Η διασυνοριακή συνεργασία στα Βαλκάνια στο επίκεντρο του 3ου Balkan Forum

Δυνητικές επενδύσεις ύψους 20 δισ. ευρώ αναμένεται να κινητοποιήσει την επόμενη δεκαετία ο Μηχανισμός Εγγυήσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο οποίος «δένει» με το οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο της ΕΕ για την περιοχή, προϋπολογισμού 9 δισ. ευρώ, όπως επισήμανε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο Γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων και Εξωστρέφειας στο υπουργείο Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής.

Μιλώντας από το βήμα του 3ου Balkan Forum, που διοργανώνει στην πόλη το υφυπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), ο κ.Σμυρλής υπενθύμισε ότι τα κεφάλαια που θα κινητοποιηθούν έχουν ως στόχο την τόνωση της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης των δυτικών Βαλκανίων, την περιφερειακή ολοκλήρωση και τη σύγκλιση με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με επιμέρους στόχους την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

Συμπλήρωσε ότι για τα Δυτικά Βαλκάνια προγραμματίζονται για φέτος (από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών) 54 δράσεις εξωστρέφειας, συν άλλες 19 για τις υπόλοιπες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που καλύπτουν όλους τους τομείς που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ενέργεια και τις μεταφορές, με έμφαση στη διασυνδεσιμότητα, τις υποδομές, το περιβάλλον και τη μεταφορά τεχνογνωσίας.

Η ενίσχυση τη διασυνδεσιμότητας, σε συνδυασμό με τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη συνεργασία για επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, περιλαμβάνονται μεταξύ των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), από την 1η Ιουλίου του 2021 ώς το τέλος Ιουνίου του 2022, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης. Ο υφυπουργός επισήμανε ακόμα την πολύ θετική πορεία της χώρας σε επίπεδο εξωστρέφειας, παρά την πανδημία, υπενθυμίζοντας πως κατά το πρώτο εξάμηνο υπήρξε θεαματική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, κατά 24%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ότι υπήρξε μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών για τη χώρα μας, αλλά και σημαντική βελτίωση της διεθνούς εικόνας της.

Στις σημαντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη, όπως το hub της Pfizer και το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς ThessINTEC αναφέρθηκε από την πλευρά του, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, ο υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, τονίζοντας πως «όλοι οι λαοί των Βαλκανίων και της Ευρώπης μαζί έχουμε τη δυνατότητα, μέσα από τη συνεργασία, να καταφέρουμε πολλά περισσότερα σε όλα τα μέτωπα».

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γεώργιος Γεωργαντάς, υποστήριξε ότι η πανδημία βοήθησε στο να αντιληφθούμε πολύ καθαρότερα πως η τεχνολογία βοηθάει στη διασυνοριακή συνεργασία, κρατών αλλά και επιχειρήσεων, αναφέροντας μεταξύ άλλων το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως «η Θεσσαλονίκη πρωτοπορεί στο πεδίο της τεχνολογικής καινοτομίας και μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για όλα τα Βαλκάνια».

Την εκτίμηση ότι η διασυνοριακή συνεργασία μπορεί να ενισχυθεί ουσιαστικά μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και των προγραμμάτων διασυνοριακής συνεργασίας, αλλά και των δράσεων των τομεακών προγραμμάτων, εξέφρασε ο ειδικός γραμματέας ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής, Γιώργος Ζερβός. «Σήμερα η δημόσια συζήτηση για την ανάπτυξη μετά την πανδημία, βρίσκει τη χώρα μας μέσα σε μια διπλή πρωτιά μεταξύ των 27 κρατών-μελών: το διπλό επίτευγμα της έγκρισης του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, αλλά και του ΕΣΠΑ 2021-2027 τον προηγούμενο μήνα» επισήμανε και υπενθύμισε πως οι αρχές υπό την εποπτεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης για το ΕΤΠΑ και το Ταμείο Συνοχής διαχειρίζονται σήμερα προγράμματα για την επιχειρηματικότητα, το περιβάλλον, τις μεταφορές και την ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία, με το ύψος του χαρτοφυλακίου τους να ξεπερνά τα 11,5 δισ. στα οποία έρχονται να προστεθούν περίπου 10 δισ. για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος