«Gobi η Έρημος»: Από αμμόλοφους σε παγετώνες και από φαράγγια σε στέπες – Ο Αχ. Αλεξανδράκης μιλά για το φωτογραφικό του ταξίδι

Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 12 Απριλίου, στις 19:00 στον χώρο τέχνης Μελάνυθρος η ατομική έκθεση φωτογραφίας του Αχιλλέα Αλεξανδράκη με τίτλο «Gobi η Έρημος». Όπως αναφέρεται σε σχετικό πληροφοριακό υλικό «Απεραντοσύνη – Δέος – Θαυμασμός. Με αυτές τις 3 λέξεις – κλειδιά, αποτυπώνει τα βιώματά του πάνω στις εικόνες που δημιουργεί με το φωτογραφικό του φακό ο Αχιλλέας Αλεξανδράκης. Oι εικόνες του Αχιλλέα, όσο ρεαλιστικά κι αν αποδίδουν το εκάστοτε τοπίο, σε ταξιδεύουν μέσα από την έντονα εικαστική του ματιά και το ανήσυχο πνεύμα του σε μία άλλη διάσταση γεμάτη χρώμα, φως και συναίσθημα. Μια διάσταση με πρωταγωνιστές τοπία από άλλο πλανήτη. Την ατελείωτη, απάτητη και παγωμένη άγρια έρημο Gobi με τους επιβλητικούς αμμόλοφους και τις απέραντες άνυδρες πεδιάδες με τα φαράγγια και τα φλεγόμενα βουνά με τα απολιθώματα δεινοσαύρων. Τις οάσεις με τους αιώνιους παγετώνες, τις στέπες με τις περίφημες μεγαλοπρεπείς βακτριανές καμήλες και τα καταπράσινα λιβάδια στα υψίπεδα της κεντρικής Μογγολίας με τα περήφανα άγρια άλογα Takhi. Τις Γιούρτες-Girs, το μοναδικό είδος σπιτιού για τους νομάδες της χώρας αυτής, και φυσικά τον θρυλικό αυτοκράτορα Τζένγκις-Χαν[…]».

Ο κ. Αλεξανδράκης μίλησε στο ertnews.gr και την Αγγέλα Παπαθανασίου.

Gobi η Έρημος» ο τίτλος τη έκθεσής σας. Τι ακριβώς θα δει το κοινό;

Θα δει μέσα από μία διαφορετική οπτική γωνία, μια πιο εικαστική προσέγγιση αυτής της πολύ ιδιαίτερης ερήμου, την πιο παγωμένη έρημο στον πλανήτη μας. Σκοπός μου δεν είναι να παρουσιάσω την έρημο Gobi, όποιος θέλει μπορεί να τη δει και στο National Geographic. Αυτό που θέλω είναι να μεταδώσω στο κοινό και να δείξω τι ένιωσα όσο ήμουν εκεί, μέσα από το φωτογραφικό μου φακό.

Τι σας ώθησε να κάνετε αυτό το μακρινό ταξίδι;

Τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να ανακαλύπτω τόπους και προορισμούς όσο το δυνατόν λιγότερο επηρεασμένους από την έξαρση του τουρισμού που συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο. Προσπαθώ να ταξιδεύω σε τόπους που παρουσιάζουν έντονο φωτογραφικό ενδιαφέρον, έχουν μείνει λίγο-πολύ πίσω στην τουριστική εξέλιξη, που έχουν ιδιαίτερη φυσική-άγρια ομορφιά, και που πιστεύω ότι μπορεί να μου προκαλέσουν συναισθήματα απελευθέρωσης και ηρεμίας. Είναι κάτι που το χρειαζόμαστε άλλωστε όταν ζούμε σε πρωτεύουσες όπως η Αθήνα.

Τι ζήσατε σε αυτή την τόσο μακρινή έρημο; Τι σας εντυπωσίασε;

Το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα ήταν η εναλλαγή των φυσικών τοπίων. Από αμμολόφους σε παγετώνες και από φαράγγια σε στέπες. Με αποκορύφωμα τα πετρογλυφικά 12.000 ετών περίπου χαραγμένα πάνω σε πέτρες και βράχια καταμεσής της ερήμου… Η έρημος Gobi,δεν είναι ακριβώς η έρημος που μπορεί να φαντάζεται κάποιος υπό την κλασική έννοια του όρου. Είναι μια αχανής έρημος, με έντονες αντιθέσεις και μεγάλη ποικιλομορφία. Όσες μέρες ήμουν εκεί, έζησα και βίωσα, όχι μόνο έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως αμμοθύελλες, αλλά κι έντονα συναισθήματα, όπως χαρά και συγκίνηση για το ότι βρισκόμουν σε ένα μέρος του πλανήτη το οποίο ούτε καλά καλά σε ταινίες το είχα δει. Έχασα την επαφή με το χρόνο κάποιες στιγμές, άδειασε ο νους, αποφορτίστηκα και γέμισα το μυαλό μου με μοναδικές εικόνες.

Τι θελήσατε να δώσετε μέσα από τις φωτογραφίες σας;

Αυτό που προσπάθησα να δώσω μέσα από τις φωτογραφίες μου, ήταν τα συναισθήματα που βίωσα όσο ήμουν εκεί. Ταξίδια του νου τα ονομάζω, και είναι αυτά που μπορεί κάποιος να βιώσει όταν κλείνει τα μάτια. Μέσα από τις φωτογραφίες μου όμως ελπίζω κάποιος να μπορεί να ονειρευτεί και με τα μάτια ανοιχτά.

Οδοντογιατρός και φωτογράφος – Πώς συνδυάζονται αυτοί οι δύο τομείς;

Ασχολούμαι πολλά χρόνια με την Αισθητική οδοντιατρική. Στη φωτογραφία από την άλλη, ξεκινώντας από το μηδέν, και περνώντας μέσα από διάφορα στάδια και σεμινάρια, κατέληξα στην καλλιτεχνική φωτογραφία και στην εξέλιξη της που έχει να κάνει κυρίως με Visual Art. Αυτό όλο φυσικά προέκυψε μέσα από την ανάγκη μου να ταξιδεύω και να φωτογραφίζω παράλληλα, αξιοποιώντας γνώσεις που είχα από το παρελθόν πάνω στην Αισθητική Οδοντιατρική. Όντας γιατρός, θεωρώ απαραίτητο το ταξιδεύειν. Και πάντα ο νους ταξιδεύει όταν βλέπει φωτογραφίες από προηγούμενα ταξίδια, ή φωτογραφίες μεγάλων φωτογράφων, όπως ο Steve McCurry ή ο Sebastião Salgado.

Το επόμενο φωτογραφικό σας σχέδιοq

Η Εννοιολογική Φωτογραφία. Ή αλλιώς Conceptual Photography. Είναι ένα καινούριο πεδίο που ανοίγεται μπροστά μου, πάνω στη φωτογραφία, θέλει ιδιαίτερη σκέψη κι ερμηνεία, όμως με ιντριγκάρει πολύ τον τελευταίο καιρό. Με κάνει να μπορώ να ερμηνεύσω φωτογραφικά τις σκέψεις μου, κι όχι μόνο τα συναισθήματα μου. Το project που ετοιμάζω σιγά – σιγά έχει να κάνει με τα διαφορετικά πρόσωπα της πόλης που ζούμε, της Αθήνας.

Επιμέλεια / Image Manipulation: Χρήστος Κανάκης, Εγκαίνια: Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024 @ 19:00, Διάρκεια: 12/4/2024 – 20/4/2024, Ώρες Λειτουργίας: Τρι – Παρ 17:30 – 21:00 | Σαβ 11:00 – 14:30

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος