Η Ευρώπη μετρά τα περισσότερα θύματα και κρούσματα ενώ η πανδημία εξελίσσεται (video)

Τουλάχιστον 181.000 είναι οι θάνατοι και 2,6 εκ. τα κρούσματα σε όλον τον κόσμο, από τον κορονοϊό.  Η Ευρώπη μέχρι σήμερα μετρά 112.855 θανάτους σε σύνολο 1.261.757 κρουσμάτων, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς μαζί 47.973 θανάτους (875.112 κρούσματα), η Ασία 7.389 θανάτους (178.630 κρούσματα).

Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης του κορονοϊού 

Σήμερα αρχίζουν οι κλινικές δοκιμές εμβολίου,  σε ανθρώπους, από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εκτίμησε σήμερα ότι η επιδημία του κορονοϊού ενδέχεται να προσφέρει σε κάποιες χώρες δικαιολογία για να υιοθετήσουν μέτρα που καταπιέζουν τους πολίτες, τα οποία όμως δεν συνδέονται με την επιδημία, ενώ προειδοποίησε ότι η κρίση της covid-19 κινδυνεύει να αναχθεί σε κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη Γαλλία τα θύματα  ξεπέρασαν τους 21.000.

Στη Βρετανία, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 763 το τελευταίο 24ωρο, ξεπερνώντας τους 18.000. Σύμφωνα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ο αριθμός των θυμάτων εκτιμάται πως είναι υπερδιπλάσιος, καθώς καταμετρώνται μόνο οι θάνατοι από κορονοϊό στα νοσοκομεία.

Ακόμη 215 άνθρωποι υπέκυψαν το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία, με το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία να φθάνει έτσι τους 5.094, όπως δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει και δημοσιοποιεί καθημερινά στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Robert Koch-Institut. Πάντως, ο αριθμός των νέων θανάτων ήταν συγκριτικά χαμηλότερος από αυτόν της προηγουμένης (281).

Ταυτόχρονα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη γερμανική επικράτεια αυξήθηκαν κατά 2.352, φθάνοντας έτσι τα 148.046, πάντα κατά τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Είναι η τρίτη συνεχόμενη ημέρα που καταγράφεται επιτάχυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού, καθώς ο αριθμός της προηγουμένης ήταν λίγο κατώτερος (2.237).

Ο κυβερνητικός συνασπισμός στη χώρα συμφώνησε στη διάρκεια της νύκτας  σε  νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που έχουν πληγεί από την επιδημία του κορονοϊού, ύψους 10 δισεκ. ευρώ.

Στις ΗΠΑ, στους 1.738 οι θάνατοι από κορονοϊό, μέσα  σε 24 ώρες.Αυτός ο ημερήσιος απολογισμός αυξάνει σε 46.583 τον συνολικό αριθμό των θανάτων εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 αφότου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα στις ΗΠΑ, τη χώρα που μετράει, επισήμως, μακράν τα περισσότερα θύματα της πανδημίας.

Η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη καταγράφει εξάλλου 839.675 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Τζονς Χόπκινς, που ανανεώνεται συνεχώς.

Σχεδόν 4,5 εκατομμύρια διαγνωστικές εξετάσεις έχουν γίνει στις ΗΠΑ.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, το οποίο κάνει δική του καταμέτρηση, μετέδωσε ότι οι θάνατοι έχουν ήδη ξεπεράσει τους 47.000· ο απολογισμός αυτός είναι ελαφρά υψηλότερος από αυτόν της σχολής ιατρικής της Βαλτιμόρης.

Η Νέα Υόρκη παραμένει το επίκεντρο της πανδημίας, αλλά μοιάζει να αφήνει πίσω της τη χειρότερη φάση της κρίσης. Σχεδόν οι εννέα στους δέκα ασθενείς (το 88%) με Covid-19, οι οποίοι διασωληνώνονται, τελικά πεθαίνουν, δείχνει έρευνα στα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης και του Λονγκ Άϊλαντ. Μόνο το 3% των διασωληνωμένων ασθενών άνω των 65 ετών επιβίωσαν, έναντι 24% (ο ένας στους τέσσερις περίπου) στην ηλικιακή ομάδα 18 έως 65 ετών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τα ξημερώματα -ώρα Ελλάδας – το εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο «αναστέλλεται προσωρινά» η μετανάστευση προς τις ΗΠΑ, για να «προστατεύσει»- όπως υποστηρίζει- τις θέσεις εργασίας των Αμερικανών.

Ο Γενικός Διευθυντής του Π.Ο.Υ, ζήτησε από την Ουάσινγκτον να αναθεωρήσει την απόφασή της για πάγωμα της χρηματοδότησης προς τον Οργανισμό, και να υποστηρίξει το έργο του για «να σωθούν ζωές».

Στην Τουρκία ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού αυξήθηκε κατά 117 το τελευταίο 24ωρο, με το σύνολο των θανάτων να ανέρχεται πλέον σε 2.376, ενώ τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 3.083 αυξάνοντας το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από την αρχή της κρίσης σε 98.674, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

Συνολικά, 16.477 άνθρωποι έχουν αναρρώσει μέχρι στιγμής.

Ο αριθμός των διαγνωστικών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 37.535.Στην εντατική βρίσκονται 1.814 άνθρωποι, εκ των οποίων 985 είναι διασωληνωμένοι

Το προηγούμενο 24ωρο ανάρρωσαν 1.559 ασθενείς, σημείωσε ο Κοτζά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση της Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορονοϊό του τουρκικού υπουργείου Υγείας.

Στην Κίνα καταγράφηκαν 10 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης αριθμός σημαντικά μειωμένος σε σύγκριση με τα 30 για τα οποία έκανε λόγο την προηγουμένη γεγονός που αποδίδεται  στη μείωση των κρουσμάτων που αποκαλεί «εισαγόμενα», δηλαδή την άφιξη μολυσμένων ταξιδιωτών από το εξωτερικό.

Το υπουργείο Υγείας στον Παναμά ανακοίνωσε ότι ακόμη τρεις ασθενείς υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας στη χώρα της κεντρικής Αμερικής να ανέρχεται πλέον σε 144 νεκρούς.

Επιβεβαιώθηκαν 171 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να αυξάνεται έτσι στους 4.992, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο.

Στην Ινδία με τον κατ΄οίκον περιορισμό που επιβλήθηκε για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, το νέφος σταμάτησε να πνιγεί το Νέο Δελχί, μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου. Οι κάτοικοι στην ινδική πρωτεύουσα, ανακάλυψαν μετά από πολλά χρονια  τον καθαρό αέρα για να αναπνεύσουν.

Η πανδημία του κορονοϊού ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση κατά 1,2 δισεκ. του αριθμού των ταξιδιωτών που θα μετακινηθούν με αεροπορικές πτήσεις ως τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με την κίνηση μιας φυσιολογικής χρονιάς, εκτίμησε ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ).

«Ο συνολικός αριθμός των επιβατών αεροπορικών πτήσεων διεθνώς θα μπορούσε να μειωθεί κατά 1,2 δισεκ. ως τον Σεπτέμβριο του 2020», τόνισε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

ΠηγήQ Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters,xinhua,AFP, DPA

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος