Η Blue Origin πραγματοποίησε πτήση στο διάστημα για τουρίστες

Array

Η διαστημική εταιρεία που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Τζεφ Μπέζος, Blue Origin, έστειλε μια Αιγύπτια και έναν Πορτογάλο στο διάστημα για πρώτη φορά την Πέμπτη κατά τη διάρκεια ενός 10λεπτου τροχιακού ταξιδιού με τον πύραυλο New Shepard, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το πλήρωμα αποτελούνταν από έξι διαστημικούς τουρίστες, οι οποίοι πλήρωσαν ένα άγνωστο ποσό για να ζήσουν αυτή την εμπειρία.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από τη δυτική πολιτεία του Τέξας των ΗΠΑ. Η διαστημική κάψουλα, μόλις προωθήθηκε στο διάστημα από έναν εκτοξευτή, έφτασε σε υψόμετρο άνω των 100 χιλιομέτρων πριν επιστρέψει στη Γη, κάνοντας μια αργή κάθοδο, με τη βοήθεια αλεξίπτωτων, πριν προσγειωθεί στην έρημο.

Στην τροχιά, οι επιβάτες μπόρεσαν να βιώσουν την κατάσταση της έλλειψης βαρύτητας και αποσπάστηκαν από τις πολυθρόνες τους για λίγες στιγμές. Μπόρεσαν επίσης να θαυμάσουν την καμπυλότητα της Γης μέσα από τα φινιστρίνια της διαστημικής κάψουλας.

Αυτή ήταν η έκτη διαστημική τουριστική πτήση της Blue Origin μέσα σε περίπου ένα χρόνο. Ανάμεσα στους επιβάτες της πρώτης πτήσης, που έγινε στα τέλη Ιουλίου 2021, ήταν και ο Τζεφ Μπέζος.

Η Αιγύπτια Sara Sabry, μηχανικός στο επάγγελμα και ιδρύτρια μιας εταιρίας που υποστηρίζει τη διαστημική έρευνα, χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Space for Humanity», στόχος του οποίου είναι ο εκδημοκρατισμός της πρόσβασης στο διάστημα.

Στην τροχιακή πτήση της Πέμπτης συμμετείχε και ο Μάριο Φερέιρα, Πορτογάλος επιχειρηματίας που συμμετείχε και στο Ράλι Ντακάρ.

Μετά από αυτή την πτήση, η Αμερικανο-Βρετανίδα Vanessa O’Brien έγινε η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που έκανε ρεκόρ Γκίνες για ανθρώπους που έχουν αποτολμήσει σε τρεις διαφορετικές ακραίες συνθήκες: στη Γη (ανέβηκε στο Έβερεστ), στο νερό (στο βαθύτερο σημείο του Challenger Deep) και στον αέρα, διασχίζοντας τα όρια μεταξύ της ατμόσφαιρας και του διαστήματος.

Το πλήρωμα της Πέμπτης συμπλήρωσε ο συνιδρυτής ενός διάσημου καναλιού στο YouTube, Coby Cotton, ο επιχειρηματίας Steve Young και ένας πρώην υπάλληλος ενός πρακτορείου στο Πεντάγωνο, Clint Kelly III, ο οποίος συντόνισε ένα έργο για την ανάπτυξη αυτόνομων αυτοκινήτων.

Ο μεγάλος ανταγωνιστής της Blue Origin για αυτού του είδους τις υποτροχιακές πτήσεις είναι η Virgin Galactic. Αλλά μετά τον Ιούλιο του 2021 και την πτήση του ιδρυτή του Βρετανού δισεκατομμυριούχου Ρίτσαρντ Μπράνσον, το διαστημικό όχημα που αναπτύχθηκε από τη Virgin Galactic παρέμεινε στο έδαφος για να υποστεί μια σειρά τεχνολογικών αλλαγών.

Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος