Η αρχαιολόγος Α. Κοτταρίδη αποκαλύπτει στην ΕΡΤ τα μυστικά του μαρμάρινου αγάλματος που ανακαλύφθηκε στη Βέροια (video)

H αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως στη Βέροια ένα μαρμάρινο άγαλμα με ύψος σχεδόν ένα μέτρο που χρονολογείται στους αυτοκρατορικούς χρόνους. Για τη σπουδαία αυτή ανακάλυψη μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι» η αρχαιολόγος Aγγελική Κοτταρίδη.

Την Παρασκευή στις 17 Δεκέμβρη ανακαλύφθηκε σε μια ανασκαφή μέσα στην πόλη ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα. Με ύψος σχεδόν 1 μ. η ανδρική μαρμάρινη μορφή  χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.χ., σε μια εποχή που η Βέροια ήταν πρωτεύουσα της Μακεδονίας και σημείο αναφοράς των μακεδονικών παραδόσεων, σύμφωνα με την κ. Κοτταρίδη.

Η αρχαιολόγος Α. Κοτταρίδη αποκαλύπτει στην ΕΡΤ τα μυστικά του μαρμάρινου αγάλματος που ανακαλύφθηκε στη Βέροια (video)

Μιλώντας για το σπουδαίο αυτό εύρημα η αρχαιολόγος με το σημαντικό έργο ανέφερε ότι η Βέροια είναι μια πόλη με πολλά μαρμάρινα αγάλματα και μνημεία τα οποία δυστυχώς έχουμε χάσει. Όπως εξήγησε, μέσα σε ένα μικρό οικόπεδο που δεν είχε ανοικοδομηθεί, βρέθηκε αυτό το έργο το οποίο είναι ημιτελές.

«Μας δίνει την ευκαιρία να μελετήσουμε πώς γινόταν τέτοια έργα. Ο μάστορας που το έκανε ήταν πολύ καλός. Επαναλαμβάνει αρχαία πρότυπα και μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε πώς γινόταν αυτά τα έργα», δήλωσε η κ. Κοτταρίδη και πρόσθεσε ότι «είχε πάνω από τριάντα χρόνια να βρεθεί τέτοιο άγαλμα στην Βέροια».

Όπως αποκάλυψε, τα αγάλματα που θα ανακαλυφθούν στη νέα αυτή ανασκαφή θα εκτεθούν στο νέο Μουσείο των Αιγών. «Οι Βασιλικοί Τάφοι είναι ένα κομμάτι του Μουσείου. Είναι το καινούργιο μεγάλο μουσείο. Θέλω να πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι το Πάσχα. Αυτό το μουσείο θα αλλάξει τα μουσειακά πράγματα στη Βόρεια Ελλάδα. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι πολύ σημαντικό και εντυπωσιακό και ένας σταθμός για να αναστοχαστούμε τη Μακεδονία αλλά και ολόκληρη την ελληνιστική οικουμένη».

Δείτε επίσης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος