Γκουρμέ πιάτα που καταστρέφουν το θαλάσσιο οικοσύστημα (Video)

H αναζήτηση νέων γευστικών εμπειριών και η ανάγκη να διευρύνουμε  τους γαστρονομικούς μας ορίζοντες αποτελεί κυρίαρχη τάση της εποχής.  

Όσο δελεαστικές όμως κι αν φαντάζουν μερικές προτάσεις στο μενού ενός εστιατορίου,  κάποιες επιλογές έρχονται σε σύγκρουση με τις περιβαλλοντικές μας ευαισθησίες. 

«Πετροσωλήνες αχνιστοί με λάδι τρούφας», είναι μία τέτοια γευστική πρόταση, στην οποία δύσκολα θα αντισταθούν οι λάτρεις των γευστικών προκλήσεων.

Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε όμως ότι ο πετροσωλήνας, η πίννα, η μπουρού και η κοχύλα αποτελούν προστατευόμενα είδη και προϊόντα παράνομης αλιείας και εμπορίας ωστόσο διατίθενται ευρέως στα ελληνικά εστιατόρια; 

Σύμφωνα το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», το 80% των εστιατορίων που συμμετείχαν σε έρευνα δηλωσαν ή ότι είχαν τα είδη αυτά στο μενού τους ή ότι αν πρόκειται για μεγάλη παραγγελία θα μπορούσαν να προμηθευτούν διάφορα είδη σε διάστημα λίγων ημερών. Επίσης πολλοί ήταν αυτοί που δήλωσαν ότι με χαρά μπορούν να σερβίρουν οτιδήποτε βγαίνει από τη θάλασσα νόμιμο ή παράνομο.

Πέρα από τα εστιατόρια αυτά, περισσότερες από 100 ιστοσελίδες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, προβάλουν στο διαδίκτυο πιάτα με πετροσωλήνες και άλλα προστατευόμενα οστρακοειδή.

Πολλοί καταναλωτές, αγνοούν ότι επιλέγοντας τα συγκεκριμένα παράνομα και προστατευόμενα αλιεύματα  καταναλώνουν και τις τοξικές ουσίες που πολύ συχνά αυτά περιέχουν.

Σύμφωνα με ειδικούς, η αλιεία πετροσωλήνα είναι ιδιαίτερα καταστροφική για το οικοσύστημα της παράκτιας ζώνης. Ψαρεύεται κυρίως από δύτες που χρησιμοποιούν σφυριά ή ακόμη και κομπρεσέρ, με τα οποία σπάνε τους βράχους μέσα στους οποίους ζουν οι πετροσωλήνες.

Γι’ αυτόν τον λόγο η αλιεία των πετροσωλήνων απαγορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1992, καθώς και σε όλες τις μη ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=hFVuuayw4LE[/embedyt]

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΛΕΞΙΑ ΤΖΙΩΝΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος