Γαλλία: Συζητείται νομοσχέδιο που θα τιμωρεί όσους ασκούν μπούλινγκ με φυλακή έως 3 χρόνια

Το κοινοβούλιο της Γαλλίας άρχισε να συζητά ένα σχέδιο νόμου την Τετάρτη που θα καθιστά τον εκφοβισμό στο σχολείο τιμωρητέο με ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καταπολέμηση της μάστιγας.

Οι προτάσεις κέρδισαν την υποστήριξη του υπουργού Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ και αναμένεται να υποστηριχθούν από την πλειοψηφία των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων.

“Δεν θα δεχθούμε ποτέ να καταστρέφονται οι ζωές των παιδιών μας”, δήλωσε ο Μπλανκέ κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο νόμου “έναν τρόπο επιβολής των αξιών της Δημοκρατίας”.

Εκτός από την αύξηση των πόρων για την πρόληψη και την εκπαίδευση, η νομοθεσία θα δημιουργήσει ένα νέο έγκλημα “σχολικού εκφοβισμού”, το οποίο θα επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης τριών ετών και πρόστιμο έως 45.000 ευρώ, ανάλογα με τη σοβαρότητα της υπόθεσης και την ηλικία του ενόχου.

Σε περιπτώσεις που το θύμα αυτοκτονούσε ή επιχειρούσε να αυτοκτονήσει, η ποινή θα μπορούσε να είναι έως και 10 χρόνια φυλάκισης.

Αρκετές υποθέσεις εκφοβισμού που κατέληξαν σε τραγωδία έχουν γίνει πρωτοσέλιδα στη Γαλλία φέτος, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκτονίας ενός 14χρονου κοριτσιού στην ανατολική περιοχή της Αλσατίας τον Οκτώβριο, το οποίο παρενοχλήθηκε αφού ομολόγησε στους συμμαθητές του ότι ήταν ομοφυλόφιλη.

Τον Μάρτιο, το πτώμα ενός άλλου 14χρονου κοριτσιού βρέθηκε στον ποταμό Σηκουάνα στο Παρίσι.

Είχε υποστεί σοβαρό εκφοβισμό από συμμαθητές της, αφού είχαν κλαπεί από το τηλέφωνό της φωτογραφίες της με το εσώρουχό της.

Στη συνέχεια φέρεται να δέχτηκε επίθεση και να δολοφονήθηκε από δύο εφήβους, οι οποίοι συνελήφθησαν.

Κόμματα της αριστεράς επέκριναν τον προτεινόμενο νόμο.

Η Σαμπίν Ρουμπέν από το κόμμα France Unbowed τον χαρακτήρισε “ψευδαισθητική και δημαγωγική υπεραντίδραση”.

“Δεν είμαστε υπέρ της ποινικοποίησης των ανηλίκων και της αύξησης της καταστολής”, δήλωσε η Μισέλ Βικτορί, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενόψει της κοινοβουλευτικής συζήτησης της Τετάρτης.

Ο εκφοβισμός μπορεί ήδη να διωχθεί στη Γαλλία βάσει νόμων που ποινικοποιούν την παρενόχληση, λένε από την αντιπολίτευση.

Ο Ερουάν Μπαλανάν, βουλευτής του κεντρώου κόμματος MoDem που συνέταξε τη νομοθεσία, δήλωσε ότι ο νόμος θα έχει “παιδαγωγική αξία”.

“Η ιδέα είναι να εμπλακεί το σύνολο της κοινωνίας”, είπε.

Σύμφωνα με έρευνες, ένας στους δέκα Γάλλους μαθητές υποφέρει κάποια στιγμή από εκφοβισμό και οι ειδικοί λένε ότι το πρόβλημα έχει αλλάξει χαρακτήρα λόγω των κινητών τηλεφώνων και των κοινωνικών δικτύων που συχνά προκαλούν δημόσιο εξευτελισμό στα θύματα.

Η πρώτη κυρία της Γαλλίας, Μπριζίτ Μακρόν, η οποία είναι πρώην δασκάλα, έχει θέσει την καταπολέμηση του εκφοβισμού στο επίκεντρο του φιλανθρωπικού της έργου από το 2017.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος