Γιοζέπ Μπορέλ: Πρέπει να συντονίσουμε την αμυντική βοήθεια προς την Ουκρανία

Λίγο πριν από την έναρξη της έκτακτης τηλεματικής συνεδρίασης των Υπουργών Άμυνας, που συγκάλεσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκή Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, την Ασφάλεια και την Άμυνα, ο Γιοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι σκοπός της συνάντησης είναι να συντονιστούν οι ενέργειες των κρατών μελών και να αποφασιστεί πού θα διατεθεί το μισό δισεκατομμύριο ευρώ που ανακοινώθηκε χτες ότι θα διατεθούν από την ΕΕ στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο κ. Μπορέλ δήλωσε ότι: “Αυτό το μισό δισεκατομμύριο ευρώ θα διατεθεί για την παροχή αμυντικών όπλων, όπλων υψηλού διαμετρήματος, αντιαρματικών και κάθε είδους εξοπλισμού για την απόκρουση της επίθεσης”. Ακόμη, σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να παρέχει πυρομαχικά, πυροβόλα υψηλού διαμετρήματος, αντιαρματικό εξοπλισμό και καύσιμα, και όλα αυτά πρέπει να συντονιστούν.

Ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, εκτίμησε πως η τηλεσυνάντηση των υπουργών Άμυνας “θα είναι μια πολύ περίπλοκη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας, αλλά όλοι συμφωνούν. Χθες συμφώνησαν όλοι, με μόνον τρεις μερικώς εποικοδομητικές αποχές. Άρα, η ενότητα των Ευρωπαίων είναι πολύ δυνατή, τόσο δυνατή όσο και η αντίσταση των Ουκρανών.”

Σημειώνεται ότι, η αναφορά σε “εποικοδομητικές αποχές” (constructive abstentions ) παραπέμπει στη Συνθήκη της Λισαβόνας, σύφωνα με την οποία μια χώρα μπορεί να απέχει από την ψηφοφορία, στο Συμβούλιο Υπουργών και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε θέματα όπου τα όργανα αυτά αποφασίζουν με ομοφωνία, αλλά να επιτρέπει στους άλλους να λάβουν απόφαση βάσει ομοφωνίας. Η αρχή αυτή αφορά στην κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας.

Το άρθρο 31 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) προβλέπει ότι εάν η αποχή συνοδεύεται από επίσημη δήλωση, το εν λόγω κράτος μέλος δεν υποχρεούται να εφαρμόσει την απόφαση, αλλά πρέπει να δεχθεί ότι δεσμεύεται η Ένωση. Το κράτος μέλος πρέπει στη συνέχεια να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να έρχεται σε σύγκρουση με τη δράση της Ένωσης με βάση την απόφαση αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η αναφορά του κ. Μπορέλ σε “τρείς εποικοδομητικές αποχές” αφορά τις χώρες Μάλτα, Ιρλανδία και Αυστρία που δήλωσαν ότι θα ήθελαν να συμφωνήσουν με τη βοήθεια σε στρατιωτικό υλικό προς την Ουκρανία, αλλά λόγω εθνικών νόμων δεν μπορούν να προσφέρουν πολεμική υποστήριξη. Γι’ αυτό μετέχουν μόνο σε αποστολές ανθρωπιστική βοήθειας.

Τέλος, ο Γιοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε επικίνδυνο μονοπάτι το να γίνει η Λευκορωσία πυρηνική χώρα, όπως ζητήθηκε από το δημοψήφισμα που έγινε χθες στη Λευκορωσία (πλαστό δημοψήφισμα” όπως είπε χαρακτηριστικά) προκειμένου να αποφασιστεί σχετική τροποποίηση του λευκορωσικού Συντάγματος. Και ανέφερε ότι κάλεσε τον λαό της Λευκορωσίας “να διαμαρτυρηθεί για αυτήν την απόφαση και επίσης να διαμαρτυρηθεί για την επιθετικότητα από τη Λευκορωσία στην Ουκρανία”.

Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος