Για τρίτη ημέρα στις ΗΠΑ περίπου 1.800 θάνατοι σε 24 ώρες

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, βαρύς απολογισμός σχεδόν 1.800 θανάτων καταγράφηκε στις ΗΠΑ σε 24 ώρες,εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Συγκεκριμένα χθες Πέμπτη  καταγράφηκαν 1.754 νέοι θάνατοι αγγίζοντας στο σύνολο τον απόλυτο αριθμό των 85.813.

Αναλογικά όμως ως προς τον πληθυσμό, οι ΗΠΑ θρηνούν λιγότερα θύματα της ασθένειας από χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ίδιο 24ωρο, καταγράφηκαν 26.593 νέα κρούσματα με το σύνολο να φθάνει τα 1.416.528. Ο αριθμός αυτός θεωρείται βέβαιο ότι είναι κατώτερος του πραγματικού, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού δυσκολεύεται να υποβληθεί σε διαγνωστικές εξετάσεις.

Εκτός της υγειονομικής κρίσης τα δεδομένα της ανεργίας είναι συντριπτικά με σχεδόν 3 εκατομμύρια νέες εγγραφές στους καταλόγους των ανέργων σε μία εβδομάδα. Περίπου 36,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει άνεργοι από τα μέσα Μαρτίου.

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί διασταυρώνουν τα ξίφη τους, είτε πρόκειται για την άρση των περιοριστικών μέτρων στις Πολιτείες είτε για την έγκριση ή την απόρριψη του πακέτου τόνωσης της οικονομίας ύψους τριών τρισεκατομμυρίων που εισηγείται η αντιπολίτευση και απορρίπτει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Παρ’ όλ’ αυτά άρχισε να συζητείται χθες στο Κογκρέσο.

Ο Μιτς Μακόνελ, ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, δήλωσε σήμερα πως είναι ανοιχτός σε ένα ακόμη νομοσχέδιο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, και πως μιλάει μάλιστα σε μέλη της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με πιθανή νομοθεσία. Αρνήθηκε όμως να πει σε συνέντευξη του στο Fox News το πότε είναι ενδεχόμενο για το κόμμα του να αρχίσει να διαπραγματεύεται ένα νομοσχέδιο. Έθεσε μάλιστα ως  «κόκκινη γραμμή» να συμπεριληφθούν προβλέψεις προστασίας των επιχειρήσεων, αλλά και άλλων φορέων από τα χρέη τους.

 Η Καλιφόρνια, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη, προβλέπει πλέον ότι το έλλειμμά της το 2020 θα φθάσει τα 54 δισεκατομμύρια δολάρια εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας, κάτι που συνεπάγεται πως θα χρειαστεί να γίνουν μεγάλες περικοπές για να αντισταθμίσει τη ζημία, δήλωσε χθες ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της πολιτείας Γκάβιν Νιούσομ.

Και ενώ αυτά καταγράφονται στον χώρο της πολιτική και της οικονομίας μια επιστημονική ανακοίνωση με πολιτικό αντίκτυπο έρχεται αν προστεθεί στο τοπίο Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε,  ότι το τεστ ταχείας διάγνωσης του κορονοϊού της Abbott Laboratories, το οποίο δίνει αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά και χρησιμοποιείται στον Λευκό Οίκο, μπορεί ενδεχόμενα να μην είναι ακριβές, αλλά μπορεί να χρησιμοποιείται ακόμη ως διαγνωστικό τεστ.

Η FDA ανέφερε σε ανακοίνωσή της, ότι τα πρώτα στοιχεία για το διαγνωστικό τεστ ID Now της Abbott αφήνουν να εννοηθεί ότι το τεστ μπορεί να παράγει εν δυνάμει αναξιόπιστα αποτελέσματα, κυρίως αποτυγχάνοντας να εντοπίσει τους ανθρώπους που έχουν νοσήσει.

Από την πλευρά της, η Abbott έχει συμφωνήσει να πραγματοποιήσει πολλαπλές μελέτες για το ίδιο τεστ, σε διαφορετικές υγειονομικές συνθήκες.

Οι αμερικανικές αρχές εξέδωσαν την Πέμπτη προειδοποίηση προς τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με μια σπάνια φλεγμονώδη νόσο, η οποία είναι πιθανόν θανατηφόρα, παρουσιάζεται στα παιδιά και ενδέχεται να συνδέεται με την covid-19.

Η πάθηση, την οποία το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ονόμασε πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά (MIS-C), εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Απριλίου στη Βρετανία. Έκτοτε έχουν αναφερθεί κρούσματα σε 18 πολιτείες ΗΠΑ, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον. Μόνο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης έχουν καταγραφεί περίπου 100 κρούσματα και τουλάχιστον τρεις θάνατοι, σε παιδιά ηλικίας 5, 7 και 18 ετών. Παρόμοια κρούσματα έχουν εντοπιστεί επίσης στη Γαλλία και την Ιταλία.

Τα ύποπτα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό (πάνω από 38) που επιμένει για περισσότερο από ένα 24ωρο, παρουσία φλεγμονής σε τουλάχιστον δύο όργανα η οποία απαιτεί νοσηλεία, καμία άλλη προφανής διάγνωση, αλλά και πρόσφατη μόλυνση ή έκθεση στην covid-19 έως και τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα.

Τα συμπτώματα του φλεγμονώδους συνδρόμου αυτού εμφανίζονται τέσσερις με έξι εβδομάδες αφού το παιδί προσβληθεί από τον ιό και αφού έχει ήδη αναπτύξει αντισώματα, σύμφωνα με τον παιδίατρο Σουνίλ Σουντ του ιατρικού κέντρου παιδιών Cohen στη Νέα Υόρκη.

Το μυστήριο γύρω από το σύνδρομο αυτό, ενισχύεται με διάφορα σενάρια και εκτιμήσεις αφού κανένα κρούσμα δεν φαίνεται να έχει εμφανιστεί στα παιδιά στην Ασία, περιλαμβανομένης της Κίνας, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός.

Σύμφωνα με τον Σούντ αυτό ίσως οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters, AFP,

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος