Γερμανία: SPD, FDP και Πράσινοι αποκαλύπτουν τη συμφωνία κυβερνητικού συνασπισμού

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες της Γερμανίας ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες για τον σχηματισμό συνασπισμού, ανέφεραν τα 3 κόμματα. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα πιθανότατα θα έχει νέα κυβέρνηση πολύ πριν από τα Χριστούγεννα.

Τα τρία κόμματα που σχεδιάζουν να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία οριστικοποίησαν τη συμφωνία για κυβερνητικό συνασπισμό την Τετάρτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

Ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι τα 3 κόμματα κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης που θα τερματίσει την εποχή Μέρκελ. Οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν σε μια “φιλική αλλά έντονη ατμόσφαιρα, μια ατμόσφαιρα γεμάτη εμπιστοσύνη”, δήλωσε ο Σολτς.

Μερικές από τις πολιτικές της συμφωνίας

  • Τα κόμματα συμφώνησαν ότι, ιδανικά, η Γερμανία θα καταργήσει τον άνθρακα έως το 2030
  • Θα αυξήσει τις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές κατά 25% και ότι θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους τουλάχιστον 15 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το 2030
  • Θα πιέσει για ένα ευρωπαϊκό επίναυλο αεροπορικών ταξιδιών, όπως αυτός που ήδη ισχύει στη Γερμανία
  • Οι μετανάστες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα μετά από πέντε χρόνια, ενώ θα επιτρέπεται η διπλή υπηκοότητα – μια τεράστια αλλαγή για χιλιάδες Τούρκους, πολλοί από τους οποίους παραμένουν ξένοι υπήκοοι μετά από δεκαετίες στη Γερμανία
  • 12 ευρώ κατώτατος μισθός
  • Σχέδια για τη νομιμοποίηση της ρυθμιζόμενης πώλησης κάνναβης

Τα τρία κόμματα έχουν επίσης ευθυγραμμιστεί στον στόχο τους να κατασκευάσουν 400.000 νέα διαμερίσματα ετησίως για την καταπολέμηση της κρίσης στέγασης, να μειώσουν την ηλικία ψήφου στα 16 έτη και να δημιουργήσουν ένα σύστημα μετανάστευσης με βάση τα σημεία για την προσέλκυση εξειδικευμένων εργαζομένων.

Είκοσι ένας εκπρόσωποι των τριών κομμάτων – των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των περιβαλλοντολόγων Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) που επικεντρώνονται στις επιχειρήσεις – συναντήθηκαν για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων την Τετάρτη.

Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να ψηφιστεί από τα συνέδρια των κομμάτων στην περίπτωση του SPD και του FDP και από τα μέλη των κομμάτων στην περίπτωση των Πρασίνων.

Πηγές ανέφεραν ότι τα κόμματα θα ήθελαν να δουν τον υποψήφιο του SPD Όλαφ Σολτς να εκλέγεται καγκελάριος από την Μπούντεσταγκ τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, ώστε η νέα κυβέρνηση να ξεκινήσει το έργο της. Αυτό θα σήμαινε επίσης ότι η απερχόμενη καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν θα ξεπερνούσε το ρεκόρ ημερών στην εξουσία που κατείχε ο Χέλμουτ Κολ.

Οι εκλογές στη Γερμανία πραγματοποιήθηκαν πριν από 8 εβδομάδες περίπου. Οι συνομιλίες για τον συνασπισμό άρχισαν στις 21 Οκτωβρίου.

Εάν η εκλογή του Σολτς ως καγκελάριου προχωρήσει σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα χρειαστούν 73 ημέρες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές. Χρειάστηκαν 171 ημέρες μετά τις εκλογές του 2017 για να σχηματιστεί ο λεγόμενος μεγάλος συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ και του SPD.

Ο κύριος λόγος για την καθυστέρηση τότε ήταν όταν το FDP αποχώρησε από τις συνομιλίες λέγοντας ότι δεν ήταν σε θέση να συνεργαστεί με τους Πράσινους και το CDU σε μια παρόμοια τριμερή συμμαχία.

Πηγή: dw.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος