G7: Προσπάθεια για προσέγγιση ΗΠΑ-Ευρωπαίων-Με το βλέμμα στη Σιγκαπούρη ο Τραμπ (video)

Μπορεί η Σύνοδος των επτά ισχυρών του πλανήτη να μην είχε θεαματικά αποτελέσματα -άλλωστε δεν αναμενόταν κάτι τέτοιο- ωστόσο η είδηση που έδωσε Γάλλος αξιωματούχος, ότι Αμερικανοί και ευρωπαίοι θα καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών, δείχνει πως οι δύο πλευρές έχουν ακόμη κάτι να πουν για τον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει, με αφορμή την επιβολή δασμών απο τον Τραμπ. Η συνάντηση του Αμερικανού με τον Γάλλο πρόεδρο φαίνεται πως ήταν αυτή που έσπασε τον πάγο.

Οι διαθέσεις πριν τη Σύνοδο του G7 κάθε άλλο παρά φιλικές έδειχναν… Όμως φαίνεται ότι μετά τις πρώτες επαφές του Ντόναλντ Τραμπ με τους υπόλοιπους ηγέτες η κατάσταση έχει κάπως βελτιωθεί. Πάντως, λίγο πριν αναχωρήσει από τον Καναδά, επέμεινε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζονται άδικα από τους εταίρους τους, αν και χαρακτήρισε επιτυχημένη τη Σύνοδο.

Στο θέμα του εμπορίου Γάλλος αξιωματούχος αναφέρει πως τις επόμενες δύο εβδομάδες Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη θα αρχίσουν συνομιλίες. Στη διάρκεια του γεύματος εργασίας οι δύο πλευρές αντάλλαξαν στοιχεία υποστηρίζοντας τις θέσεις τους, με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να προθυμοποιείται να ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον για μία κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μέρκελ: Κοινό κείμενο για το εμπόριο

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε πως οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν σε μια κοινή θέση για το εμπόριο, αν και οι διαφορές παραμένουν.

«Ξεκινώ από την αρχή ότι θα έχουμε ένα κοινό κείμενο για το εμπόριο», ανακοίνωσε η καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου στη Λα Μαλμπέ. «Όμως αυτό δεν λύνει τα προβλήματα στη λεπτομέρεια. Έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως δεν θα επιλυθούν με ένα ανακοινωθέν.

Δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του τελικού ανακοινωθέντος, όμως είπε ότι θα υπάρξει πράγματι μια κοινή δήλωση.

Το κείμενο αυτό, το οποίο είναι παραδοσιακά η κατάληξη κάθε συνόδου κορυφής της G7, θα διακρίνεται, αντίθετα, από την αμερικανική εξαίρεση για τα περιβαλλοντικά και κλιματολογικά θέματα, σε ένα σχήμα «6+1» όπως και σε προηγούμενες διεθνείς συναντήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όσον αφορά τη ρύπανση των ωκεανών με πλαστικά, η Μέρκελ ανακοίνωσε πως οι έξι ηγέτες θα δεσμευθούν να ανακυκλώνουν το σύνολο των πλαστικών των χωρών τους έως το έτος 2030.

Τραμπ: Αποστολή ειρήνης η Σύνοδος της Σιγκαπούρης

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως «έχει αληθινά πίστη» πριν από τη συνάντηση αυτή. «Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να δούμε αν είναι σοβαροί ή όχι; Πιστεύω ίσως από το πρώτο λεπτό», εξήγησε. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, προσπάθησε να μετριάσει τις προσδοκίες.

«Ποιος ξέρει; Μπορεί να μην προχωρήσει. Υπάρχει μια ισχυρή πιθανότητα να μην προχωρήσει. Και μια πιο ισχυρή πιθανότητα να πάρει κάποιο χρόνο. Θα είναι μια διαδικασία», είπε.

Πηγή: ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Ζέτα Κονταξή, Λήδα Παπαδοπούλου

Σχετικές ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ