Hγουμενίτσα: Βραβεύτηκε το ιστορικό ντοκιμαντέρ “Μικρά Ασία Χαίρε” (video)

Βραβεύθηκε το ιστορικό ντοκιμαντέρ του Στ΄3 (2021-2022) του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Hγουμενίτσα.

Οι μικροί μαθητές της περυσινής Στ’3, μπορεί να άφησαν πίσω τους το Β΄ Δημοτικό σχολείο Ηγουμενίτσας και να φοιτούν πλέον στο Γυμνάσιο, την Παρασκευή το πρωί όμως, επέστρεψαν για λίγες ώρες στα παλιά τους θρανία, για να παρακολουθήσουν, μαζί με τη δασκάλα τους Έλενα Καλαμπάκα, την τελετή βράβευσης του 9ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού «Η Εκπαίδευση και ο ξεριζωμός του ελληνισμού», που διοργάνωσαν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας, στον οποίο διακρίθηκαν.

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μικρά Ασία, Χαίρε!», αποτέλεσμα της ερευνητικής εργασίας των μαθητών, με πολύτιμο αρχειακό υλικό κάνει μια αναδρομή στην ιστορία της εκπαίδευσης των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και αποτυπώνει τα βασικά ιστορικά γεγονότα απ’ την τραγική κατάληξη της εκστρατείας στην Οδησσό στον ξεριζωμό του Ελληνισμού.

Με συγκίνηση οι μαθητές υποδέχθηκαν τη βράβευσή τους:

«Σαν από όνειρο… Κάναμε ένα συγκινητικό ταξίδι στο χρόνο, στο χθες… απ’ την τραγική εκστρατεία στην Οδησσό έως τον ξεριζωμό του Ελληνισμού… Γνωρίσαμε τα μνημεία του χώρου, ανακαλύψαμε τα κρυμμένα μυστικά τους, τα σχολεία τους, τις εφημερίδες τους, όλα τα έργα του δημιουργικού ανθρώπινου μόχθου, που έγιναν μαύρα χαλάσματα και στάχτη. Κατανοήσαμε πως η σωτηρία, όπως λέει και ο Δάσκαλος του Γένους Δημήτρης Γληνός βρίσκεται στο να νιώσουνε καλά οι λαοί τα αληθινά αίτια της απαίσιας συμφοράς και να τα συνειδητοποιήσουν στον εαυτό τους και τους άλλους. Σας ευχαριστούμε πολύ, καλές γιορτές!».

Το ντοκιμαντέρ δημιούργησαν οι μαθητές, Κώτση Ισμήνη, Τζέρπου Ευαγγελία, Γιαννακού Ηλέκτρα, Βένος Φώτιος, Φουσέκης Σταύρος, Κοτζάογλου Παύλος, Σιόντορος Γεώργιος, Σωτηρίου Ελισάβετ, Τσάνης Λάμπρος, Τσόγκας Ελευθέριος, Μπέλλος Μιχαήλ, Χαλίλι Ροζαλίντα, Μποροδήμου Αλίκη, Παππάς Ζήσης και Αντωνιάδη Ελευθέρια.

Ρεπορτάζ: Βάσω Γκόρου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος