Γερμανία: Αργή ταχύτητα internet θα σημαίνει αναλογικά μικρότερο ποσό πληρωμής βάσει νέου νόμου

Κατά το ίδιο ποσοστό που είναι μειωμένη και η ταχύτητα θα είναι πλέον για τους Γερμανούς χρήστες internet το αντίτιμο που θα καταβάλλουν στις εταιρείες – παρόχους, βάσει νόμου πλέον.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων πολύ συχνά καταναλωτές διαμαρτύρονται στην υπηρεσία για πολύ χαμηλή ταχύτητα internet παρά τις υποσχέσεις των εταιριών τηλεπικοινωνίας ότι θα είναι σαφώς υψηλότερη.

Πλέον, λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα των καταναλωτών στη Γερμανία εκτιμάται ότι θα δώσει ο επικαιροποιημένος νόμος τηλεπικοινωνιών, ο οποίος ενισχύει τα δικαιώματα των καταναλωτών έναντι των τηλεπικοινωνιακών εταιριών.

Όπως είναι γνωστό, στα συμβόλαια αναγράφεται η ανώτερη και η ελάχιστη ταχύτητα του διαδικτύου. Για να έχει δικαίωμα ο καταναλωτής να πληρώσει λιγότερα οφείλει να κάνει συγκεκριμένο αριθμό μετρήσεων με την εφαρμογή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, την οποία θα έχει εγκαταστήσει στον υπολογιστή.

Βασική προϋπόθεση είναι επίσης να κάνει μετρήσεις μέσω καλωδίου LAN και όχι μέσω του ασύρματου δικτύου WiFi.

Πάντως, οι γερμανικές ενώσεις προστασίας καταναλωτών δηλώνουν ενθουσιασμένες την εξέλιξη που θα φέρει μείωση του μηνιαίου λογαριασμού: «Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις στην προστασία καταναλωτών», επισημαίνει η Σουζάνε Μπλομ, αρμόδια για ψηφιακά ζητήματα στον Ομοσπονδιακό Σύνδεσμο Ενώσεων Προστασίας Καταναλωτών VZBV, μιας και κατά την εκτίμησή της αναγκάζει τους παρόχους ίντερνετ να δίνουν πιο ακριβή στοιχεία για τις συνδέσεις που προσφέρουν και αποτρέπει υποσχέσεις στο καταναλωτικό κοινό με εξωπραγματικές και ανέφικτες διαδικτυακές ταχύτητες.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικαιροποιημένος νόμος προβλέπει «δικαίωμα μείωσης της μηνιαίας τιμής όταν διαπιστώνονται συνεχείς ή τακτικές αποκλίσεις από την ανώτατη ταχύτητα που προβλέπεται στο συμβόλαιο».

Στην περίπτωσηαυτή, το αντίτιμο περιορίζεται στο ίδιο ποσοστό όπως και η μείωση της ταχύτητας, ήτοι πέφτει η ταχύτητα στο 50% της ανώτερης ταχύτητας, οπότε πληρώνονται τα μισά.

Προς το παρόν, ο επικεφαλής της συνδέσμου παρόχων VATM Γιούργκεν Γκρίτσνερ επισημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να εστιάζουν τόσο στις ταχύτητες, όσο στην χρηστικότητα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενδέχεται οι ταχύτητες να είναι όντως χαμηλότερες των προβλεπομένων, αλλά ο καταναλωτής να μπορεί να στείλει χωρίς περιορισμούς ηλεκτρονικά μηνύματα ή αρχεία βίντεο σε άλλους χρήστες.

Ο Γιούργκεν Γκρίτσνερ είναι πάντως πεπεισμένος ότι οι διατάξεις του νέου νόμου «θα ωφελήσουν εν τέλει τους καταναλωτές»

Πηγή: Deutsche Welle

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος