Γυναικοκτονίες: Γυναίκες-θύματα στην πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας

Array

Κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δολοφονούνται πάνω από 2.600 γυναίκες. 1 στις 2 δολοφονίες γυναικών παγκοσμίως, γίνεται από τους συζύγους ή συντρόφους, ενώ 1 στις 3 γυναίκες βιώνουν σωματική ή σεξουαλική βία κάποια στιγμή στη ζωή τους. Στην Ελλάδα, οι γυναικοκτονίες πριν ακόμη εκπνεύσει το 2021, έφτασαν τις 16. Ο Ρητορικός Όμιλος της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα τη νομική αντιμετώπιση της γυναικοκτονίας.

Ο όρος γυναικοκτονία δεν είναι καινούργιος. Ήδη από το 2012, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χρησιμοποιεί τη λέξη femicide για να περιγράψει τις ανθρωποκτονίες γυναικών, εξαιτίας του φύλου τους. Ο Ρητορικός Όμιλος της Νομικής Σχολής ΑΠΘ διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα τη νομική αντιμετώπιση της γυναικοκτονίας.

Οι νομικοί τονίζουν ότι αυτό που χρειάζεται πρωτίστως να κάνουμε δεν είναι η αυστηροποίηση των ποινών αλλά η πρόληψη σε κάθε επίπεδο.

O Νομοθέτης, η Δικαιοσύνη και οι κρατικοί θεσμοί μπορούν να κάνουν περισσότερα, προκειμένου να προστατευτούν οι γυναίκες – θύματα.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας, έχει ήδη προχωρήσει στην έκδοση εγκυκλίου προς όλους τους εισαγγελείς της χώρας, προκειμένου αυτοί να βρίσκονται σε απόλυτη επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση των εγκληματικών πρακτικών, με θύματα γυναίκες και ευάλωτα άτομα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΙΟΛΤΣΙΔΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος