Γιώργος Ζαββός στο Πρώτο: Σε μονοψήφιο ποσοστό τα κόκκινα δάνεια στις αρχές του 2022 (audio)

«Σε μονοψήφιο ποσοστό θα πέσει το ύψος των κόκκινων δανείων που κατέχουν οι τράπεζες ήδη από το τέλος του έτους και το αργότερο μέχρι τις αρχές του επόμενου», εκτίμησε ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα κ. Γιώργος Ζαββός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί», με τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαγεωργίου και Δημήτρη Κοντογιάννη.

«Σε χρόνο ρεκόρ για οποιαδήποτε ελληνική μεταρρύθμιση, η κυβέρνηση υλοποιεί τη μείωση των κόκκινων δανείων», τόνισε. Όπως είπε, «μέσα σε ένα χρόνο από την εφαρμογή του προγράμματος Ηρακλής, έχουν ήδη μειωθεί κατά 32 δισεκατομμύρια ευρώ τα κόκκινα δάνεια, κάτι που σημαίνει ότι βγαίνουν από τους ισολογισμούς των τραπεζών και οι τράπεζες μπορούν πάλι σιγά-σιγά να αρχίσουν να δανείζουν, να παρέχουν ρευστότητα στην πραγματική Οικονομία, δηλαδή στα νοικοκυριά και στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις», σημείωσε. Αυτό είναι ένα μικρό θαύμα, καθώς τον Ιούνιο του 2019 το σύνολο των κόκκινων δανείων ήταν σχεδόν τα μισά, ποσοστό 45%, ενώ τώρα πάμε σε μονοψήφιο ποσοστό, όπως στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη», επισήμανε.

Ο κ. Ζαββός δήλωσε, επίσης, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ιδιωτικοποιήσει τις τράπεζες και για το σκοπό αυτό το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα πουλήσει σταδιακά τις μετοχές τραπεζών που κατέχει για λογαριασμό του Δημοσίου.

Ο υφυπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα τιτλοποιήσεων «κόκκινων δανείων» με κρατική εγγύηση με την ονομασία «Ηρακλής» αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό και συνέβαλε στην προσέλκυση ξένων επενδυτών στις τράπεζες καθώς και στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ελληνικού Δημοσίου.

Ο κ. Ζαββός απέκλεισε το ενδεχόμενο κατάπτωσης των κρατικών εγγυήσεων που δόθηκαν σε ομόλογα τα οποία εκδόθηκαν με ενέχυρο κόκκινα δάνεια στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων  και επομένως το πρόγραμμα Ηρακλής δεν θα έχει κόστος για τους φορολογούμενους.

«Οι τράπεζες θα κληθούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης», υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών και προσθέτοντας ότι η μείωση των προβληματικών δανείων ενισχύει τις δυνατότητες τραπεζικής χρηματοδότησης επενδυτικών και επιχειρηματικών σχεδίων, συμπεριλαμβανομένων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Ζαββός τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση έχει προωθήσει δραστικές αλλαγές στη λειτουργία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς δίνοντας έμφαση στην εταιρική διακυβέρνηση και στην αναμόρφωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έτσι ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία των θεσμών και να διευκολυνθεί η ροή επενδυτικών κεφαλαίων προς τη χώρα μας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος