Γεωργάκης Ολύμπιος: Ποιοι θυμούνται τους ήρωες

Η σύγχρονη ελληνική ιστορία  περιλαμβάνει μια ξεχωριστή ηρωική φυσιογνωμία, αν κα στις επίσημες σελίδες την προσπερνά. Τον Γεωργάκη Ολύμπιο από το Λιβάδι Ολύμπου. Έπεσε στον αγώνα για την ελευθερία, λίγο μετά την επανάσταση του 1821, έχοντας δώσει πολλές μάχες σε όλη την Βαλκανική.

Ο Ολύμπιος διέγραψε μια εκπληκτική διαδρομή. Ξεκίνησε με την σερβική επανάσταση του 1804 και έγινε αδελφοποιητός με τους ηγεμόνες Ομπράντοβιτς και Καραζτώρτζεβιτς, σημειώνει ο Νίκος Καψάλης, εκπαιδευτικός. Μετά την αποτυχία της σερβικής εξέγερσης, ταξίδεψε στην Ρωσία, που βρισκόταν σε πόλεμο με την Τουρκία και εκεί διακρίθηκε στο πλευρό του στρατηγού Κουτούζωφ. Εβρισκόμενος στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες ήρθε σε επαφή με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και έγινε μέλος της Φιλικής εταιρείας. Ήταν στο Ιάσιο όπου κηρύχτηκε η επανάσταση τον Ιανουάριο του 1821 και πολέμησε δίπλα στους ιερολοχίτες. Επρόκειτο να επιστρέψει στην Ελλάδα που είχε σηκώσει το λάβαρο του αγώνα, αλλά τον περίμεναν οι Τούρκοι.  Τον Σεπτέμβριο του 1821 στην Μονή Σέκκου στην κοιλάδα της Μολδαβίας, έδωσε την τελευταία του μάχη. Περικυκλωμένος, μόνος με ελάχιστους εναπομείναντες άνδρες τίναξε ένα βαρέλι με μπαρούτι και έφτασε στην αιωνιότητα.[1]

Στο χωριό του, το Λιβάδι Ολύμπου οι κάτοικοι μνημονεύουν άλλον έναν από τους αθανάτους της χώρας. Το σπίτι του έχει μεταμορφωθεί σε μουσείο, όπου συγκεντρώνεται υλικό που αφορά την ηρωική του δράση, για την οποία η ιστορία που διδάσκεται στα σχολεία δεν έχει αφιερώσει ούτε μια γραμμή.

[1] Thomas Gordon, History of the Greek Revolution, 1832.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος