Γεωμαγνητική καταιγίδα χτύπησε τη Γη – O αστρονόμος Ξ. Μούσας εξηγεί στο ΕΡΤNews τι είναι και πως μας επηρεάζει

Μια γεωμαγνητική καταιγίδα ισχυρού βαθμού G4 χτύπησε τη Γη, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ η οποία άρχισε την Κυριακή 24 Μαρτίου και τελείωσε τη Δευτέρα 25 Μαρτίου. Για το θέμα αυτό μίλησε στο ΕΡΤNews, στην εκπομπή «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ» και στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο, ο αστρονόμος, καθηγητής Φυσικής Διαστήματος Ξενοφών Μούσας.

Ο κ. Μούσας υπογράμμισε: «Πριν από δύο μέρες εγινε μια μεγάλη διπλή θα την ονόμαζα έκρηξη του ήλιου με αποτέλεσμα χθες στις 6 το απόγευμα να στείλει ταχύ μαγνητισμένο υλικό που όταν έφτασε στη Γη άλλαξε ριζικά για λίγες ώρες το μαγνητικό πεδίο της Γης. Αυτό ονομάζεται μαγνητική καταιγίδα. Όταν ένα υλικό από τον ήλιο σε αυτή την περίπτωση μαγνητισμένο και μάλιστα πολύ γρήγορο, με ταχύτητες γύρω στα 700 – 800 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο έχει έρθει κοντά στη Γη, τότε το παραμορφώνει, το αλλάζει και αυτό φτάνει και κάτω στη γη μας».

Η γεωμαγνητική καταιγίδα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον έλεγχο τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος, σε ορισμένα συστήματα του δικτύου καθώς και σε δορυφόρους ενώ εξετάζεται εάν επηρεάζει και την υγεία μας. «Σίγουρα σε διαστήματα της τάξης των δεκαετιών έχει παρατηρηθεί ότι η υγεία μας επηρεάζεται περιοδικά από τις εκρήξεις που γίνονται στον ήλιο, αλλά δεν έχουμε αρκετό χρόνο να πούμε για αυτά. Ωστόσο, είναι κάτι που το έχουμε μελετήσει και στην Ελλάδα, με το νοσοκομείο της Νίκαιας συγκεκριμένα και το Πανεπιστήμιο Αθηνών» τόνισε ο κ. Μούσας ενώ συνέχισε «επηρεάζονται κάποιες όψεις των τηλεπικοινωνιών, το ίντερνετ, ακόμα και τα κινητά».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος