Η επίθεση στο Μπατακλάν — Όταν το Παρίσι βάφτηκε με αίμα – Ράδιο ντοκιμαντέρ από την «Αφύλαχτη Διάβαση» (Α’ μέρος)

Array

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Μία από τις μεγαλύτερες πληγές στην ιστορία της Γαλλίας, αποτελεί η πολλαπλή τρομοκρατική επίθεση που βίωσε η χώρα το 2015, όταν το Παρίσι «βάφτηκε με αίμα». Από την επίθεση των ισλαμιστών τρομοκρατών τραγικό θάνατο βρήκαν 129 άνθρωποι, ενώ εκατοντάδες ακόμα τραυματίστηκαν. Το θρίλερ εκτυλίχθηκε έξω από το γήπεδο «Stade de France», στην ιστορική αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν, αλλά και σε άλλα σημεία της «καρδιάς» της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ακριβώς έξι χρόνια μετά, το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας παρουσιάζει ένα συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για την επίθεση στο Μπατακλάν στις 13 Νοεμβρίου 2015. Στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ μιλούν μεταξύ άλλων: η Suzie Bernard, μία έφηβη τότε που κατάφερε να βγει ζωντανή από την κόλαση, ο Medecin-chef Olivier, επικεφαλής συντονιστής των ιατρικών υπηρεσιών, ο Francois Molins, πρώην δημόσιος κατήγορος και ο Bernard Cazeneuve, πρώην υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας.

Στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος ο καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Σωτήρης Λίβας και ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος, Δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών, Μέλος της Ομάδας Ερευνητών Υψηλού Επίπεδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στον βίαιο εξτρεμισμό.

Στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ συμμετέχει και η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στη γαλλική πρωτεύουσα Θωμαΐς Παπαϊωάννου.

Ο Bernard Cazeneuve, υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας το 2015, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Λήφθηκε η απόφαση να μην εκκενωθεί το γήπεδο, λαμβάνοντας υπόψη ότι εάν οι τρομοκράτες ανατινάχτηκαν έξω, ήταν επειδή δεν μπορούσαν να μπουν μέσα στο Stade de France και ότι το μέρος όπου υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια είναι μέσα στο γήπεδο.

Είχαμε επίσης πληροφορίες από τη Γενική Διεύθυνση Εξωτερικής Ασφάλειας και επίσης από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας, που συνεργάζεται με ξένες υπηρεσίες, κυρίως με αμερικανικές, ότι ένα άτομο με το όνομα Abdelhamid Abaaoud, τον οποίο προσπαθούμε να εξουδετερώσουμε, θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από την οργάνωση επιθέσεων στη Γαλλία».

Από την πλευρά του, ο Francois Molins, εισαγγελέας του Παρισιού, θυμάται:

«Ήθελα να καταλάβω τι είχε συμβεί. Προσπαθούσα να ακούσω αυτά που είχαν να μου πουν οι μάρτυρες, κυρίως στο Carillon – θα θυμάμαι πάντα, ήταν μια κυρία που ήταν πίσω από τον πάγκο, την εντόπισα και μου είπε τι είχε συμβεί. Έτσι, εκείνη μου είπε για το αυτοκίνητο που σταμάτησε, τον καταδρομέα που κατέβηκε και πυροβόλησε ένα με ένα τουφέκι, οπότε είναι σημαντικό να έχεις άμεσες πληροφορίες.

Υπάρχουν σκηνές με όλους αυτούς τους ανθρώπους που είναι ξαπλωμένοι στα πεζοδρόμια, μέσα στα μπαρ και ειδικά στις βεράντες γιατί σας θυμίζω ότι έκανε ζέστη εκείνο το βράδυ, υπήρχε πολύς κόσμος στις βεράντες. Όλα αυτά γύρω μου έμοιαζαν με σκηνές από την Κόλαση του Δάντη. Ανθρώπινα σώματα, άψυχα, στα πεζοδρόμια μπροστά από τα μπαρ. Και μετά στο Bataclan, ήταν τρομερό…».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος