Για τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης στη Θεσσαλονίκη, καθώς και για τις “κόκκινες περιοχές”, όταν πλημμυρίζει η πόλη, μίλησε στην ΕΡΤ3 ο καθηγητής Υδρογεωλογίας ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Βουδούρης. Σύμφωνα με τον επιστήμονα, αφορμή των πλημμυρικών φαινομένων, είναι ο μεγάλος όγκος βροχής μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και οι ραγδαίες βροχοπτώσεις που εντείνονται τα τελευταία χρόνια, ως απόρροια της κλιματικής κρίσης.
Παράγοντες που χειροτερεύουν την κατάσταση, είναι η αστικοποίηση που εμποδίζει το νερό να απορροφηθεί από το έδαφος, η αποψίλωση των δασών, οι πυρκαγιές, κ.α.
Οι πλημμύρες, ωστόσο, είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο από τα αρχαία ακόμη χρόνια γι’ αυτό και δεν πρέπει να τις δαιμονοποιούμε, “είναι κομμάτι του φυσικού μας κύκλου”, τόνισε ο κ. Βουδούρης, ενώ αφορούν και ανεπτυγμένες χώρες, όπως είναι η Γαλλία και η Γερμανία.
Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιφερειακή της Θεσσαλονίκης, όταν πέφτει μεγάλος όγκος βροχής, μίλησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, Κώστας Σωτηράκης.
Τα αντιπλημμυρικά έργα στην Κεντρική Μακεδονία, είναι παγωμένα εδώ και 15 χρόνια, τόνισε ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και αντιπρόεδρος ΠΕΔΚΜ, Σίμος Δανιηλίδης. Πρόσφατος είναι, άλλωστε, ο θάνατος 26χρονου στην ιρλανδική διάβαση, στο ρέμα του Ξηροποτάμου, ο οποίος παρασύρθηκε από την ισχυρή νεροποντή τον Ιούνιο του 2021.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΟΛΓΑ ΔΑΔΙΝΗ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος