονίες, τις συμπλοκές και τους θανάτους που συμβαίνουν διαρκώς.

ΠΗΓΗ : ΕΡΤ με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος