Γιατί επιλέχτηκαν οι νέοι για το «Freedom Pass» – Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δ (video)

Για την προστασία από τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού χρειάζεται υψηλότερος στόχος ανοσίας, δηλαδή πάνω από 80%. Η ανοσία των νέων είναι ιδιαίτερα σημαντική στο στάδιο που βρισκόμαστε ώστε να χτιστεί ακόμα μεγαλύτερο τείχος ανοσίας, ενόψει της επικράτησης του στελέχους Δέλτα.

Από τις 16 Ιουνίου που άνοιξε η πλατφόρμα, σχετικά πρόσφατα, για την ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, το 11% έχει ήδη εμβολιαστεί, ενώ το 20% έχει κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό.

Με την «κάρτα ελευθερίας» (Freedom Pass) που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους νέους 18-25 ετών, το ποσοστό των εμβολιασμένων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά και να δώσει την ώθηση που χρειάζεται η συνολική ανοσία του πληθυσμού.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία επιβράβευση προς τους νέους για τη συμβολή τους καθώς είναι ηλικιακή ομάδα με πολλή μεγάλη κινητικότητα και όλο αυτό το διάστημα έδειξε συνέπεια και υπομονή.

Ταυτόχρονα είναι ένα κίνητρο για να θωρακιστούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, καθώς θεωρούνται ο «αδύναμος κρίκος» στην εμβολιαστική αλυσίδα.

Ο εμβολιασμός τους στην παρούσα συγκυρία έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η μετάλλαξη Δ προσβάλλει κυρίως νέους και ανεμβολίαστους και είναι σημαντικό να εμβολιαστούν πριν φύγουν για διακοπές.

Εντός των ημερών αναμένεται να ανακοινωθούν και νέα κίνητρα για άλλες ηλικιακές κατηγορίες.

Σε ηλικιακές ομάδες άνω των 40 ετών, το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού, 53%, καταγράφεται στους 40-44 ετών, ενώ το υψηλότερο ποσοστό, 83%, στους 75-79 ετών.

Εμβολιασμός: Μεγάλη η προστασία και από τη μετάλλαξη Δέλτα

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι η πιο μεταδοτική από όλες τις παραλλαγές του ιού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναβάθμισε τον κίνδυνο χαρακτηρίζοντας την παραλλαγή Δέλτα «ιδιαίτερα ανησυχητική μετάλλαξη» και αναμένεται να «χτυπήσει» κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατεσταλμένους και τα παιδιά. Μοναδικό όπλο είναι ο εμβολιασμός.

Η υπερ-μεταδοτική μετάλλαξη Δ έχει ήδη επικρατήσει σε 92 χώρες και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα αποτελεί το 90% των νέων λοιμώξεων ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι κατά 50-70% πιο μεταδοτική από το βρετανικό στέλεχος που επικράτησε στο τρίτο κύμα, το οποίο ήταν 50% πιο μεταδοτικό από το στέλεχος της Γουχάν.

Με ορίζοντα την επικράτηση της νέας μετάλλαξης σε όλη την Ευρώπη τον Αύγουστο, οι χώρες επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να αυξηθεί η προστασία μέσω του εμβολιασμού.

«Η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα είναι ικανοποιητική αλλά όχι μόνο δεν πρέπει να ανακοπεί αλλά να επιταχυνθεί. Αυτοί που πρέπει να πεισθούν είναι οι νέοι, οι αναβλητικοί και «τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον πιο επικίνδυνο ιό, αυτόν της παραπληροφόρησης» σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Προς το παρόν, πλήρως εμβολιασμένοι είναι το 35% του πληθυσμού και οι εκτιμήσεις μέχρι το τέλος Αυγούστου είναι να φθάσει στο 70%. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, επιχειρησιακά υπάρχει η δυνατότητα και για την επίτευξη μεγαλύτερου ποσοστού.

«Το μήνυμα πρέπει να είναι καθαρό από όλους, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε» τόνισε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όσον αφορά στην προστασία από τον εμβολιασμό έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, ο εμβολιασμός με 2 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech προστατεύει από σοβαρή λοίμωξη λόγω Δ σε ποσοστό 96% και με το εμβόλιο της AstraZeneca σε ποσοστό 92%.

«Τα εμβόλια αποτρέπουν από τη βαριά νόσηση και τον θάνατο ακόμα και αυτής της μετάλλαξης (…) Το 4ο κύμα αν βρει το 50% του πληθυσμού ανεμβολίαστο, αυτό θα είναι καταστροφή» δήλωσε ο Νίκος Καπράβελος, διευθυντής ΕΣΥ Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο «Παπανικολάου».

Οι επιστήμονες, όπως ανακοινώθηκε, μελετούν εμβόλιο με υβριδική πρωτεΐνη ακίδα το οποίο θα προσφέρει μία ευρεία ανοσία έναντι όλων των κορονοϊών.

Εμβολιασμοί κατ’ οίκον

Την Τρίτη ψηφίζονται οι σχετικές διατάξεις στη Βουλή για τους εμβολιασμούς κατ’ οίκον με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson. Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν σοβαρή αναπηρία και δεν μπορούν να μετακινηθούν ή πάσχουν από βαριά ψυχική ή νοητική νόσο όπως είναι το Αλτσχάιμερ.

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού

Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σε 19.462 τεστ 362 νέα κρούσματα και 8 θανάτους, ενώ 215 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Διεθνής ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα

H μετάλλαξη Δέλτα του κορονοιού καλπάζει και θορυβεί όλες τις χώρες. Συγκεκριμένα, στη Ρωσία, με το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων να φτάνει το 13,3%, τα νέα κρούσματα είναι 21.650. Στη Βρετανία, το ποσοστό του πληθυσμού των εμβολιασμένων με την πρώτη δόση είναι 84,4%, ενώ τις δύο δόσεις έχει κάνει το 61,9%. Εκεί, τα νέα κρούσματα άγγιξαν τις 18.270. Στην Αυστραλία, με μόλις 14,4% του συνολικού πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο, τα νέα κρούσματα -μόνο στην περιοχή του Σίδνεϊ- μέσα σε δύο εβδομάδες ανήλθαν σε 130, από τα συνολικά 312 που καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα.

Ενώ η Πορτογαλία βάζει σε καραντίνα 14 ημερών ανεμβολίαστους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία επιτρέπει την είσοδο μόνο σε Βρετανούς που έχουν πλήρως εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προχωρά ένα βήμα παραπέρα: επιδιώκει να μπαίνουν σε καραντίνα δεκατεσσάρων ημερών όσοι ταξιδεύουν από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και εάν έχουν πλήρως εμβολιαστεί, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times. Για νέα κόντρα Βερολίνου-Λονδίνου κάνει λόγο ο Βρετανικός Τύπος, ενώ το θέμα εκτιμάται ότι θα συζητηθεί και στη συνάντηση που θα έχουν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, στην εξοχική του κατοικία, την Παρασκευή.

«Βλέπουμε μια αύξηση των μολύνσεων οπότε είναι λογικό να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον σχεδιασμό μας για μια προσεκτική αλλά μη αναστρέψιμη προσέγγιση, να κάνουμε τις επόμενες τρεις εβδομάδες όσους περισσότερους εμβολιασμούς μπορούμε» είπε ο Μπ. Τζόνσον.

Για τη μετάλλαξη Δέλτα που ευθύνεται για την αύξηση των μολύνσεων στη Βρετανία, ο καθηγητής μοριακής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Γουόρικ, Λόρενς Γιανγκ, δήλωσε: «Eίναι 60% πιο μεταδοτικό από το προηγούμενο που κυκλοφορούσε στη Βρετανία, το στέλεχος Άλφα. Άρα, είναι πολύ πιο μολυσματικό. Γι΄αυτό είναι ευκολότερο να προσβληθείς κι ευκολότερο να το μεταδώσεις. Ο πλήρης εμβολιασμός με τις δύο δόσεις προστατεύει πολύ κατά του στελέχους Δέλτα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα και Πορτογαλία θα αντιδράσουν στην πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου, την οποία αναμένεται να στηρίξει ο Εμανουέλ Μακρόν.

Στην Πορτογαλία, το 70% των νέων κρουσμάτων στη Λισαβόνα οφείλεται στην παραλλαγή Δέλτα και οι αρχές προχωρούν σε νέα περιοριστικά μέτρα.

Στη Ρωσία, αυξάνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι από επιπλοκές της νόσου κυρίως στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, όπου η παραλλαγή Δέλτα κυριαρχεί.

Έντονη ανησυχία επικρατεί και στην Αυστραλία, όπου το μεγαλύτερο του πληθυσμού βρίσκεται σε λοκντάουν ή υπό περιοριστικά μέτρα, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα σε όλη τη χώρα.

Στην Ινδία, εκατοντάδες πτώματα φαίνονται να επιπλέουν στην επιφάνεια του Γάγγη. Είναι θύματα του κορονοϊού που είχαν ενταφιαστεί στις όχθες του ποταμού, σε μικρός βάθος. Οι οικογένειές τους δεν είχαν τα χρήματα να ακολουθήσουν την ινδουιστική τελετή της αποτέφρωσης την περίοδο του Απριλίου και του Μαΐου, κατά την οποία τα θύματα του κορονοϊού στην Ινδία ήταν καθημερινά χιλιάδες.

Πηγή: ΕΡΤ / Σμαράγδα Αγορογιάννη, Ρίτσα Καστάνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος