Η Ελλάδα πρωτοπόρα στην προστασία των βουνών

Η Ελλάδα πρωτοπορεί και θέτει σε καθεστώς προστασίας έξι βουνά, όπου δεν θα επιτρέπονται επεμβάσεις και δραστηριότητες, με στόχο την διαφύλαξη του  φυσικού πλούτου της χώρας.

Σε καθεστώς υψηλής περιβαλλοντικής προστασίας θέτει το υπουργείο Περιβάλλοντος έξι ορεινούς όγκους, βάζοντας τέλος στην υπερεκμετάλλευση του περιβάλλοντος από ανθρώπινες δραστηριότητες. Παρθένες κορυφογραμμές ορίζονται πλέον ως «απάτητα βουνά». Ένα τεράστιο έργο, που χρειάστηκε μεγάλες δυνάμεις για να ολοκληρωθεί. Όπως τονίζει ο Γιώργος Αμυράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε αυτές τις περιοχές απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμων και οι τεχνητές επεμβάσεις, που μεταβάλλουν ή αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον.

Συγκεκριμένα το σχέδιο «απάτητα βουνά» περιλαμβάνει τον Σμόλικα με ύψος 2.637 μέτρα. Το όρος Σάος στην Σαμοθράκη, το υψηλότερο βουνό του Αιγαίου με 1.400 φυτά, δάση δρυός και πλατάνια, ένα νησί που απαιτεί γενικότερη περιβαλλοντική προστασία, καθώς φιλοξενεί και φώκιες μονάχους- μονάχους.

Το απόκρημνο όρος Τύμφη, γνωστό και ως «Βουνά του Παπίγκου» είναι καταφύγιο για τις καφέ αρκούδες και τον Λύγκα, που είχε σχεδόν εξαφανισθεί από την ελληνική επικράτεια.

Ο Ταΰγετος, παραμένει ένα ανεξερεύνητο βουνό σε σχέση με την χλωρίδα του, ενώ τα Λευκά όρη στην Κρήτη, έχουν ένα θησαυρό από απολιθωμένα φυτά ηλικίας 150 εκατ. ετών.  Τέλος, το Όρος Χατζή στην Θεσσαλία περιχαρακωμένο με γκρεμούς και χαράδρες διαθέτει ενδημικά φυτά, μοναδικά στην Ευρώπη.

«Κανένα πάρκο, κανείς δρόμος δεν θα ανοιχτεί σε περιοχές προστατευμένες, προκειμένου να εγκατασταθούν πάρκα ανεμογεννητριών ή με ηλιακά πάνελ», ξεκαθαρίζει ο κ. Αμυράς. Όσον αφορά τα οκτώ έργα, που ήδη έχουν λάβει βεβαίωση παραγωγού από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στις εν λόγω περιοχές, αυτά δε θα υλοποιηθούν. Όλα όσα επρόκειτο να γίνουν έχουν ακυρωθεί.

Δρόμοι μήκους 367.000 χλμ. έχουν κόψει την Ελλάδα σε 4.600 κομμάτια. Ενδεικτικά η καφέ αρκούδα για να μετακινηθεί πρέπει να διασχίσει δρόμους αυξημένης κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα αυτά τα ζώα να χάνονται από τροχαία και όχι φυσικά αίτια.

Τα βουνά θα διαφυλαχθούν, αλλά και θα αξιοποιηθούν, με σκοπό να ενισχθυθεί ο οικοτουρισμός. Θα ακολουθήσει επισκευή, συντήρηση και βελτίωση υφιστάμενων ορειβατικών και πεζοπορικών μονοπατιών. Έτσι θα είναι ανοιχτά για επισκέπτες, ορειβάτες, επιστήμονες και ερευνητές, αλλά θα υπάρχουν αυστηροί κανόνες, που θα απαγορεύουν την πρόσβαση με την χρήση οχημάτων και μηχανών. Θα τοποθετηθεί ειδική σήμανση, με την προϋπόθεση ότι οι επεμβάσεις θα υλοποιούνται με φυσικά υλικά.

«Μελετούμε άλλες 55 περιοχές σε βουνά για να ενταχθούν σε αυτόν τον σχεδιασμό. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θεσπίζει τα “απάτητα βουνά”, σημειώνει ο κ. Αμυράς. Στις ΗΠΑ, άρχισαν να μελετούν τα βουνά τους το 2001. Για να καταστήσουν τα “βουνά απάτητα” χρειάστηκαν 16 χρόνια να το νομοθετήσουν. Αντιθέτως η Ελλάδα έπειτα από την μελέτη έγινε επίκεντρο του ενδιαφέροντος ευρωπαϊκών οργανισμών, που θέλουν να εξετάσουν πώς λειτουργεί το πρόγραμμα «περιοχές άνευ δρόμων».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος