Γερμανία: Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά της Covid αντικείμενο πρότασης νόμου

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά της Covid-19, για τον οποίο η Γερμανία αρνείτο να ακούσει πριν από μερικούς μήνες, θα αποτελέσει αντικείμενο πρότασης νόμου που θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο πριν από το τέλος της χρονιάς, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η έξαρση των μολύνσεων, ανακοίνωσε σήμερα ο μελλοντικός καγκελάριος ‘Ολαφ Σολτς.

Κάνοντας αυτή τη μεγάλη στροφή, η πρώτη οικονομία της Ευρώπης ελπίζει να πείσει έναν μέγιστο αριθμό πολιτών να επιλέξει τον εμβολιασμό προτού γίνει υποχρεωτικός, αν οι βουλευτές το αποφασίσουν.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων θα αναλάβουν κοινή δράση για να αντιμετωπίσουν το τέταρτο κύμα της Covid-19, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια εξετάζουν προτάσεις, μεταξύ των οποίων περιορισμοί των επαφών, ειδικά στους ανεμβολίαστους. Λεπτομέρειες για τα σχέδια θα μελετηθούν έως την Πέμπτη, ανέφερε.

“Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν εμβολιαστεί”, δήλωσε ο Σολτς στο δίκτυο Bild TV.

Το να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός δικαιολογείται “για την προστασία όλων μας”, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι θα ήθελε οι κοινoβουλευτικοί να εξετάσουν το θέμα και να το θέσουν σε ψηφοφορία έως το τέλος της χρονιάς ώστε να αρχίσει να ισχύει τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

Ο σοσιαλδημοκράτης μελλοντικός καγκελάριος, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του την προσεχή εβδομάδα, έκανε τις δηλώσεις αυτές στο τέλος της έκτακτης συνεδρίασης με την απερχόμενη καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ, τον μελλοντικό συνασπισμό και τους επικεφαλής των κρατιδίων για να εξετάσουν διάφορα μέτρα με στόχο την καταπολέμηση του τέταρτου κύματος των μολύνσεων.

Η Γερμανία είχε αποκλείσει έως τώρα τη ριζοσπαστική επιλογή να επιβάλει τον εμβολιασμό, που υιοθέτησε η γειτονική της Αυστρία.

Ο ‘Ολαφ Σολτς είχε αντιταχθεί σε ένα τέτοιο μέτρο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, σε μια χώρα όπου οι περιορισμοί κατά της Covid-19 δίχασαν σε μεγάλο βαθμό την κοινή γνώμη.

Την Τρίτη, ο Σολτς εξέφρασε την υποστήριξή του σε ένα τέτοιο μέτρο, έγινε γνωστό στο περιβάλλον του.

“Δραματική” κατάσταση 

Η συζήτηση για το θέμα αυτό κλιμακώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ η χώρα πλήττεται σκληρά από την αύξηση των μολύνσεων.

Στο τέλος της συνεδρίασης σήμερα, “όλοι συμφωνούν ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας οδήγησε σε μια κατάσταση εξαιρετικά σοβαρή, μερικές φορές δραματική σε περιφερειακό επίπεδο, στο σύστημα υγείας μας, στο οποίο το ομοσπονδιακό κράτος και τα κρατίδια θα αντιδράσουν από κοινού και με αποφασιστικότητα”, αναφέρει η ανακοίνωση της καγκελαρίας, λίγες ημέρες πριν από την αναχώρηση της Μέρκελ.

Η υγειονομική κατάσταση παραμένει πολύ τεταμένη, με το ποσοστό συχνότητας εμφάνισης των κρουσμάτων να είναι σήμερα 452,2 ανά 100.000 κατοίκους.

Πρώτη προτεραιότητα, σύμφωνα με την καγκελαρία: η συνέχιση της εκστρατείας εμβολιασμού.

“Μέχρι τα Χριστούγεννα, έως 30 εκατομμύρια πρώτοι, δεύτεροι και αναμνηστικοί εμβολιασμοί θα πρέπει να μπορούν να γίνουν”, αναφέρει η καγκελαρία.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αποφασίστηκε πρόσφατα για το προσωπικό των οίκων ευγηρίας και των νοσοκομείων, όπως και για τους στρατιώτες του γερμανικού ομοσπονδιακού στρατού (Μπούντεσβερ) και αναμένεται σύντομα να τεθεί σε ισχύ.

Το συντηρητικό στρατόπεδο του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU) και του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) της απερχόμενης καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ, που ετοιμάζεται να περάσει στην αντιπολίτευση, υποστηρίζει στο εξής τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Και σύμφωνα με την εφημερίδα Welt, μια ευρεία πλειοψηφία οικολόγων βουλευτών, που θα κυβερνήσουν με τους σοσιαλδημοκράτες, τάσσονται επίσης υπέρ.

Συνονθύλευμα κανόνων 

Η εκστρατεία εμβολιασμού επέτρεψε μέχρι σήμερα τον πλήρη εμβολιασμό σχεδόν 57 εκατομμυρίων ανθρώπων (68,5%).

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, τον οποίο απέρριπτε επί μακρόν η πλειοψηφία των Γερμανών, στο εξής ζητείται από σχεδόν τα δύο τρίτα αυτών (64%), σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση των μέσων ενημέρωσης RTL και ntv.

‘Αλλα μέτρα που θα συζητηθούν την Πέμπτη είναι η υιοθέτηση σημαντικών περιορισμών στις επαφές, κυρίως για τους ανεμβολίαστους, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών συναντήσεων” ή “η επέκταση των κανόνων 2G (δηλαδή: εμβολιασμένος ή θεραπευμένος) στα καταστήματα λιανικής και “περιορισμοί κατά τη διάρκεια των μεγάλων εκδηλώσεων”.

“Το τι πρέπει να γίνει είναι απόλυτα σαφές: οι επαφές πρέπει να μειωθούν”, είπε ο μέλλων αντικαγκελάριος, ο οικολόγος Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Αρκετά κρατίδια που πλήττονται σοβαρά ακύρωσαν ήδη τις χριστουγεννιάτικες αγορές και απαγόρευσαν στους ανεμβολίαστους την πρόσβαση στους δημόσιους χώρους όπως τα γυμναστήρια, οι κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις και τα κέντρα αναψυχής.

Πολλοί αξιωματούχοι εκτιμούν ωστόσο ότι το συνονθύλευμα κανόνων είναι αιτία σύγχυσης και θέλουν να υπάρχει ομοιομορφία στους περιορισμούς σε εθνικό επίπεδο.

Το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο έκρινε σήμερα νόμιμους τους ριζοσπαστικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην αρχή της πανδημίας για την αναχαίτιση των μολύνσεων, συγκεκριμένα την απαγόρευση της κυκλοφορίας, το κλείσιμο των σχολείων και τους περιορισμούς στην έξοδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος