Η αρχαία Εγνατία Οδός αποκαθίσταται

Ο δρόμος που έως τα τέλη του 19ου αιώνα ένωνε την δύση με την ανατολή, η Εγνατία οδός, καθαρίζεται και αναδεικνύεται ως ένα ιστορικό μνημείο της νότιας Βαλκανικής.

Την κατασκευή του δρόμου διέταξε ο Ρωμαίος έπαρχος της Μακεδονίας Κναίος Εγνάτιος, από τον οποίο πήρε και το όνομά της. Δίγλωσσες επιγραφές στα ελληνικά και τα λατινικά, στα πέτρινα ορόσημα κατεύθυναν τον οδοιπόρο για την διαδρομή.

Ξεκινώντας από το Δυρράχιο στην Αδριατική Θάλασσα, η οδός ακολουθούσε μια δύσκολη διαδρομή κατά μήκος του ποταμού Γενούσου, πάνω από τα βουνά της Πίνδου και από εκεί προς τα υψίπεδα γύρω από τη λίμνη της Αχρίδας. Στην συνέχεια έστρεφε νότια και έφτανε στην Θεσσαλονίκη. Από εκεί η Εγνατία οδός οδηγούσε στις ανατολικές επαρχίες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, έως το Βυζάντιο στον Βόσπορο, το οποίο μετονομάστηκε σε Κωνσταντινούπολη μετά την διάσπαση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και την ίδρυση της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η οδός κάλυπτε συνολικά μια απόσταση περίπου 1.120 χλμ., είχε πλάτος περίπου έξι μέτρα και ήταν στρωμένη με μεγάλες πέτρινες πλάκες ή με ένα σκληρό στρώμα άμμου. Ήταν πρώτη κατά κάποιο τρόπο ασφαλτόστρωση της εποχής και η πρώτη χάραξη ενός τεράστιου δρόμου σε μια περίοδο, που δεν υπήρχαν παρά μόνο μονοπάτια. Το έργο ξεκίνησε το 146 π.Χ. και ολοκληρώθηκε το 120 π.Χ..

Η Σταυρούλα Δαδάκη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου, σημειώνει ότι το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Μετά την διαπίστωση των φθορών που επέφερε η πάροδος του χρόνου θα καθαριστεί και θα αποκατασταθεί η σηματοδότηση για τους οδοιπόρους επισκέπτες, που θέλουν να περπατήσουν στα βήματα των ρωμαϊκών λεγεωνάριων και των κατοίκων της πάλαι ποτέ ανατολικής αυτοκρατορίας.

Από τον Σταυρό ξεκινά το διασωζόμενο τμήμα και με μικρές διακοπές, που έχουν επέλθει λόγω των σύγχρονων έργων οδοποιίας συνεχίζεται στον νομό Καβάλας. Όπως επισημαίνει η κ. Δαδάκη το έργο προϋπολογισμού 350.000 ευρώ θα εκτελεστεί με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος