H δύσκολη καθημερινότητα του ασθενούς με σκλήρυνση κατά πλάκας

H σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ένα από τα συνηθέστερα νευρολογικά νοσήματα που προκαλεί δυσλειτουργίες στη φυσική κατάσταση, καθώς και στον επαγγελματικό, οικογενειακό, κοινωνικό και ψυχολογικό τομέα.

Η νόσος χαρακτηρίζεται από χρονιότητα, πολλαπλότητα και διακύμανση της έντασης των συμπτωμάτων, αδυναμία πρόβλεψης της εξέλιξης, συμπτωματική και όχι αιτιολογική αντιμετώπιση.

Θεωρείται μία βαριά πάθηση με καταστροφικές συνέπειες, κυρίως γιατί προσβάλλει νεαρές και παραγωγικές ηλικίες, επηρεάζοντας αρνητικά την καθημερινότητά τους, καθώς αλλάζουν οι ρόλοι και διαταράσσονται οι ισορροπίες. Η οικογένεια αναλαμβάνει τον ρόλο του φροντιστή και οι κοινωνικές σχέσεις και επαφές του νοσούντος αναπροσαρμόζονται.

Η αιφνίδια έναρξη της νόσου, η μη προβλέψιμη πορεία, τα συμπτώματα που μπορεί να ποικίλλουν, η ανάγκη εκπαίδευσης του ασθενούς και της οικογένειας, καθώς και ο χρόνιος χαρακτήρας της νόσου, προσδίδουν σε αυτήν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και απαιτούν εξειδικευμένους χειρισμούς από όλους τους επαγγελματίες υγείας που θα προσεγγίσουν τον ασθενή, μέσα από τη διεπιστημονική ομάδα.

Η εκπαίδευση του ασθενούς και της οικογένειάς του είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση της νόσου, ενώ η έγκαιρη και σωστή ενημέρωση βοηθούν στην αντιμετώπιση του στρες που οφείλεται στην παρουσία της ΣΚΠ. Η ισορροπημένη διατροφή, η αποφυγή λοιμώξεων και η άσκηση αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο στην καθημερινή ζωή των ατόμων αυτών.

Άλματα έχουν γίνει, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση της νόσου, ώστε να βελτιωθεί κατά πολύ η ποιότητα ζωής των ασθενών. Διεθνής ομάδα ερευνητών δοκίμασε τη χορήγηση με ένεση βλαστικών κυττάρων στον εγκέφαλο ασθενών με δευτεροπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση (ή σκλήρυνση κατά πλάκας). Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της μικρού εύρους κλινικής δοκιμής, η θεραπεία ήταν ασφαλής, καλά ανεκτή και είχε μακροπρόθεσμη διάρκεια η οποία προστάτευσε τον εγκέφαλο από περαιτέρω βλάβες.

Η σχετική μελέτη έγινε σε μικρό αριθμό ασθενών με προχωρημένη νόσο, που μετακινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος