Γιώργος Τανισκίδης (Optima Bank) στο Πρώτο: Οι τράπεζες έχουν ρευστότητα άνω των 72 δισ. ευρώ για να δώσουν δάνεια (audio)

«Οι τράπεζες διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα 72,2 δισ. ευρώ και είναι πρόθυμες να δώσουν νέες χρηματοδοτήσεις στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που πληρούν τις προϋποθέσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Optima Bank, Γιώργος Τανισκίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη.

Ο κ. Τανισκίδης είπε ότι οι καταθέσεις είναι 185 δισ. ευρώ, ενώ τα δάνεια είναι περίπου 112 δισ. ευρώ. Η διαφορά, εξήγησε, είναι ρευστότητα προς διάθεση σε νέα δάνεια χωρίς κρατική εγγύηση. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι τράπεζες δεν πιέζονται να αυξήσουν τα επιτόκια για να προσελκύσουν νέες καταθέσεις.

Ερωτηθείς για το ζήτημα των στεγαστικών δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο κ. Τανισκίδης είπε ότι είναι απαραίτητη εθνική στεγαστική πολιτική, η οποία θα αφορά όχι μόνο τα στεγαστικά δάνεια, αλλά και τα ενοίκια. Εάν επιδοτούνται τα στεγαστικά δάνεια, είπε ο κ. Τανισκίδης, αυτό γίνεται με χρήματα του Δημοσίου, δηλαδή των φορολογουμένων και στην πραγματικότητα αδικούνται άλλες κατηγορίες όπως οι ενοικιαστές ή οι καλοί δανειολήπτες που πληρώνουν με συνέπεια τα δάνειά τους ή ακόμη οι φορολογούμενοι που δεν έχουν λάβει δάνειο.

Σχετικά με τις προμήθειες των τραπεζικών εργασιών, ο πρόεδρος της Optima Bank είπε ότι αυτά είναι ζητήματα που τα λύνει η αγορά και ότι δεν πιστεύει πως πρέπει να γίνονται παρεμβάσεις σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος