Με τον ιρακινό πρωθυπουργό, Μουσταφά Αλ-Καντίμι, και τον υπουργό εξωτερικών του Ιρακ, Φουάντ Χουσεΐν, συναντήθηκε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, στον τρίτο σταθμό της περιοδείας του σε χώρες που είναι καθοριστικής σημασίας για τον τερματισμό της εργαλειοποίησης των μεταναστών από το καθεστώς της Λευκορωσίας. Στόχος που όπως φαίνεται επετεύχθη, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Όπως είπε στην Ειρήνη Ζαρκαδούλα, «υπάρχουν πολλοί πολίτες του Ιράκ, οι οποίοι βρίσκονται σε ακραίες συνθήκες στα σύνορα, τους οποίους πρέπει να φέρουμε πίσω. Πρέπει να οργανώσουμε αυτό το κύμα των επιστροφών και πρέπει να βοηθήσουμε τους επιστρέφοντες να ξαναβρούν τη ζωή τους με κίνητρα. Και για τα δύο αυτά, η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει, αλλά χρειαζόμαστε την πολιτική βούληση του Ιράκ και νομίζω ότι την πετύχαμε σήμερα.
Νομίζω ότι πρέπει αργότερα κάποια στιγμή μέσα στην εβδομάδα να επισκεφθώ την Άγκυρα και εκεί τα πράγματα έχουν δρομολογηθεί, έχουν πάρει το σωστό δρόμο, αλλά είναι ευκαιρία να κάνουμε μια ευρύτερη συζήτηση για το μεταναστευτικό, κυρίως την εξωτερική του διάσταση και ίσως αργότερα μένει ακόμη ένα ταξίδι στην κουρδική περιοχή στο Ερμπίλ.
Ρεπορτάζ: Ειρήνη Ζαρκαδούλα | ΕΡΤ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος