Γεωργαντάς: Προτεραιότητα για το ΥπΑΑΤ η ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών – Το 80% της παραγωγής εξάγεται

Array

Εθνική προτεραιότητα, αποτελεί για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η ανάπτυξη του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, τόνισε στο 2ο Συμπόσιο για τις Ιχθυοκαλλιέργειες ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς.

Όπως είπε, πρόκειται για τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο παραγωγικό κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής, καθώς το 80% των προϊόντων εξάγονται σε περισσότερες από 40 χώρες ενώ προσφέρει 12.000 και πλέον θέσεις εργασίας.

Υπογράμμισε ότι ο εν λόγω κλάδος «στηρίζει παραμεθόριες, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, συμβάλλοντας στην τόνωση της τοπικής οικονομίας», ενώ, όπως σημείωσε, πρόκειται για οικονομική δραστηριότητα με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα που συμβάλλει στην πράσινη μετάβαση.

Ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει τις ιχθυοκαλλιέργειες στις στρατηγικές επενδύσεις υπογραμμίζοντας ότι αν κάποια επένδυση πληροί τα κριτήρια των στρατηγικών επενδύσεων, μπορεί, μετά από αίτησή της, να ενταχθεί στο «Enterprise Greece».

Άλλες σημαντικές πηγές χρηματοδότησης για τον κλάδο είναι τα 500 εκατ. ευρώ του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας Υδατοκαλλιεργειών και Θαλασσών καθώς και τα 480 εκατ. του Ταμείου Εγγυοδοσίας και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο οποίο προβλέπονται- χρηματοδοτήσεις ύψους 35 εκατ. ευρώ έως το 2025. Όπως ανέφερε, στο ΕΠΑΛΘ οι εντάξεις ανέρχονται στα 647 εκατ. ευρώ.

Επισήμανε ότι οι υδατοκαλλιέργειες συμβάλλουν στη διατροφική επάρκεια και στη μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές καθώς όπως είπε «μέσα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις που βιώνουμε κατέστη σαφής η σημασία της πρωτογενούς παραγωγής. Οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα συμβάλλει στην ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας, πλέον, θεωρείται ως βασική επενδυτική δραστηριότητα, στην οποία η πολιτεία οφείλει να δώσει προτεραιότητα. Την άποψη αυτή ήλθε να ενισχύσει ο πόλεμος στην Ουκρανία».

Αναφερόμενος στις ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί στον κλάδο, ο κ. Γεωργαντάς, ως μια από αυτές που έρχεται ταυτόχρονα με την ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας, ανέφερε την«παραγωγή εγχώριων πρώτων υλών για τον εμπλουτισμό του σιτηρέσιου των μονάδων εκτροφής ψαριών».

Παράλληλα, όπως είπε,«έχει ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση υδάτων – πέραν των θαλασσίων-και στην ενδοχώρα, αξιοποιώντας για το σκοπό αυτό τα πλούσια υδατικά αποθέματα της Ελλάδας, με τη δημιουργία ατομικών ή συνεργατικών μονάδων σε περιοχές που έχουν ανάγκη από οικονομική δράση ώστε να κρατήσουν πληθυσμό και να μείνουν ζωντανές».

Σημείωσε ακόμη ότι «η ιχθυοκαλλιέργεια εδραιώνεται ως ελληνική εμπορική γέφυρα σε όλη τη μεσογειακή λεκάνη, συσφίγγοντας σχέσεις και προσελκύοντας επενδύσεις από την Ευρώπη, την Αφρική, τον Αραβικό κόσμο και την Μέση Ανατολή».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος