Για δεύτερη χρονιά φέτος, σε θερμοκήπιο στον Άγιο Παύλο Χαλκιδικής, μελετάται η ανθεκτικότητα εμβληματικών γηγενών ποικιλιών αμπέλου, όπως το ασύρτικο στην κλιματική μεταβολή και παράλληλα επιδιώκεται η διαμόρφωση εδαφοκλιματικών συνθηκών, που θα επιτρέψουν έναν δεύτερο τρύγο μέσα στην ίδια χρονιά.
Το τσαμπί σταφυλιού που περιεργάζεται η οινοποιός Μπέκη Τσάνταλη, είναι της ποικιλίας Ασύρτικο. Καλλιεργείται πειραματικά, για δεύτερη χρονιά φέτος, σε θερμοκήπιο στον Άγιο Παύλο Χαλκιδικής, με σκοπό να αξιολογηθεί η συμπεριφορά της σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών.
Για τις ανάγκες της έρευνας το θερμοκήπιο έχει χωριστεί σε δύο χώρους όπου εφαρμόζονται ελεγχόμενα θερμοκρασίες παρόμοιες με αυτές που αναμένεται να προκαλέσει η εξελισσόμενη κλιματική μεταβολή.
Η διαμόρφωση των κλιματικών συνθηκών επιτυγχάνεται με ειδικούς αισθητήρες και ενέργεια από εξελιγμένα φωτοβολταϊκά πάνελ, ενώ στη θέρμανση αξιοποιούνται ξεραμένα στέμφυλα.
Η μελέτη ανθεκτικότητας των γηγενών ποικιλιών της αμπέλου στις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου, ωστόσο, δεν είναι η μοναδική επιδίωξη του πειραματικού αμπελώνα.
Τα πρώτα αποτελέσματα, πάντως είναι ενθαρρυντικά κρίνοντας κανείς από τη βλαστική ανάπτυξη των πειραματικών κλημάτων.
Επειδή το ενεργειακό κόστος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχία του εγχειρήματος, οι εταίροι του έργου έχουν υποβάλλει νέο φάκελο στο πρόγραμμα Horizon 2020 για να αναπτύξουν μπαταρίες και να αξιοποιούν την ενέργεια των φωτοβολταϊκών και τη νύχτα.
Ο Στέφανος Κουνδουράς, καθηγητής Γεωπονίας ΑΠΘ μιλάει στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή “ΟΜΙΚΡΟΝ 3″.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος