Γιατροί του Κόσμου από τα σύνορα Ουκρανίας – Ρουμανίας στο Πρώτο: Στρεσαρισμένοι και βουρκωμένοι οι πρόσφυγες – Ακόμα και τα ζώα είναι σοκαρισμένα (audio)

«Οι άνθρωποι που περνούν από εδώ είναι πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, στρεσαρισμένοι και με υψηλή πίεση», ενώ «ακόμα και τα ζώα είναι σοκαρισμένα από αυτά που έχουν ζήσει», τόνισε ο Κώστας Πετραδέλλης, επικεφαλής της ομάδας των Γιατρών του Κόσμου στο Σιρέτ, στα σύνορα Ουκρανίας – Ρουμανίας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

«Έχουμε να διαχειριστούμε ανθρώπους που είναι διωγμένοι από την πατρίδα τους λόγω του πολέμου. Ξεκινούν ένα “προσφυγικό ταξίδι”, ένα ταξίδι πόνου και αγωνίας. Πόνος για όλα αυτά που έζησαν και είδαν, που έχασαν, που άφησαν πίσω τους και που ίσως να μην τα ξαναδούν και αγωνία για το αύριο και το μέλλον», ανέφερε. «Είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, ειδικότερα τις τελευταίες ημέρες. Πριν είχαν μια ελπίδα, έλεγαν “θα νικήσουμε”, τώρα όμως είναι σε πολύ κακή  κατάσταση, το βλέπουμε στο βουρκωμένο βλέμμα τους. Το βλέπουμε όμως και ιατρικά, είναι στρεσαρισμένοι με πολύ υψηλή πίεση, υπάρχουν πάρα πολλοί με χρόνια νοσήματα χωρίς φάρμακα, καθώς και παιδιά που έχουν ανάγκη ιατρικής φροντίδας και φαρμάκων», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιον, «είναι εντυπωσιακό το πόσο δομημένο είναι το κράτος της Ρουμανίας και εδώ η δομή. Φανταστείτε ότι υπάρχει σκηνή με κτηνίατρο και ασθενοφόρο ειδικά για ζώα». Αποκάλυψε μια συνομιλία που είχε με μια κυρία από την Ουκρανία,  σύζυγο ποδοσφαιριστή της Δυναμό Κιέβου, η οποία έβγαλε ένα σκυλάκι από το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου της. «”Είναι γεράκος;”, τη ρώτησα. “Όχι”, μου λέει, “είναι μόνο 3 χρονών”. “Και γιατί δεν βγαίνει να τρέξει μετά από ένα ταξίδι;” Αναρωτήθηκα. Το σκυλί ήταν σοκαρισμένο και αυτό. Έχουν χάσει την ενέργειά τους», επισήμανε.

«Αξιοσημείωτο, αυτό που λέμε για τους ανθρώπους ότι δεν αφήνουμε κανέναν πίσω, ισχύει και για τα ζώα. Οι περισσότεροι που έρχονται από Ουκρανία, παίρνουν μαζί τους και τα ζώα τους», σημείωσε ο κ. Πετραδέλλης.

Όπως εξήγησε, από το Σιρέτ περνάνε καθημερινά αρκετές χιλιάδες κόσμου, «για παράδειγμα χθες είχαμε 3.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία», λέγοντας πως «έχει στηθεί ένας πρόχειρός καταυλισμός, είναι ένας transit προορισμός» και οι Γιατροί του Κόσμου παρέχουν ιατρο-φαρμακευτική φροντίδα και έχουν σκηνές για ολιγόωρη διαμονή των ανθρώπων προκειμένου να ανασυγκροτηθούν και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

«Έχουμε ήδη στείλει 22 τόνους με ανθρωπιστική και επισιτιστική βοήθεια, στοχευμένα, με λίστες που μας έστειλαν ουκρανικοί φορείς- νοσοκομεία, δήμοι. Φάρμακα, ρούχα, τρόφιμα, κουβέρτες. Τα μεταφέραμε σε πόλεις στην Ουκρανία όπου θα διανεμηθούν όπου υπάρχουν ανάγκες»,  σημείωσε. «Έχουμε οργανώσει πλάνο για να επιχειρήσουμε και στην Ουκρανία, εκεί θεωρώ ότι είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη να έχουμε παρουσία καθώς  έχουν διαλυθεί τα νοσοκομεία, έχουν εξουθενωθεί οι επαγγελματίες υγείας. Για  τους γιατρούς δεν υπάρχουν σύνορα, μόνο άνθρωποι σε ανάγκη», διεμήνυσε.

Ο επικεφαλής της ομάδας των Γιατρών του Κόσμου στο Σιρέτ, είπε πως από το Σιρέτ πάρα πολλοί Ουκρανοί πηγαίνουν σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα. Πολύ λίγοι επιλέγουν τη Γερμανία και κάποιοι θέλουν να μείνουν στη Ρουμανία, είτε επειδή έχουν συγγενείς, είτε επειδή ευελπιστούν ότι σύντομα θα τελειώσει ο πόλεμος και θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις πόλεις και στα χωριά τους.

Πρόσθεσε δε, ότι  30 χιλιόμετρα από τα σύνορα, μέσα στην Ουκρανία, υπάρχουν πληροφορίες ότι βρίσκονται περίπου 500.000 άνθρωποι οι οποίοι περιμένουν να δουν τι θα γίνει, αν θα φύγουν τελικά και εκείνοι αν θα αφήσουν τη χώρα, ή αν σταματήσει ο πόλεμος και παραμείνουν εκεί. Επίσης, κάποιοι από αυτούς έχουν και πρόβλημα με τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, γιατί δεν υπάρχουν υπηρεσίες και κρατικές δομές.

«Βρισκόμαστε εδώ με μια κινητή ιατρική μονάδα, είμαστε η μόνη ιατρική οργάνωση που επιχειρεί στο πεδίο, με ειδικότητες. Έχουμε καρδιολόγους, παιδιάτρους, παθολόγους. Οπότε παρέχουμε πρωτοβάθμια περίθαλψη. Είμαστε οι πρώτοι που θα ανταποκριθούμε σε οποιοδήποτε περιστατικό προκύψει. Υπάρχει μια πολύ καλή οργάνωση και από τη Ρουμανία και από εθελοντές Ρουμάνους και είμαστε σε συνεργασία με αυτούς», δήλωσε, λέγοντας πως τα επείγοντα και πολύ σοβαρά περιστατικά, τα προωθούν στο τοπικό νοσοκομείο.

Ο κ. Πετραδέλλης ξεκαθάρισε ότι δεν επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα ασυνόδευτοι ανήλικοι. «Έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και για το trafficking. Είναι πολύ σημαντικό να ελέγξουμε και εμείς εάν υπάρχει κάποιο παιδί το οποίο δεν είναι με την οικογένειά του, αλλά το έχει πάρει κάποιος από την Ουκρανία. Έχουν πέσει στην αντίληψή μας δυο περιστατικά και τα ανέλαβαν οι τοπικές αρχές», ανέφερε.

Επιπλέον, είπε ότι υπάρχει και το trafficking των ζώων δηλαδή κάποιοι προσπαθούν να πάρουν μαζί τους ζώα για να τα πουλήσουν στην Ευρώπη, «οπότε υπάρχει έλεγχος και για αυτό».

Ερωτηθείς για τους ελέγχους για τον κορονοϊό, με φόντο την ανησυχία που υπάρχει για τις προσφυγικές ροές από μια χώρα με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, σημείωσε πως στη Ρουμανία δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα, ενώ το ποσοστό εμβολιασμένων είναι περίπου στο 30% όπως και στην Ουκρανία. «Εμείς τηρούμε όλα τα ιατρικά πρωτόκολλα με βάση το τι ισχύει στην Ελλάδα. Τους δίνουμε μάσκες, τους προτρέπουμε να τις φοράνε ειδικά στα λεωφορεία. Αλλά η κατάσταση εδώ είναι διαφορετική. Δεν ισχύουν αυτά που ισχύουν στην Ελλάδα. Πριν περάσουν από το τελωνείο, γίνονται όλοι οι έλεγχοι από τις αρμόδιες ρουμανικές αρχές», πρόσθεσε ο κ. Πετραδέλλης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος