Η απόφαση των εμπειρογνωμόνων για Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη (video)

«Πράσινο φως» έδωσε η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στην Πάτρα με click away και click in shop, στη Θεσσαλονίκη με click away ενώ στην Κοζάνη τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Επίσης, με τους ίδιους όρους ανοίγουν και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ.

Η επιτροπή εξέτασε την αυξητική τάση των κρουσμάτων αλλά και την πίεση στο σύστημα Υγείας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Πατραμάνη.

Μερίδα των ειδικών θεωρούσε πολύ θετική τη μέχρι σήμερα εικόνα του ανοίγματος και εκτιμά ότι μπορεί να γίνει και σε αυτές τις περιοχές από τη Δευτέρα, στο πρότυπο των σχολείων. Εφόσον πάει καλά στα σχολεία θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες δραστηριότητες, είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ως προς τις μετακινήσεις λόγω του Πάσχα, χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σχολίασε πως δεν είναι ακόμα ο καιρός για να γίνει αυτή η συζήτηση, ειδικά για το θέμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Αναμένεται να αποτιμηθεί και η άρση των διαδημοτικών μετακινήσεων για άθληση και βόλτα και να εξεταστεί το ενδεχόμενο επέκτασης και τις καθημερινές, ωστόσο σύμφωνα με τη ρεπόρτερ Σοφία Πατραμάνη δεν αναμένονται εκπλήξεις ως προς αυτό.

Σε όλα αυτά θα συνυπολογιστεί και το δεδομένο ότι τη Δευτέρα επαναλειτουργούν δια ζώσης τα Λύκεια σε όλη τη χώρα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέλει από την Δευτέρα να ανοίξουν όλα τα καταστήματα και στις “κόκκινες” περιοχές, όμως αυτό θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα και τις σχετικές εισηγήσεις των ειδικών.

Θα πειθαρχήσουμε στις εισηγήσεις των ειδικών είπε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε ότι η κατάσταση στα τέλη Απριλίου θα είναι πολύ καλύτερη. Απέφυγε να δώσει ημερομηνία για το άνοιγμα της εστίασης, λέγοντας πως προτεραιότητα είναι να ανοίξει πλήρως το λιανεμπόριο και μετά η εστίαση.

Επίσης είπε ότι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών δεν μπορεί να ανακοινωθεί άνοιγμα επιχειρήσεων και πιο συγκεκριμένα των κέντρων αισθητικής.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 3.228 νέα κρούσματα, ενώ καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ με 776 ασθενείς διασωληνωμένους. Η Covid-19 στοίχισε τη ζωή σε 73 ανθρώπους μέσα σε ένα 24ωρο.

Η Αττική “βράζει” ενώ ασφυκτική είναι και η κατάσταση και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου το ιικό φορτίο ανιχνεύεται σε πολύ υψηλές τιμές, αντίστοιχες του πρώτου δεκαημέρου του Νοεμβρίου.

«Οι σταθερά υψηλές τιμές του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης τις τελευταίες ημέρες σε συνδυασμό με την υπερβολική πίεση στα νοσοκομεία της πόλης δείχνουν ότι παραμένουμε στα πρόθυρα του επιδημιολογικού συναγερμού. Είναι σημαντικό να μην υπάρξει εφησυχασμός και χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων, που να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, επισημαίνοντας την ανάγκη «να μείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο να περιορίσουμε την υγειονομική επιβάρυνση ώστε να επιστρέψουμε σύντομα στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες μας».

Στη Θεσσαλονίκη δεν είμαστε στο σημείο εκείνο το κατακλυσμιαίο του Νοέμβρη, όμως έχουμε το βαθμιαίο γέμισμα στις ΜΕΘ υπάρχει. Ακόμη είμαστε σε διαχειρίσιμο σημείο. Υπάρχουν ένδείξεις ότι είμαστε σε καποια σταθεροποίηση θελουμε να δουμε και υποχώρηση των κρουσμάτων ώστε να ζήσουμε κάτι περισσότερο φέτος το Πάσχα απ’ ό,τι πέρυσι, είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Ιωάννης Κιουμής.

Οι εμπορικοί σύλλογοι των κόκκινων περιοχών που παραμένουν κλειστές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και με επιστολές τους καλούν τους λοιμωξιωλόγους να συνυπολογισουν στις αποφάσεις τους την οικονομική καταστροφή που υφίστανται.

“Κρεμόμαστε από τα χείλη των λοιμωξιολόγων. Έχουμε εξουθενωθεί οικονομικά και ψυχολογικά. Έχουμε κάνει προμήθειες σε εμπορεύματα και απολυμάνσεις, κάποιοι δεν μπόρεσαν. Ειναι δύσκολα. Ίσως και εδώ να δούμε, όπως και στην Αθήνα, καταστηματάρχες να προτιμούν να παραμείνουν σε αναστολή. Ζητάμε την κυβέρνηση να σταθεί αρωγός” είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας Ν. Ζαφειρόπουλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος