Γερουσιαστής Λ. Ραπτάκης: Κλείνουν οι πόρτες για τον Ερντογάν στις ΗΠΑ – Συζητήσεις και για γενοκτονία των Ποντίων (video)

Για αλλαγή πλεύσης στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, επί προεδρίας του Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο μιλώντας στην ΕΡΤ ο Λεωνίδας Ραπτάκης, γερουσιαστής Rhode Island – ΗΠΑ και πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα. Ο κ. Ραπτάκης τόνισε την εξαιρετική σημασία που έχει η επικείμενη αναγνώριση από τον Τζο Μπάιντεν της γενοκτονίας των Αρμενίων και ενημέρωσε ότι “στις 19 Μαίου θα περάσουμε στα τοπικά κοινοβούλια των ΗΠΑ και την γενοκτονία των Ποντίων”

“Οι διαπροσωπικές σχέσεις που είχε ο Ερντογάν με τον Τραμπ έχουν εκλείψει με τον νέο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν” υπογράμμισε ο Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής. “Δεν έχει κάνει καμία κίνηση προς τον Έρντογάν ούτε έχει συζητήσει σοβαρά μαζί του ο Τζο Μπάιντεν” σημείωσε. “Έχει εκλείψει ταυτόχρονα και το άγχος που είχαμε οι Έλληνες και οι Ελληνοαμερικανοί, για τις εξελίξεις μετά από κάθε φορά που έπαιρνε τηλέφωνο ο Ερντογάν τον Τράμπ” σχολίασε.  Όπως ανέφερε “στην Αμερική τόσο στο Εθνικό κοινοβούλιο όσο και στα τοπικά κοινοβούλια η Τουρκία δεν έχει κανένα φίλο. Το τονίζουν τόσο ρεπουμπλικανοί όσο και δημοκρατικοί γερουσιαστές”.

Όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ, ” Σας είχα πει ότι η πίσω πόρτα του Λευκού Οίκου έχει κλείσει για τον Ερντογάν. Τώρα μπορώ να πω ότι έκλεισε και η μπροστινή“.

Όσον αφορά στην επίσκεψή του στην Αθήνα ενημέρωσε πως “Βρίσκομαι εδώ για πολιτικές συζητήσεις στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ, την αλλαγή προεδρίας στις ΗΠΑ με τον Τζο Μπάιντεν, τις ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο”.  “Προσπαθούμε να εξετάσουμε πολλά θέματα, οικονομικά, παιδείας” τόνισε και επισήμανε ότι “στις 25 Μαρτίου αναδείξαμε στις ΗΠΑ, τα 200 χρόνια από την επανάσταση του -21”.

Για την γενοκτονία των Ποντίων που αναμένεται να “περάσει”, όπως είπε σε δύο εβδομάδες στα τοπικά κοινοβούλια ενημέρωσε πως “Εμείς στο Rhode Island, περνάμε την ποντιακή γενοκτονία συνεχόμενα για 14 χρόνια και θα την περάσουμε και φέτος στις 19 Μαίου”. Όπως είπε “η λέξη γενοκτονία είναι πολύ σημαντική” και εκτίμησε πως “θα είναι υψίστης σημασίας για πρώτη φορά Αμερικανός πρόεδρος – Τζο Μπάιντεν- να χρησιμοποιήσει σε ανακοίνωσή του τη λέξη «γενοκτονία» αναγνωρίζοντας επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία

“Στο συνέδριο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων, θα τονίσουμε αυτά τα εθνικά μας θέματα” είπε και ενημέρωσε πως “Στα σχέδιά μας είναι τέλος Ιουλίου με πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, από το Καστελόριζο να τονίσουμε το Δίκαιο της Θάλασσας“. Ο Πολιτειακός γερουσιαστής του Ρόουντ Άιλαντ διαβεβαίωσε πως “Σε όλα τα ελληνικά θέματα είμαστε δίπλα σας”

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος