Για καλοφαγάδες το χαβιάρι της λιμνοθάλασσας Κορισσίων

Στις νοτιοδυτικές ακτές της Κέρκυρας, βρίσκεται η λιμνοθάλασσα Κορισσίων. Εκεί όπου κολυμπά ο θηλυκός κέφαλος, η μπάφα όπως λέγεται, η ψαριά περιέχει ένα ξεχωριστό θησαυρό. Το χαβιάρι.

Η λίμνη, εκτάσεως περίπου 5500 στρεμμάτων. έχει ανακηρυχθεί Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους και προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000, με χιλιάδες φλαμίνγκο και τεράστια οικολογική σημασία.

Σε αυτήν την μικρή δίοδο, που ανοίγει προς την θάλασσα με 4 χλμ. αμμουδιά, πλήθος ψαριών, χέλια, στρείδια, γαλαζοπράσινα καβούρια, λαβράκια, κέφαλους, σαργούς, μικρές γαρίδες κ.α., βρίσκουν ένα πλούσιο βυθό για βοσκή. Την διαχείριση των ξεχωριστών αλιευμάτων έχει η Διαδημοτική Επιχείρηση Ιχθυοκαλλιέργειας Λιμνοθάλασσας Κορισσίων.

Στο πλούσιο πλαγκτόν της λιμνοθάλασσας βόσκουν οι μπάφες, από τις οποίες παίρνουν το αυγοτάραχο, που συνήθως πωλείται γύρω στα 120 ευρώ το κιλό. Σε μια καλή χρονιά οι ψαράδες μπορεί να σοδιάσουν 200 ακόμη και 300 κιλά αυγοτάραχο που αποδίδει υψηλές αποδοχές από 24.000 έως 36.000 €.

Πρόκειται για μια εκλεπτυσμένη λιχουδιά που τοποθετεί την χώρα στον χάρτη της υψηλής γαστρονομίας. Ο Νίκος Μπόγδος, αντιδήμαρχος Νότιας Κέρκυρας μιλά για «την διαφορά στην ποιότητα του αυγοτάραχου της λιμνοθάλασσας, που το καθιστά το καλύτερο της Μεσογείου. Οι ποσότητες που αλιεύονται είναι μικρές και είναι σχεδόν αποκλειστικά για εσωτερική κατανάλωση», τονίζει.

Ένα συνοδευτικό υψηλής θρεπτικής αξίας στο πιάτο των καλοφαγάδων. Η ετοιμασία απαιτεί χειρουργική ακρίβεια. Το αυγό αφαιρείται από το ψάρι με προσεκτικές κινήσεις, για να μην  υποστεί βλάβη, καθαρίζεται από το αίμα και τοποθετείται στο αλάτι για συντήρηση.

Η αλίευση της μπάφρας γίνεται αρχές Σεπτεμβρίου με τέλη Οκτωβρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος