Γερμανία: Εν αναμονή διαδηλώσεων μετά την απαγόρευση Χαμάς και «Samidoun»

Βερολίνο, 2023-11-03
Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Η απαγόρευση δράσης της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς και του δικτύου «Samidoun» αποτελεί υλοποίηση υφιστάμενων διατάξεων, διευκρίνισε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στο Βερολίνο. Οι αστυνομικές αρχές του Βερολίνου προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν κινητοποιήσεις κατά της απαγόρευσης μετά την προαναγγελία διαδήλωσης φιλο-παλαιστινιακών ομάδων αύριο Σάββατο στη γερμανική πρωτεύουσα.

Την απαγόρευση είχε προαναγγείλει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου. Υλοποιήθηκε χθες με την ανακοίνωση της υπουργού Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ (SPD) για απαγόρευση των δραστηριοτήτων της Χαμάς και του δικτύου Samidoun στη Γερμανία. «Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς έχει στόχο να καταστρέψει το κράτος του Ισραήλ», δήλωσε η Φέζερ, προσθέτοντας ότι «βλέπουμε την προπαγάνδα της στη Γερμανία να εκδηλώνεται στην ιδιαίτερα επιθετική συμπεριφορά στις διαδηλώσεις και ειδικότερα στις επιθέσεις σε βάρος εβραϊκών εγκαταστάσεων και κατοικιών Εβραίων».

Το δίκτυο Samidoun που θεωρείται το «μακρύ χέρι» της Χαμάς είναι για το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών ένα «διεθνές δίκτυο, που διαδίδει εχθρική προς το Ισραήλ και τους Εβραίους προπαγάνδα υπό τον μανδύα μιας επονομαζόμενης οργάνωσης αλληλεγγύης για συλληφθέντες σε διάφορες χώρες». Και στις δύο περιπτώσεις κατάσχονται τυχόν διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία και απαγορεύεται η δράσης τους στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ όποιος συνεχίζει να δραστηριοποιείται στις δύο οργανώσεις, θα διώκεται ποινικά.

Σύμφωνα με την «Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος» (αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Γερμανίας), η Χαμάς στη Γερμανία έχει περίπου 450 ενεργούς υποστηρικτές, εκ των οποίων πολλοί είναι Γερμανοί πολίτες, μολονότι δεν υπάρχει επίσημος βραχίονας της Χαμάς στη Γερμανία και απαγορεύτηκαν πριν από χρόνια διάφοροι φιλικοί στην οργάνωση σύλλογοι.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, η δραστηριότητα της Χαμάς στη Γερμανία είναι παράνομη και αντίκειται στη βασική αρχή της κατανόησης μεταξύ των λαών, που κατοχυρώνεται και στο Σύνταγμα, ενώ ο σκοπός και η δραστηριότητά της ζημιώνουν βασικά συμφέροντα της Γερμανίας.

Για το δίκτυο Samidoun, η Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος εκτιμά ότι έχει σχέσεις με τη ριζοσπαστική παλαιστινιακή οργάνωση PFLP (Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης), που διακηρύσσει τον ένοπλο αγώνα κατά του Ισραήλ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος