Γιατροί Βενιζελείου: “Επισφαλής η γενική εφημερία 15 μέρες το μήνα λόγω υποστελέχωσης”

«To Βενιζέλειο νοσοκομείο του Ηρακλείου δε μπορεί να πραγματοποιεί με ασφάλεια 15 μέρες γενικής εφημερίας λόγω της υποστελέχωσης βασικών  τμημάτων μεταξύ των οποίων τα κρίσιμα  τμήματα του  Ακτινολογικού  και του Αναισθησιολογικού»., σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η χθεσινή γενική συνέλευσης των γιατρών του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Στην συνέλευση, αποφασίστηκε όλα τα υποστελεχωμένα τμήματα να καταθέσουν για το μήνα Μάρτιο και για όσο χρειαστεί προγράμματα εφημέρευσης με βάση το νόμο που υποστηρίζει την 48ωρη εβδομαδιαία εργασία.

Οι γιατροί του Βενιζελείου, για μία ακόμη φορά σήμαναν καμπανάκι για την ασφαλή λειτουργία του ιστορικού νοσοκομείου του Ηρακλείου, η οποία όπως ισχυρίζονται, «δοκιμάζεται από την έλλειψη προσωπικού και τις συνεχιζόμενες παραιτήσεις σε καίριας σημασίας ειδικότητες». Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά το τέλος της συνέλευσης, οι γιατροί κάνουν λόγο για κρίση στελέχωσης, η οποία, κατά τους ίδιους, «θέτει σε αμφισβήτηση την ασφαλή λειτουργία του ιδρύματος».

Όπως υποστηρίζουν: «Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας εξαναγκάζει τους γιατρούς  σε παραίτηση… Στις πρόσφατες παραιτήσεις δύο ακτινολόγων από το Τμήμα του Αξονικού Τομογράφου… προστίθενται και τα γνωστά προβλήματα στο αναισθησιολογικό τμήμα, όπου οι γιατροί είναι «στα όρια των ψυχικών και σωματικών αντοχών τους». Οι συμβάσεις με ιδιώτες αναισθησιολόγους, δεν βοήθησε στην ελάττωση του υπερβολικού αριθμού εφημεριών… Για τις 3 θέσεις αναισθησιολόγων που προκηρύχθηκαν το Δεκέμβριο, εκδήλωσαν ενδιαφέρον μόνο 2 υποψήφιοι… »

Στην παρούσα φάση και για την 1η εβδομάδα του Μάρτη έχει εξασφαλιστεί η ενίσχυση του πρωινού ωραρίου μόνο από 3-4 αναισθησιολόγους εκτός νοσοκομείου, κάτι που σημαίνει ότι αυτό που έχει εξασφαλιστεί είναι στην ουσία η λειτουργία  για 3 μόνο αίθουσες χειρουργείου.

«… οι ανακοινώσεις του Υπουργείου περί απογευματινών χειρουργείων τη στιγμή που ούτε καν τα πρωινά χειρουργεία δεν μπορούν να διευθετηθούν , προκαλούν το κοινό αίσθημα» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι των γιατρών προσθέτουν πως συνεχίζονται ως κανονικότητα τα «εντέλλεσθε» προς τους Παθολόγους για κάλυψη εφημεριών στο πολύπαθο νοσοκομείο Ρεθύμνου, ενώ οριακή παραμένει -όπως ισχυρίζονται- η λειτουργία  και άλλων τμημάτων. Σε αυτά ανήκουν η Παιδιατρική Κλινική, το Γναθοχειρουργικό Τμήμα, η  Μονάδα Νεογνών, η Αιματολογική Κλινική, η Αιμοδοσία, το Αιματολογικό Εργαστήριο, το Ψυχιατρικό Τμήμα αλλά και το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου.  

«Η προκήρυξη μεμονωμένων θέσεων όπως έγινε πριν λίγες μέρες χωρίς πρόσθετα στοχευμένα κίνητρα προσέλκυσης, δύσκολα θα αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα όπως έχει ήδη φανεί στις προηγούμενες προκηρύξεις που αρκετές θέσεις κρίθηκαν άγονες» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Με βάση τα παραπάνω και εξαιτίας και της έλλειψης σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό,  η συνέλευση γιατρών του Βενιζέλειου Νοσοκομείου  Ηρακλείου αποφάσισε ότι «το νοσοκομείο δεν μπορεί να αναλάβει  με ασφάλεια 15 μέρες γενικής εφημερίας λόγω της υποστελέχωσης βασικών  Τμημάτων μεταξύ των οποίων τα κρίσιμα  τμήματα του  Ακτινολογικού  και του Αναισθησιολογικού».

Ακόμη:

  • Αποφασίστηκε  όλα τα υποστελεχωμένα Τμήματα να καταθέσουν για το μήνα Μάρτιο και για όσο χρειαστεί προγράμματα εφημέρευσης με βάση το νόμο που υποστηρίζει  τη 48ωρη εβδομαδιαία εργασία .
  • Αν η διοίκηση αποφασίσει να δοθούν «εντέλλεσθε»  για να καλυφθούν οι εφημερίες, να υποστηριχθούν νομικά όλοι οι συνάδελφοι που έλαβαν «εντέλλεσθε» και  να κάνουν  μήνυση στη διοίκηση.
  • Επίσης  σε περίπτωση «εντέλλεσθε» αποφασίστηκε  οι γιατροί να σταματήσουν να συμπληρώνουν  τα DRGs ενώ  ως έσχατο μέτρο προτάθηκε να σταματήσουν  και τα τακτικά χειρουργεία και τα απογευματινά ιατρεία.
  • Τέλος η συνέλευση δήλωσε την πλήρη αντίθεση της στη έναρξη απογευματινών χειρουργείων .

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος