Η Ευρώπη έχει πλέον τον υπερυπολογιστή της – Είναι ο ταχύτερος και ενεργειακά ο πιο αποδοτικός

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κοινή Επιχείρηση Υπολογιστών Υψηλής Απόδοσης εγκαινίασε τον τελευταίο υπερυπολογιστή: LUMI, που βρίσκεται στο Kajaani της Φινλανδίας.

Σύμφωνα με την EΕ, ο LUMI είναι ο ταχύτερος και πιο ενεργειακά αποδοτικός υπερυπολογιστής στην Ευρώπη και επίσης ο τρίτος ταχύτερος στον κόσμο.

Είναι μια κοινή δράση της κοινής επιχείρησης EuroHPC και μιας κοινοπραξίας δέκα ευρωπαϊκών χωρών: Φινλανδία, Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Ισλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Σουηδία και Ελβετία.

Ο LUMI είναι ο πρώτος υπερυπολογιστής προ-εξακλίμακας (pre-exascale ) της κοινής επιχείρησης EuroHPC που κυκλοφόρησε. Θα έχει μια αναμενόμενη μέγιστη απόδοση 550 petaflops (550 εκατομμύρια δισεκατομμύρια υπολογισμοί ανά δευτερόλεπτο), τροφοδοτούμενος πλήρως από ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Χρησιμοποιεί φυσικά συστήματα ψύξης και η υπολειπόμενη θερμότητά του θα αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της τηλεθέρμανσης της Kajaani, μειώνοντας έτσι σημαντικά το ετήσιο αποτύπωμα άνθρακα της πόλης.

Η EΕ ανακοινώνει ότι το LUMI θα γίνει γενικά προσβάσιμο στους ευρωπαίους χρήστες τον Σεπτέμβριο του 2022 και θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της δημιουργίας νέας γνώσης και λύσεων σε παγκόσμιες κοινωνικές προκλήσεις.

«Σήμερα σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό της Ευρώπης. Ο LUMI είναι πλέον ο ταχύτερος και πιο ενεργειακά αποδοτικός υπερυπολογιστής στην Ευρώπη και επίσης ένας από τους πιο ισχυρούς στον κόσμο. Λόγω της τεράστιας υπολογιστικής του ισχύος, το LUMI θα επιτρέψει πολύ πιο γρήγορες επιστημονικές ανακαλύψεις, για παράδειγμα στην ιατρική και την κλιματική έρευνα. Θα μπορούσε να είναι η ανάπτυξη εμβολίων, η διάγνωση του καρκίνου ή ο μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα των τεράστιων δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης να βελτιώσει τη ζωή μας», δήλωσε η Margrethe Vestager, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για την Ψηφιακή Ευρώπη.

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Πηγή φώτο: Shutterstock

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος