Γεώργιος Χρούσος: Αποτελεσματικά και ασφαλή τα εμβόλια για τα παιδιά

Εν όψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς και του αυξημένου κινδύνου μετάδοσης του ιού στα παιδιά ο εμβολιασμός αυτών των ηλικιακών ομάδων κρίνεται περισσότερο από αναγκαία, τονίζει ο Γεώργιος Χρούσος, ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής ΕΚΠΑ.

Έπειτα από απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής  αποφασίστηκε ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται κατά της Covid τα παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών στα ιδιωτικά ιατρεία των περίπου 3.500 παιδιάτρων της χώρας, που παρακολουθούν τα παιδιά και τους εμπιστεύονται οι οικογένειες. Πολύ σύντομα αναμένεται να προχωρήσει ο εμβολιασμός και των μικρότερων ηλικιών από τους παιδιάτρους.

«Ανοίξαμε την δυνατότητα εμβολιασμού σε ηλικίες 12- 15 ετών, που θα γίνει με το εμβόλιο της Pfizer. Σύντομα όταν θα υπάρξουν αρκετά αποτελέσματα αναμένεται να δοθεί έγκριση και για το εμβόλιο της Modena. Δεν έχουμε λόγο να περιμένουμε κάτι αρνητικό. Οι μελέτες αποδεικνύουν ότι είναι αποτελεσματικά και κυρίως ασφαλή. Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά σε εκατομμύρια παιδιά που εμβολιάστηκαν σε ΗΠΑ και Καναδά», αναφέρει ο κ. Χρούσος.

Οι γονείς δικαιολογημένα ενδιαφέρονται για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου, αλλά υπενθυμίζετε ότι ήδη πέθαναν τρία παιδιά στην χώρα. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Χρούσος, ο φόβος για την εμφάνιση μυοκαρδίτιδας δεν δικαιολογείται, καθώς είναι μια εξαιρετικά σπάνια, περίπου μια στις 18.000. Πρόκειται για μια φλεγμονή του καρδιακού μυός, που εμφανίζεται κυρίως σε αγόρια, και η οποία σύμφωνα με τον κ. Χρούσο περνά μόνη της σε λίγες ημέρες.

Τέλος ο κ. Χρούσος χαρακτηρίζει «μεγάλη ανοησία το να πάρει κάποιος ένα πλαστό πιστοποιητικό. Όποιος το επιλέγει κινδυνεύει».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος