Γάζα: Εν μέσω λιμού συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ – Σήμερα αναμένεται η ψηφοφορία στο Σ.Α. του ΟΗΕ μετά από διαδοχικές αναβολές

Σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας υφίσταται λιμό και ο ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αδυνατεί να εγκρίνει απόφαση που θα επιτρέπει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολύπαθη περιοχή.

Από την Δευτέρα οι ψηφοφορίες στο Σ.Α αναβάλλονται καθώς έως και χτες βράδυ δεν υπήρξε κείμενο απόφασης ικανό να κάμψει το “σθεναρό” αμερικανικό βέτο. Ήδη οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει δυο προηγούμενα σχέδια απόφασης τις τελευταίες εβδομάδες.

Αυτή φορά οι διαπραγματεύσεις “σκοντάφτουν” στον έλεγχο των των οχηματοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια. Αρχικά προβλεπόταν να τον έχει ο ΟΗΕ, «αποκλειστικά». Αλλά το Ισραήλ, οι αρχές του οποίου λένε πως φοβούνται πως θα μπουν όπλα και πυρομαχικά, θέλει να διατηρήσει τη δυνατότητα να προχωρά σε ελέγχους στα φορτηγά με τη βοήθεια.

Διπλωματικές πηγές διέρρεαν πως η ψηφοφορία στο Σ.Α αναμένεται πλέον να γίνει σήμερα.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ δεν σταματούν να προειδοποιούν για το εύρος της βαθιάς ανθρωπιστικής κρίσης στην οποία έχει βυθιστεί η Λωρίδα της Γάζας. Μισό εκατομμύριο άνθρωποι, αντιμετωπίζουν λιμό, στην περιοχή όπου κυβερνά η Χαμάς, σύμφωνα με έκθεση συστήματος παρακολούθησης των Ηνωμένων Εθνών.

Αν η κατάσταση παραμένει ως έχει, τις επόμενες έξι εβδομάδες εκτιμάται ότι το σύνολο των κατοίκων, 2,4 εκατ. άνθρωποι, θα έχουν περιέλθει στην ίδια κατάσταση. Οι εκκλήσεις και οι προειδοποιήσεις του Μάρτιν Γκρίφιθς, κορυφαίου στελέχους του ΟΗΕ, για τερματισμό του πολέμου, παραμένουν φωνή βοώντος εν τη ερήμω και ο πόλεμος συνεχίζεται δίχως ανάπαυλα.

Νωρίς σήμερα, ισραηλινός βομβαρδισμός σκότωσε πέντε ανθρώπους στη Ράφα (νότια), ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός διαβεβαιώνει πως σκότωσε «πάνω από 2.000 τρομοκράτες» στη Λωρίδα της Γάζας από την 1η Δεκεμβρίου. Χθες Πέμπτη εξαπέλυσε για ακόμα μια μέρα εντατικούς βομβαρδισμούς — προχώρησε σε 230 πλήγματα μέσα σε 24 ώρες, κυρίως στο νότιο τμήμα του θυλάκου.

Ένας απο τους στόχους στην παλαιστινιακή πλευρά ήταν και το σημείο διέλευσης που είναι γνωστό ως Κερέμ Σαλόμ στο Ισραήλ. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσα τους ο διευθυντής της ομάδας που το χειριζόταν, ενώ η διανομή βοήθειας από τον ΟΗΕ μέσω αυτού ανεστάλη, μερικές ημέρες αφού η οδός αυτή άνοιξε ξανά με απόφαση των ισραηλινών αρχών.

«Δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία, τα πάντα βομβαρδίζονται και ο κόσμος είναι αληθινά τρομοκρατημένος», είπε ο Μαχμούντ ελ Μασίντ, εκτοπισμένος εξαιτίας του πολέμου στη Χαν Γιούνις (νότια).

Ο δίμηνος και πλέον βομβαρδισμός στη Λωρίδα της Γάζας κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον τουλάχιστον 20.057 ανθρώπους και οι τραυματίες ανέρχονται σε 53.320 συμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα του υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Παρά τις λυσσαλέες εχθροπραξίες οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται σε διάφορα μέτωπα για να συναφθεί δεύτερη ανακωχή, έπειτα από αυτήν που εφαρμόστηκε από την 24η Νοεμβρίου ως την 1η Νοεμβρίου κι επέτρεψε να αφεθούν ελεύθεροι 105 όμηροι και 240 παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές και να μπουν μεγαλύτερες ποσότητες βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, παραμένει στο Κάιρο για συνομιλίες με τον Αιγύπτιο μεσολαβητή. Ο Ζιάντ αλ Ναχάλα, ο ηγέτης του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, άλλου ισλαμιστικού κινήματος που πολεμά στο πλευρό τη Χαμάς, αναμένεται επίσης στο Κάιρο εντός ημερών.

Η ισραηλινή πλευρά διεξάγει συζητήσεις με το Κατάρ και τις ΗΠΑ, τις άλλες δυο χώρες που μεσολαβούν. Ωστόσο, προς το παρόν, η απόσταση που χωρίζει τις αντιμαχόμενες πλευρές για μια συμφωνία φαίνεται μεγάλη αν όχι αγεφύρωτη.

Η Χαμάς χαρακτηρίζει αναγκαία προϋπόθεση να σταματήσουν οι εχθροπραξίες προτού γίνει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για ομήρους και αιχμαλώτους. Το Ισραήλ δηλώνει ανοικτό στην ιδέα νέας παύσης των επιχειρήσεων αλλά αποκλείει κατάπαυση του πυρός πριν επιτύχει τον διακηρυγμένο στόχο του — την «εξάλειψη» της Χαμάς.

Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος μίλησε από την πλευρά του χθες πως υπήρξε «κάποια πρόοδος» έπειτα από «τις δυο συναντήσεις με τους καταριανούς αυτή την εβδομάδα». Τόνισε μάλιστα πως “είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε νέα φόρμουλα για την απελευθέρωση των ομήρων. Θα χρειαστούμε ανθρωπιστική παύση όπως η πρώτη” πρόσθεσε όμως πως “Πριν από αυτό κι έπειτα από αυτό, θα παραμείνουμε δεσμευμένοι στην επίτευξη του μείζονα στόχου μας, που είναι να βάλουμε τέλος στην ύπαρξη της Χαμάς», επέμεινε ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζει να τροφοδοτεί τις εντάσεις και να προκαλεί ανησυχίες για ανάφλεξη στην Εγγύς Ανατολή.

Από το ξέσπασμα του πολέμου, οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολά, σιιτικό κίνημα του Λιβάνου, σύμμαχο του Ιράν και της Χαμάς, είναι πρακτικά καθημερινές στα σύνορα. Χθες ογδοντάχρονη σκοτώθηκε και ο σύζυγός της τραυματίστηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον παραμεθόριου χωριού στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με επίσημο λιβανικό μέσο ενημέρωσης.

Ενώ δυο ισραηλινοί πολίτες τραυματίστηκαν ελαφρά από πυρά μαχητών της Χεζμπολά, σύμφωνα με τις αρχές.

Στην Ερυθρά Θάλασσα, η απειλή πως οι επιθέσεις των σιιτών ανταρτών Χούθι εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας θα συνεχιστούν προκαλεί επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου. Οι κυριότερες εταιρείες των θαλάσσιων μεταφορών δεν παίρνουν πλέον αυτόν τον λεγόμενο θαλάσσιο «αυτοκινητόδρομο». Ο σουηδικός γίγαντας των επίπλων και του οικιακού εξοπλισμού IKEA ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως ενδέχεται να αντιμετωπίσει καθυστερήσεις.

Στη διεθνή συμμαχία που ανακοίνωσαν ότι συγκροτούν οι ΗΠΑ για την προστασία των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα συμμετέχουν πλέον είκοσι χώρες, ανακοίνωσε χθες το Πεντάγωνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος