H Ευρώπη μετά το BREXIT είναι το θέμα που καλούνται να συζητήσουν το πρωί της Παρασκευής στην Μπρατισλάβα οι 27 ηγέτες σε μια κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής και να εκπονήσουν σχέδιο για την επόμενη μέρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι, παραμονή της Συνόδου, Μέρκελ και Ολάντ συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης μεταρρυθμίσεων. Οι προοπτικές της Ενωσης συζητήθηκαν και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη γερμανίδα καγκελάριο. Τη σημασία της Συνόδου κατέδειξε με επιστολή του προς τους ηγέτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ζητώντας να μην αγνοήσουν τα μαθήματα από το BREXIT.
«Είναι ζήτημα πολέμου και ειρήνης», δήλωσε σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους η καγκελάριος της Γερμανίας, αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη και δεσμεύθηκε να κάνει το παν, προκειμένου να αποτρέψει την διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.«Δεν είμαι υπερβολική όταν πρέπει να επισημάνω ότι η Ευρώπη δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση. Αυτό με πονάει και καταβάλλω κάθε προσπάθεια η οποία θα μας επιτρέψει να αναζωπυρώσουμε όλα όσα αντιπροσώπευε κάποτε η κοινότητα», δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης η κυρία Μέρκελ, στο πλαίσιο συνεδρίου με θέμα την ελευθερία του Τύπου που διοργανώνεται στο Πότσνταμ.
Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ συμφώνησαν κατά τη συνάντησή τους στο Παρίσι, ότι η Σύνοδος των 27 στη Μπρατισλάβα, θα πρέπει να παρουσιάσει ένα ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον της Ευρώπης. Η στιγμή είναι αποφασιστική για το μέλλον της Ευρώπης κατέληξαν και οι δύο ηγέτες, τονίζοντας πως ήρθε η στιγμή να δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης μεταρρυθμίσεων για το πώς τα Κράτη – μέλη θέλουν να είναι η Ευρώπη.
Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι “η Ευρώπη βρίσκεται σε μια αποφασιστική στιγμή. Κατανοούμε πως ήρθε η στιγμή να εκπονήσουμε ένα σχέδιο, την ατζέντα της Μπρατισλάβα, που θα δείχνει ξεκάθαρα πως είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τις αδυναμίες και τις δοκιμασίες που βρίσκονται μπροστά μας”.
Από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ επισήμανε: “Το έχω ξαναπεί, δεν είναι απλά ακόμη μια κρίση, αυτή μπορεί να είναι η κρίση για την ίδια την επιβίωση, για την ύπαρξή της. Γι’ αυτό πρέπει να δώσουμε στους ευρωπαίους πολίτες ένα ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον”.
Η ιδιαίτερα κρίσιμη Σύνοδος της Μπρατισλάβα, έρχεται σε μια στιγμή όπου η Ευρώπη δείχνει να είναι διασπασμένη σε ομάδες… Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ με επιστολή του προς τους 27 ηγέτες, ζητώντας μια ειλικρινή αξιολόγηση από όλους, έδωσε εννέα σημεία τα οποία θα πρέπει να προσέξουν και τους προέτρεψε να μην αγνοήσουν τα μαθήματα του BREXIT. Η Ευρώπη μετά το Brexit, είναι εξάλλου ένα από τα βασικότερα θέματα στην ατζέντα της Συνόδου, χωρίς την παρουσία της Βρετανίας που δεν κλήθηκε.
“Θα ήταν μοιραίο λάθος να υποθέσουμε πως το αρνητικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της Βρετανίας συνιστά μόνο ζήτημα για τη Βρετανία”, επισημαίνει ο Τούσκ. Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων πολιτών, η οικονομική πολιτική και η προσφορά ενός καλύτερου μέλλοντος είναι κάποια από τα σημεία που θίγει ο Ντόναλντ Τουσκ στις «προσωπικές του σκέψεις» όπως χαρακτηρίζει την επιστολή του. Μεγάλο αγκάθι, τονίζει ο Τουσκ, παραμένει το προσφυγικό και η διαφύλαξη των συνόρων της Ευρώπης λέγοντας μάλιστα πως η κρίση δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως.
Η ομάδα του Βίζεγκραντ εμμένει στη σκληρή της στάση, με τον Βίκτορ Όρμπαν να θέτει ως στόχο για τη Σύνοδο τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού για την προστασία, όπως λέει, των ευρωπαίων πολιτών. Η Σύνοδος που θα γίνει σε ένα από τα παλαιότερα κάστρα της πόλης, εκτιμάται πως είναι η πρώτη από πολλές σε μια διαδικασία αναβίωσης της Ευρώπης μέχρι τον επόμενο Μάρτιο όταν και συμπληρώνονται 60 χρόνια από την υπογραφή της ιδρυτικής Συνθήκης της Ρώμης.
Σχετική είδηση: Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ πριν από τη Σύνοδο της Μπρατισλάβας
Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Ζέτα Κονταξή
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος