Γαλλία: Μετά τα διυλιστήρια απεργίες σε λιμάνια, αεροδρόμια, πυρηνικούς σταθμούς (video)

Κάνοντας για πρώτη φορά την τελευταία εξαετία χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων, η γαλλική κυβέρνηση καθησυχάζει για επάρκεια καυσίμων μέχρι και εκατό ημέρες, ενώ ορατός χαρακτηρίζεται ο κίνδυνος παράλυσης της χώρας που στις 10 Ιουνίου κηρύσσει την έναρξη της ποδοσφαιρικής διοργάνωσης Euro 2016.

«Μέσα σε πέντε ή έξι ημέρες, δεν θα υπάρχουν καύσιμα ούτε για τα γαλλικά αεροδρόμια», προειδοποίησε ο δήμαρχος της Χάβρης Εντουάρ Φιλίπ, καθώς οι εργαζόμενοι στον τερματικό πετρελαϊκό σταθμό του λιμανιού ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ταυτόχρονα με τους συναδέλφους τους στο λιμάνι της Μασσαλίας.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να σπάσει το μπλόκο απεργών σε αποθήκη πετρελαίου στη βόρεια Γαλλία. Ωστόσο έξι από τα οκτώ διυλιστήρια παραμένουν αποκλεισμένα ή υπολειτουργούν, ενώ έχουν αδειάσει 4.000 από τα 12.000 πρατήρια βενζίνης της χώρας.

Συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι σε 19 από τους 58 πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Στον τομέα των μεταφορών, το 15% των πτήσεων θα ακυρωθεί την Πέμπτη καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας απεργούν στο αεροδρόμιο του Ορλί και τα συνδικάτα της πολιτικής αεροπορίας εξήγγειλαν κινητοποιήσεις από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται επίσης να απεργήσουν οι μηχανοδηγοί του μετρό και των σιδηροδρόμων.

Για ανοικτή σύγκρουση γύρω από τη μεταρρύθμιση της εργασιακής νομοθεσίας ανάμεσα στη σοσιαλιστική κυβέρνηση και στη συνδικαλιστική συνομοσπονδία CGT, που πρόσκειται ιστορικά στο Κομμουνιστικό Κόμμα, κάνουν λόγο δημοσιεύματα.

Δυόμισι μήνες μετά την παρουσίαση της μεταρρύθμισης των εργασιακού νόμου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατήγγειλε τον αποκλεισμό των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων «ως στρατηγική μίας μειοψηφίας», ενώ ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, δήλωνε ότι «η CGT βρίσκεται σε αδιέξοδο κρατώντας όμηρο τη χώρα».

«Η κοινή γνώμη παραμένει προσηλωμένη στην αμφισβήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου», απάντησε ο γενικός γραμματέας της CGT, Φιλίπ Μαρτινές.

Πηγή:Telegraph, Financial Times

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος