Γεροβασίλη: Δυσπιστία για τη συγκάλυψη από το πρώτο δευτερόλεπτο της τραγωδίας – Δεν θα επιτρέψουμε να εθιστούμε στην υπονόμευση του κράτους δικαίου

Ομιλία της Δ’ Αντιπροέδρου της ΒτΕ και βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Όλγας Γεροβασίλη, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση.

«Την ώρα που το πανελλήνιο ήταν σοκαρισμένο, μόνη έγνοια κάποιων ήταν πώς θα παραπλανήσουν την κοινή γνώμη. Πώς θα οργανώσουν τη συγκάλυψη από το πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο της τραγωδίας» τόνισε η Δ’ Αντιπρόεδρος της ΒτΕ και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση. «Γι’ αυτό καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας. Γιατί το ποτήρι ξεχείλισε» δήλωσε και πρόσθεσε «Αλλά και γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών. Αντιθέτως, μόλις πριν λίγες ημέρες, δήλωσε ότι ‘ο σιδηρόδρομος είναι όσο ασφαλής μπορεί να είναι. Μόνο αυτό έχει να πει ένα χρόνο μετά την τραγωδία, μετά τις τόσες διαβεβαιώσεις του για ασφαλή επανέναρξη των δρομολογίων».

Η κυρία Γεροβασίλη σημείωσε ότι “Δεν διαρρέεται έτσι απλά στον Τύπο ένα ηχητικό ντοκουμέντο, μονταρισμένο, στο οποίο έχουν πρόσβαση πολύ συγκεκριμένοι άνθρωποι. Εδώ στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση”. Όπως ανέφερε, όλα αυτά συνέβησαν «για να αρχίσει από την πρώτη κιόλας ημέρα να εξυπηρετείται το κυβερνητικό αφήγημα: Ότι για την τραγωδία ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο το ανθρώπινο λάθος. Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Αλλά και τόσο κυνικά ταυτόχρονα. Χωρίς ίχνος ηθικής».

«Μην νομίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι θα ξεφύγει λέγοντας ότι τάχα τον πολεμούν επιχειρηματικά και μιντιακά συμφέροντα. Εδώ γελάν και τα συμφέροντα. Εδώ ταιριάζει το ‘ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος’. Του πολλαπλά και προκλητικά ευεργετηθέντος» υπογράμμισε η κυρία Γεροβασίλη καυτηριάζοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης. Παράλληλα, τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έρχεται απολογούμενος συνολικά για την κατάσταση στο κράτος δικαίου. Για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τη συγκάλυψή του. Για το πόρισμα – κόλαφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αλλά και για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού από το Υπουργείο Εσωτερικών στη Νέα Δημοκρατία και από εκεί στην κυρία Ασημακοπούλου».

«Εμείς ζητάμε παραίτηση του κ. Μητσοτάκη και εκλογές» ανέφερε στο κλείσιμο της ομιλίας της η Δ’ Αντιπρόεδρος και αναρωτήθηκε: «Σε ποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα θα ήταν ακόμη πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης;» για να σημειώσει: “Σε καμία. Θα είχε ήδη παραιτηθεί από την αποκάλυψη των υποκλοπών. Από στοιχειώδη ευθιξία και μόνο”. Τέλος, η κυρία Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι “Η κυβέρνηση μιλάει ξανά για σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας. Εμείς το δηλώνουμε και σήμερα: Δεν θα εθιστούμε στην υπονόμευση του κράτους δικαίου. Δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί”.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ακούω κυβερνητικά στελέχη να αναρωτιούνται γιατί θέσαμε ζήτημα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τώρα. Τι άλλαξε τόσο πολύ μετά τις αποκαλύψεις του Βήματος; Ας μεταφερθούμε λίγο σε εκείνη την μοιραία ημέρα. 28 Φεβρουαρίου 2023. 57 νεκροί, τουλάχιστον 85 τραυματίες. Ούτε 24 ώρες μετά, 1η Μαρτίου, δημοσιεύεται το μονταρισμένο υλικό.

Γνωρίζουμε όλοι ότι δεν διαρρέεται έτσι απλά στον Τύπο ένα ηχητικό ντοκουμέντο, μονταρισμένο, στο οποίο έχουν πρόσβαση πολύ συγκεκριμένοι άνθρωποι. Μην μου πείτε ότι είναι κάτι εύκολο. Κάτι που γίνεται κάθε μέρα. Κάτι που μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε. Εδώ στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση: Κάποιος βρίσκει τα ηχητικά ντοκουμέντα από το καταγραφικό. Μαζεύει και άλλα ηχητικά. Τα ακούει ξανά και ξανά. Κόβει και ράβει. Προσθέτει τη φράση του σταθμάρχη: ‘Φεύγεις, φεύγεις’. Δίνει το μονταρισμένο υλικό σε μέσα ενημέρωσης. Και τονίζω. Όλα αυτά πριν πάρει τα υλικά η αστυνομία, η οποία στην ανακοίνωσή της διαψεύδει όσα είπε στην Εξεταστική Επιτροπή ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ ο κ. Τερεζάκης.

Γιατί, όμως, συνέβησαν όλα αυτά; Προφανώς, για να αρχίσει από την πρώτη κιόλας ημέρα να εξυπηρετείται το κυβερνητικό αφήγημα: Ότι για την τραγωδία ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο το ανθρώπινο λάθος. Αυτό ακριβώς που είπε την ίδια ημέρα ο κ. Μητσοτάκης στο διάγγελμά του. Γιατί ο κ. Γκρίνμπεργκ ξέρει πάρα πολύ καλά ότι η πρώτη δυνατή εντύπωση είναι αυτή που μένει και δύσκολα ανατρέπεται. Βασική αρχή της επικοινωνίας.

Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Αλλά και τόσο κυνικά ταυτόχρονα. Χωρίς ίχνος ηθικής. Την ώρα που το πανελλήνιο ήταν σοκαρισμένο, μόνη έγνοια κάποιων ήταν πώς θα παραπλανήσουν την κοινή γνώμη. Πώς θα οργανώσουν τη συγκάλυψη από το πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο της τραγωδίας. Γι’ αυτό καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας. Γιατί το ποτήρι ξεχείλισε. Αλλά και γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών. Αντιθέτως, μόλις πριν λίγες ημέρες, δήλωσε ότι “ο σιδηρόδρομος είναι όσο ασφαλής μπορεί να είναι”. Χρησμός. Μόνο αυτό έχει να πει ένα χρόνο μετά την τραγωδία, μετά τις τόσες διαβεβαιώσεις του για ασφαλή επανέναρξη των δρομολογίων.

Και βεβαίως, οι τελευταίες αποκαλύψεις για τη μονταζιέρα έρχονται να προστεθούν: Στο μπάζωμα και το “ξεμπάζωμα” του σημείου του δυστυχήματος. Στα αναπάντητα ερωτήματα για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Στον αποκλεισμό κρίσιμων μαρτύρων από την Εξεταστική Επιτροπή. Στην απόρριψη της πρότασής μας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Στην άρνηση του κύριου Καραμανλή να κάνει ό, τι έκανε ο Χρήστος Σπίρτζης. Να ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατόπιν δικής του αίτησης, έστω και για ηθικούς λόγους.

Γιατί έγιναν όλα αυτά; Για να συγκαλύψει η κυβέρνηση τις ευθύνες της για την τραγική κατάσταση στον σιδηρόδρομο. Για το γεγονός ότι επί τέσσερα χρόνια, από το 2019, είχαν απαξιωθεί όλες οι δικλίδες ασφαλείας. Επειδή το σχέδιο της κυβέρνησης ήταν η ιδιωτικοποίηση του δικτύου. Αλλά και τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, όπου υπάρχουν, όσο ψηλά κι αν φτάνουν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση πέφτει σε συνεχείς αντιφάσεις. Τη μία, μας λέει ότι το δημοσίευμα του Βήματος είναι ανυπόστατο και συκοφαντικό. Την άλλη, μας λέει ότι η αποκάλυψη αυτή είναι γνωστή από πέρσι και άρα δεν είναι κάτι καινούργιο. Με συγχωρείτε. Αν είναι γνωστή η αποκάλυψη, τι έγινε για τη διερεύνησή της εδώ και ένα χρόνο; Ο κ. Τερεζάκης είχε πει στους εργαζόμενους ότι διέταξε έρευνα. Έγινε η έρευνα; Παρήγαγε κάποιο αποτέλεσμα; Αν είναι γνωστή η αποκάλυψη, γιατί οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Εξεταστική Επιτροπή επικαλούνταν τα μονταρισμένα ηχητικά σε ερωτήσεις τους;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο κ. Μητσοτάκης κρύφτηκε στη συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής. Δεν θα κρυφτεί και τώρα. Θα έρθει εδώ. Είναι απολογούμενος. Ο ελληνικός λαός περιμένει σαφείς απαντήσεις: Ποιος πήρε τα ηχητικά; Ποιος τα μόνταρε; Ποιος τα διέρρευσε στον Τύπο; Για ποιο λόγο;

Μην νομίζει ότι θα ξεφύγει λέγοντας ότι τάχα τον πολεμούν επιχειρηματικά και μιντιακά συμφέροντα. Εδώ γελάν και τα συμφέροντα. Εδώ ταιριάζει το ‘ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος’. Του πολλαπλά και προκλητικά ευεργετηθέντος. Δεν υπάρχει άνθρωπος σε αυτή τη χώρα που να μην το ξέρει αυτό. Ακόμη και οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας το ξέρουν πολύ καλά. Ως εδώ πια με την υποκρισία! Να καταγγέλλει αυτούς που μέχρι προχθές ήταν σε σφιχτό εναγκαλισμό.

Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, έρχεται απολογούμενος συνολικά για την κατάσταση στο κράτος δικαίου. Για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τη συγκάλυψή του. Για το πόρισμα κόλαφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αλλά και για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού από το Υπουργείο Εσωτερικών στη Νέα Δημοκρατία και από εκεί στην κυρία Ασημακοπούλου. Και ποιος ξέρει σε πόσους άλλους. Να μη νομίζει ότι με μια παραίτηση και δυο αποπομπές ‘καθάρισε’.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Για όλους αυτούς τους λόγους ψηφίζουμε την πρόταση δυσπιστίας. Και γνωρίζοντας βεβαίως τους συσχετισμούς, εμείς ζητάμε παραίτηση του κ. Μητσοτάκη και εκλογές. Σε ποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα θα ήταν ακόμη πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης; Σε καμία. Θα είχε ήδη παραιτηθεί από την αποκάλυψη των υποκλοπών. Από στοιχειώδη ευθιξία και μόνο. Η κυβέρνηση μιλάει ξανά για σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας. Εμείς το δηλώνουμε και σήμερα: Δεν θα εθιστούμε στην υπονόμευση του κράτους δικαίου. Δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος