Γάζα: Επαναλειτουργεί ο σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας και ανοίγουν τα σημεία διέλευσης

Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων μαχητών μετά από σχεδόν τρεις ημέρες βίας, επέτρεψε την επαναλειτουργία του μοναδικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Γάζα, ενώ το Ισραήλ άρχισε να ανοίγει εκ νέου τα περάσματα στη Γάζα για ανθρωπιστικές ανάγκες.

Το κύριο νοσοκομείο της πόλης της Γάζας είχε κατεπειγόντως ανάγκη από ηλεκτρικό, αφού ο σταθμός παραγωγής ενέργειας σταμάτησε να λειτουργεί ελλείψει καυσίμων, ενώ οι διακοπές ρεύματος επιδείνωσαν την ανθρωπιστική κρίση εν μέσω αποπνικτικής ζέστης.

Η συμφωνία εκεχειρίας προβλέπει μεταξύ άλλων «τη δέσμευση της Αιγύπτου να εργασθεί υπέρ της απελευθέρωσης δύο φυλακισμένων»   της Τζιχάντ οι οποίοι βρίσκονται στα χέρια του Ισραήλ, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή οργάνωση.

Από την αρχή της ισραηλινής επιχείρησης, την Παρασκευή, μέχρι χθες, Κυριακή, το βράδυ, 44 Παλαιστίνιοι, από τους οποίους 15 παιδιά, είχαν χάσει τη ζωή τους και 360 τραυματισθεί, σύμφωνα με το υπουργείο, το οποίο ανέφερε εξάλλου πως από τα ισραηλινά πλήγματα καταστράφηκαν ολόκληρες πολυκατοικίες.

Τρεις άνθρωποι τραυματίσθηκαν στο Ισραήλ όπου σύμφωνα με το στρατό εκατοντάδες ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα και οι περισσότερες αναχαιτίσθηκαν.

Από την Παρασκευή, ήταν σε εξέλιξη επιδρομές ισραηλινών αεροκαφών στη Γάζα, ενώ η υποστηριζόμενη από το Ιράν παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ εκτόξευσε εκατοντάδες ρουκέτες στο Ισραήλ.

Aυτή τη φορά η Χαμάς τήρησε αποστάσεις από την Ισλαμική Τζιχάντ,  αν και έχει βρεθεί  τέσσερις φορές σε εμπόλεμη κατάσταση με το Ισραήλ από το 2007.

Τον περασμένο χρόνο, το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε σιωπηρή συνεννόηση που βασίζεται στην ηρεμία των συναλλαγών για άδειες εργασίας και χαλάρωση του συνοριακού αποκλεισμού, που επιβλήθηκε από το Ισραήλ και την Αίγυπτο όταν η Χαμάς κατέλαβε την περιοχή πριν από 15 χρόνια. Το Ισραήλ έχει εκδώσει 12.000 άδειες εργασίας σε εργάτες της Γάζας και άντεξε την προοπτική να χορηγήσει άλλες 2.000 άδειες.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος