Γρεβενά: Για ολική καταστροφή στις καλλιέργειες απο τα έντονα καιρικά φαινόμενα μιλούν οι αγρότες

Σημαντικές ζημιές σε σιτηρά, όσπρια και δενδροκαλλιέργειες προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το απόγευμα της Κυριακής την περιοχή του Τσοτυλίου στην Κοζάνη και οικισμούς των Γρεβενών.

Γρεβενά: Για ολική καταστροφή στις καλλιέργειες απο τα έντονα καιρικά φαινόμενα μιλούν οι αγρότες

Όπως μεταδίδει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μαίρη Κεσκιλίδου από τη Μηλιά Γρεβενών, η χαλαζόπτωση, με χαλάζι στο μέγεθος φουντουκιού, και η σφοδρή βροχόπτωση διήρκεσαν περίπου μισή ώρα και είχαν ως αποτέλεσμα να υποστούν μεγάλες ζημιές σε εκτάσεις με σιτηρά, ρεβίθια, φακές, καθώς και καλλιέργειες καρυδιών και αμυγδάλων.

Οι αγρότες, που ετοιμάζονταν να μπουν στα χωράφια τους για τον θερισμό, βρέθηκαν από νωρίς σήμερα το πρωί στις πληγείσες εκτάσεις για να διαπιστώσουν το μέγεθος της καταστροφής. «Η ζημιά ξεπερνά το 80%, ίσως και το 90%», δηλώνουν, κάνοντας λόγο για ολική καταστροφή της παραγωγής τους.

Γρεβενά: Για ολική καταστροφή στις καλλιέργειες απο τα έντονα καιρικά φαινόμενα μιλούν οι αγρότες

Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Τσοτύλι Κοζάνης, όπου τα ίδια ακραία φαινόμενα προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στις καλλιέργειες.

Οι παραγωγοί ζητούν άμεση παρέμβαση από τον ΕΛΓΑ, με επί τόπου αυτοψίες από γεωπόνους, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για αναγγελίες ζημιάς και αποζημιώσεις. Όπως τονίζουν, η απώλεια της φετινής σοδειάς θα έχει καταστροφικές οικονομικές συνέπειες για τις αγροτικές οικογένειες των περιοχών.

Η διαδικασία των αναγγελιών αναμένεται να ξεκινήσει από τη Δευτέρα, ενώ οι αγρότες καλούν την Πολιτεία να κινηθεί με ταχύτητα και ουσιαστική στήριξη.

Ρεπορτάζ: Μαίρη Κεσκιλίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος