Oι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζητούν για τη λήψη μέτρων σε βάρος της Άγκυρας (video)

Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα  για τον καθορισμό της στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία, τόσο για την στρατιωτική της επιχείρηση στη Συρία, όσο και τις συνεχόμενες προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σήμερα πραγματοποείται το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Πέμπτη και Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης.

Κοινό μέτωπο Γαλλίας και Γερμανίας, ενάντια στην τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Οι 28 Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν «πόσο μακριά είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε ορισμένα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι όσον αφορά τις τουρκικές στρατιωτικές δραστηριότητες στη Συρία αλλά και τις γεωτρήσεις στην Κύπρο», δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι προσερχόμενη στη συμβούλιο.

«Το πιο σημαντικό σημείο είναι το γεγονός ότι φιλοξενούμε τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία και θα συζητήσουμε μαζί του πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στην προστασία της πολιτικής διαδικασίας από αυτή τη νέα στρατιωτική κλιμάκωση (…) Η συνάντηση αυτή είναι σημαντική όχι μόνο για τις αποφάσεις που μπορεί να λάβει, αλλά και για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα έχει τα ίδια δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη, μεταξύ άλλων και θα είναι επίσης χρήσιμο να προετοιμάσουμε τη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για αυτά τα δύο θέματα», είπε.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα πρέπει να καταδικάσουν εκ νέου την επίθεση της Τουρκίας στη Συρία, να ζητήσουν την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα, όπως και να ζητήσουν από τις ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν σύνοδο του συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν προσερχόμενος στην σύνοδο.

“Η επίθεση αυτή θα προκαλέσει σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή”, σημείωσε.

“Η Γαλλία αναμένει από αυτήν την συνάντηση (…) ένα συγκεκριμένο αίτημα για τον τερματισμό της επίθεσης (…) μια σταθερή θέση για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία και (…) οι ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν σύνοδο του διεθνούς συνασπισμού (κατά του Ισλαμικού Κράτους)”, δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Χθες οι Εμανουέλ Μακρόν και Άγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσαν από το Παρίσι, δεν μπορούν να αποδεχτούν άλλο «αυτήν την κατάσταση εναντίον των Κούρδων» και επισημαίνουν την άμεση ανάγκη μίας «άλλης λύσης».

Oι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζητούν για τη λήψη μέτρων σε βάρος της Άγκυρας (video)Στο συμβούλιο συμμετέχει και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος είχε ήδη συνάντηση με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις στο σημερινό συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο για την επιβολή εμπάργκο όπλων ή κυρώσεων στην Άγκυρα. Το ζήτημα θα συζητηθεί επίσης στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος