HΠΑ: Τέλος στην καμπάνια για τον ρατσισμό βάζει το NFL – Ποιος ο ρόλος του Τραμπ που την Κυριακή θα παραστεί στον τελικό του Super Bowl

Σύνοψη
  • Αν ο Ντόναλντ Τραμπ θα πάει στο Super Bowl στη Νέα Ορλεάνη την Κυριακή, θα είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος που θα το κάνει
  • Αξιωματούχοι του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου άλλαξαν πρόσφατα ένα από τα συνθήματα σε μια κίνηση που μπορεί να εκληφθεί ως νεύμα στο σημερινό πολιτικό κλίμα.

Ως πράξη υποχώρησης στις επιθυμίες του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να εκληφθεί η απόφαση των διοργανωτών του National Football League (NFL) να αποσύρει το σύνθημα ενάντια στο ρατσισμό «End Racism» και να το αντικαταστήσει με το «Choose Love» στο γήπεδο Caesars Superdome όπου θα διεξαχθεί το εξαιρετικά δημοφιλές Super Bowl.

Το θέμα ανέδειξαν οι New York Times αναφέροντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να παρευρεθεί στον αγώνα μεταξύ των Kansas City Chiefs και των Philadelphia Eagles.

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Τραμπ, ο οποίος ορκίστηκε τον περασμένο μήνα, πολλές εταιρείες και ιδρύματα εγκαταλείπουν τα προγράμματα ποικιλομορφίας, ισότητας και ένταξης. Στην ετήσια συνέντευξη Τύπου για το Super Bowl τη Δευτέρα, ο επίτροπος του NFL Ρότζερ Γκούντελ υποστήριξε σθεναρά τις πολιτικές του πρωταθλήματος που αποσκοπούν στην προώθηση της διαφορετικότητας λέγοντας ότι είναι «υπερήφανος» για τις προσπάθειες του πρωταθλήματος για τη διαφορετικότητα και το λεγόμενο diversity. Ωστόσο η αφαίρεση του αντιρατσιστικού συνθήματος δεν πέρασε ασχολίαστη από τον κόσμο. « Χθες το βράδυ, ο Ρότζερ Γκούντελ είπε ότι το NFL παραμένει πιστό στις πολιτικές DEI γιατί είναι το “σωστό πράγμα”. Σήμερα, το μήνυμα “Τέλος στον Ρατσισμό” αφαιρείται από τις ζώνες τερμάτων του Σούπερ Μπόουλ επειδή ο Τραμπ θα παραστεί. Η ζωή έρχεται γρήγορα» ήταν ένα από τα σχόλια στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το πιο συλλογικό σύνθημα, «It Takes All of Us» θα εμφανιστεί επίσης στην τελική ζώνη του φετινού Super Bowl. «Θεωρήσαμε ότι ήταν μια κατάλληλη δήλωση για όσα έχει υποστεί συλλογικά η χώρα, δεδομένων των πρόσφατων τραγωδιών (πυρκαγιές), και μπορεί να χρησιμεύσει ως έμπνευση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του NFL Μπράιαν ΜακΚάρθι.

Πηγές του NFL ανέφεραν επίσης ότι ο Τραμπ αναμένεται να παρακολουθήσει τον αγώνα της Κυριακής ως προσκεκλημένος του ιδιοκτήτη των New Orleans Saints, Γκέιλ Μπένσον. Εφόσον επιβεβαιωθεί η παρουσία του Τραμπ στον αγώνα θα είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος που θα το κάνει.

Η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, η οποία είναι υπεύθυνη για την προστασία του προέδρου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τρίτη ότι έχει προσωπικό επί τόπου εδώ και ημέρες που προετοιμάζεται για την επίσκεψή του.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει ότι ο Τραμπ θα βρεθεί στις ίδιες κερκίδες με την ένθερμη υποστηρίκτρια των Δημοκρατικών Τέιλορ Σουίφτ που θα υποστηρίζει τον σύντροφό της και αστέρα των Kansas City Chiefs, ακτιβίστρια και υπέρμαχο της LBGT κοινότητας. Από την πλευρά του ο Τράβις Κέλσι εμφανίστηκε πιο διπλωματικός όταν κλήθηκε να σχολιάσει την παρουσία Τραμπ στον αγώνα: «Αυτό είναι καταπληκτικό, είναι μεγάλη τιμή, ανεξαρτήτως ποιος είναι ο πρόεδρος».

Ο Κάπερνικ, η δολοφονία Φλόιντ και το γονάτισμα που είχε προκαλέσει σάλο στις ΗΠΑ

Να σημειωθεί ότι αξέχαστο έχει μείνει το beef του πρώην αστέρα του αθλήματος Κόλιν Κάπερνικ που είχε εναντιωθεί τον Ντόναλντ Τραμπ το 2016 διαμαρτυρόμενος στον ρατσισμό που υφίσταντο οι αφροαμερικανοί στις ΗΠΑ, στον απόηχο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ. Αιτία για τον πολύχρονο αποκλεισμό του από το άθλημα που κατέληξε σε δικαστική νίκη υπέρ του ήταν η κίνηση του να γονατίσει κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των Ηνωμένων Πολιτειών στον αγώνα των 49ers απέναντι στους Γκριν Μπέι Πέικερς, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να διαμαρτυρηθεί για τις δολοφονίες αφροαμερικανών από την αστυνομία και τις φυλετικές και ταξικές διακρίσεις.

«Δεν μπορώ να δείξω υπερηφάνεια για τη σημαία μιας χώρας που καταπιέζει τους μαύρους ανθρώπους και όλες τις μειονότητες. Δεν μπορώ να είμαι υπερήφανος σε μια χώρα με τόσα εκατομμύρια φτωχών και αστέγων. Για μένα, αυτό είναι πολύ σπουδαιότερο από το φούτμπολ και θα ήταν εγωιστικό εκ μέρους μου να γυρίσω το βλέμμα μου αλλού. Κείτονται πτώματα στους δρόμους, οι δολοφόνοι έχουν άδεια μετ’ αποδοχών και τη γλιτώνουν ενώ έχουν δολοφονήσει» τόνιζε ο ίδιος, με τη στάση του να εκνευρίζει τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τη The Wall Street Journal o ιδιοκτήτης των Dallas Cowboys, Τζέρι Τζόουνς είχε δηλώσει ενόρκως στη μήνυση του Κάπερνικ ενάντια στο ΝFL πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αναφέρει σε τηλεφωνική τους συνομιλία με τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες της λίγκας ότι «αυτό είναι πολύ σημαντικό θέμα για εμένα και πρέπει να το κερδίσω. Πες σε όλους ότι δεν έχω την πολυτέλεια να χάσω. Με αυτό το θέμα θα «ανέβω».

Σχετικές ειδήσεις:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος