Η ΕΡΤ στο Κίεβο: Φόβοι ότι θα συνεχιστούν οι επιθέσεις με drone – Χωρίς κινητά & ίντερνετ η Χερσώνα

Array

Tον κίνδυνο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης στην Ουκρανία επισήμανε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, στους ομολόγους του της Γαλλίας, Βρετανίας και Τουρκίας, αν οι Ουκρανοί πλήξουν ρωσικά εδάφη με τη λεγόμενη «βρώμικη» βόμβα, όπως φημολογείται. Εύλογη ανησυχία στη Μόσχα έχει πάντως προκαλέσει η δεύτερη σε μία εβδομάδα συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους εντός της ρωσικής επικράτειας. Η απεσταλμένη της ΕΡΤ, στο Κίεβο, Ευτυχία Πενταράκη, ανέφερε ότι η χθεσινή σειρά τηλεφωνημάτων του Ρώσου υπουργού Εθνικής Άμυνας και οι κατηγορίες που δέχτηκε η Ουκρανία ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει «βρώμικη» βόμβα κυριαρχούν στην επικαιρότητα.

«Καταρχήν τώρα πλέον μιλούν και από την Αμερική ότι αυτό είναι ένα πρόσχημα των Ρώσων για να κλιμακώσουν τον πόλεμο και το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου λέει ότι αυτό γίνεται για να εκφοβίσει τις χώρες του ΝΑΤΟ και να μειώσουν τη βοήθειά τους προς την Ουκρανία. Το θέμα είναι πως βρίσκεται σε μια κρίσιμη κατάσταση η χώρα με τις χτυπημένες υποδομές, με τις διακοπές ρεύματος να είναι συνεχείς, με άγνωστο το πώς θα κυλήσει αυτός ο χειμώνας για τους Ουκρανούς και με τις αρχές να περιμένουν ένα πολύ μεγάλο κύμα μετανάστευσης τόσο εσωτερικά προς την περιοχή της Λβιβ, όσο και σε χώρες της Ευρώπης για να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι τον κρύο χειμώνα» σημείωσε ακόμα η Ευτυχία Πενταράκη.

«Όταν κόβεται το ρεύμα – και στο Κίεβο- έχει προβλήματα και η κινητή τηλεφωνία και το νερό. Γι’ αυτό και οι αρχές λένε συνέχεια στους κατοίκους αποθηκεύστε νερό, έχετε νερό, έχετε power bank, έχετε φορτιστές έτοιμους, φακούς έτοιμους. Χθες το βράδυ σύμφωνα με ανακοίνωση που βγήκε αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση του Κιέβου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι κάτοικοι μπορούν να καταναλώνουν ρεύμα όπως πριν» πρόσθεσε και είπε ότι οι Ρώσοι έκοψαν τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και το ίντερνετ στη Χερσώνα.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι στις αποθήκες της Ουκρανίας υπάρχουν 14,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και είπε ότι η Ουκρανία δεν θα κρυώσει το χειμώνα.

«Το Σάββατο το πρωί γίνανε πολλές επιθέσεις εναντίον του Κιέβου, αλλά αναχαιτίστηκαν. Ήταν αυτοί οι πύραυλοι που έφυγαν από τη Μαύρη Θάλασσα και από μία περιοχή της Ρωσίας και το Στόλιν, αλλά οι 18 από αυτούς αναχαιτίστηκαν. Tώρα λόγω συννεφιάς τα drone δεν πετάνε. Μας είπαν ότι οι χειριστές τους δεν μπορούν να τα πετάξουν, γιατί δεν μπορούν να τα οδηγήσουν. Επίσης ένας σύμβουλος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είπε δυστυχώς ότι το 30% αυτών των drone καμικάζι βρίσκει τον στόχο του και ότι ο τρόμος θα συνεχιστεί για πάρα πολύ καιρό, καθώς υπάρχει και στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα πληροφορία ότι τελειώνουν οι πύραυλοι της Ρωσίας και το να φτιαχτούν νέοι δεν μπορεί να γίνει τόσο γρήγορα όσο με το ρυθμό που αυτοί πέφτουν, με αποτέλεσμα να ρίχνουν πολύ το βάρος σε αυτά τα drone καμικάζι που σπέρνουν τον τρόμο και που οι Ουκρανοί λένε ότι όταν θα φτιάξει ο καιρός θα αρχίσουν και πάλι να χτυπούν τους στόχους τους», υπογράμμισε η δημοσιογράφος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Αποστολή στο Κίεβο:  Ευτυχία Πενταράκη – Τέλης Μεταξάς & Γιάννης Παπαχρήστος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος